IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ налагат вносни мита върху стоманата и алуминия за ЕС, Мексико и Канада*

ЕС ще започне процедура за уреждане на спорове пред СТО, съобщи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер

17:14 | 31.05.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ ще наложат мита върху вноса на стомана и алуминий на най-близките си съседи и съюзници, заяви американският министър на търговията Уилбър Рос, цитиран от Wall Street Journal.

Митата от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия за продукти от Канада, Мексико и ЕС ще влязат в сила в полунощ, каза Рос пред репортери.

Преди време Канада и Мексико бяха временно освободени от митата, докато американски официални представители преговаряха за нова версия на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА).

„Разговорите отнеха повече време, отколкото се надявахме“, заяви Рос.

Американският министър на търговията водеше преговорите в Париж с представители на ЕС, който също беше освободен временно от митата, по търговско споразумение с цел постоянното освобождаване на блока. Но САЩ и ЕС, в който влизат повечето страни членки на НАТО, не постигнаха споразумение.

„Продължаваме да искаме нови разговори с всички тези страни“, заяви Рос.

„Европейският съюз (ЕС) ще наложи контрамерки след решението на САЩ да не удължават освобождаването на блока от митата върху стоманата и алуминия", каза председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

„Това е лош ден за световната търговия. Така че незабавно ще задействаме процедура по уреждане на спорове пред Световната търговска организация (СТО) и ще обявим ответни балансиращи мерки в идните часове“, допълни Юнкер „Напълно неприемливо е една страна да налага едностранни мерки, когато става въпрос за световна търговия“, каза още председателят на ЕК.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом потвърди в комюнике, че ЕС ще сезира СТО за решението на САЩ да наложат нови вносни мита върху стоманата и алуминия от страните членки на блока.

„САЩ използваха заплахата за търговски ограничения, за да получат отстъпки от ЕС. Това не е начинът за правене на бизнес, особено между дългогодишни партньори, приятели и съюзници“, допълни тя.

„Сега, когато имаме яснота, отговорът на ЕС ще бъде пропорционален и в съответствие с правилата на СТО. Сега ще започнем процедура за уреждане на спорове пред СТО, тъй като тези американски мерки явно противоречат на договорените международни правила“, каза още Малстрьом.

„Ще наложим и ребалансиращи мерки и ще предприемем всички необходими стъпки, за да защитим пазара на ЕС от отклоняване на търговията заради тези американски ограничения“, категорична е тя.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер каза, че митата са „неоправдани и опасни“. ЕС ще предприеме „всички необходими мерки“, за да отговори, ако САЩ наистина наложат мита, предупреди Льо Мер. „Американските власти трябва да решат дали искат да влязат в търговски конфликт с най-големия си партньор, Европа“, каза още френският финансов министър преди съобщението, цитиран от ВВС.

Бен Дигли от британската лобистка група CBI нарече митата „дълбоко разочароващи“, но призова страните да бъдат предпазливи предвид потенциалната цена на търговска война.

„Сега не е време за диспропорционална ескалация и призоваваме ЕС да обмисли това, преди да даде отговора си“, каза още Дигли

През март американският президент Доналд Тръмп обяви мита върху стоманата и алуминия въз основа на закон, който позволява поставянето на търговски бариери по съображения за националната сигурност.

Представители на ЕС твърдят, че вносът от страните членки не вреди на националната сигурност и обещаха да предприемат ответни действия срещу американския износ, припомня Wall Street Journal.

*Материалът е актуализиран в 17,46 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Lucifer
преди 5 години
Ами тогава в СТО американците могат да си останат сами...всички тия организацийки дето се диктуват от краварите...никой няма да им пречи...самотни са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
fri
преди 5 години
САЩ никой не може да ги съди и осъди с СТО ! - както плашат гаргите от ЕС - това само пресата може да разпространява, да плаши пазарите от гаргитено... вече няма будали да се плашат от гаргите! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
fri
преди 5 години
а вие тримата, които много знаете, дали знаете, че САЩ готвят съвсем скоро промени в СТО (където те имат мнозинство)и ЕС и който и да е друг не може да ги съди за санкциите? - това се знае, писали са го в пресата, но не четете фейк-сайтоовете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 7
Lucifer
преди 5 години
Като се обърне каруцата, пътища мнооого... Тръгне ли света веднъж по пързалката на протекционизма(а САЩ стартираха този процес) връщане няма и войните започват, не само търговски...Истината е че САЩ фалираха и са неконкурентни! Протекционизма дава краткосрочни превилегий, но дългосрочно се самоизолират и затъват. Това е ***, недалновидна, дори е антиамериканска политика! Крахът е неизбежен, ще повлече и останалия свят, но предстои нов световен ред в който САЩ ще са без Тръмп и хич няма да са велики...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Просто е: индустрията за стомана и алуминий е почти разрушена от конкурентите в световен мащаб в лицето на няколко държави.Обаче 700 000 000 000 долара военен бюджет ще иска много стомана и алуминий за пушкала. Отделно инфраструктура.Т'ва моооо пара ве, не е за изпускане.Иначе да се съдиш с англосаксонци в институции, които те са измислили си е леко за камикадзета! Подлост, наглост и лукавство там са като за здравей - здрасти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
nikolait
преди 5 години
Добре де, света не се е свършил. Нека да видим как ще подействат тези мита, все пак Тръмп, счита че те ще му помогнат. Да се види ситуацията в развитие и тогава да се действа. Иначе в СТО да се съдим и тн. Не виждам защо на този ранен етап да се реагира толкова остро, така само се дават основания за оправдание на икономическите съветници на Тръмп. Пък вече, ако много се влошат нещата тогава ще се вземат мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още