IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: „Турски поток“ няма да отмени енергийната зависимост на България

Според Димитър Ганев при изграждането на газопровода страната ни би получила възможност за различен доставчик на газ, но източникът няма да бъде променен

22:31 | 31.05.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Визитата на Борисов в Русия попада в контекста на финализиране на „Турски поток“. Това каза политологът Димитър Ганев в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков на Bloomberg TV Bulgaria.

Като въпрос от голямо значение за националната сигурност на България той определи възможността за диверсифицирано поле за доставка на газ. При изграждането на „Турски поток“ страната би получила възможност за различен доставчик на газ, но източникът няма да бъде променен. Това практически ще продължи енергийната зависимост на страната, добави още Ганев.

Диверсификацията е изключително важна по две причини. Първо един доставчик на газ прави страната изключително зависима и второ – отношенията между държавите влияят на ценообразуването.

Той поясни, че макар „Газпром“ да има пазарен принцип за формиране на цените, все пак България плаща една от най-скъпите цени на газ.

Изборът на американския президент Доналд Тръмп и излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран водят до различие в отношенията между ЕС и Русия и тези на САЩ и Русия, коментира още политологът.

Според него държавите членки на ЕС също нямат единно отношение спрямо Русия и допълни, че именно от единството зависи бъдещето на континента.

Единственият шанс на Европа в подобна глобална конфигурация е да действа като един субект на международната сцена. От това как Европа ще се позиционира като единен субект спрямо САЩ, Русия и Китай зависи до голяма степен перспективата на континента в дългосрочен план.

Като причина за различията между членките на ЕС Ганев посочи нуждите от реформи в ЕС и добави, че е необходимо да се появи лидерство, което да проведе тези реформи.

Ганев коментира и предвидените реформи от френския президент Еманюел Макрон като каза, че все още е рано да се даде категорична оценка на действията на държавния глава и заявените от него планове за мащабни промени в ЕС. Политологът добави, че за осъществяването на реформите все пак ще е необходимо единството на ЕС.

Франция не е геополитически субект, който може да влияе толкова силно и на Русия, и на САЩ. Ако Франция не ползва фундамента ЕС, няма как да се случат реформите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Радев нищо не е постигнал, че да има какво да се неутрализира. Дори и да се построи газопровода, той ще диверсифицира газопреносната мрежа на Гъ3пром, а не доставките на газ за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
За енергийната зависимост е ясно.А защо Димитър Ганев никога не коментира въпроса дали някога ще премахне паричната си зависимост от лобиране в интерес на трети страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 15
ABBA
преди 5 години
Борисов успя. Постигна целта си. Върна се щастлив.Всъщност той отиде в Москва не да говори за Български поток или Белене, не да търси пътища за развитие на сътрудничеството, не да моли, да се извинява или да иска. Не, той се затича да неутрализира ефекта от посещението на Радев, да попари надеждата, че нещата могат да се променят. Каканижеше безсмислици за Западните Балкани, Сирия или футбола, за да избяга от темите, разгледани преди това от Радев.Борисов не е могъл да мигне от онези 40 минути насаме между Радев и Путин. Не е могъл да си представи, че всичките му усилия да отхвърли руския газ, за да го насочи към Турция, могат да пропаднат. Стряскал се от идеята, че няма да бъдем жизнено зависими от Турция, ако се снабдяваме директно от руснаците. Че ще имаме ток от Белене, а не от Аккую. И то, ужас, благодарение на Радев.Видно стана, че не Плевнелиев е бил причината за смразяването на българо-руските отношения. Плевнелиев е бил само кречеталото, което е вдигало шума, но ръката, която го е въртяла, е друга.Васил Василев, Фейсбук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още