IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания иска европейски и британски статут за Северна Ирландия

Според правителствен източник Лондон ще предложи двойния статут, за да запази безпрепятствените потоци на стоки и хора в региона

12:48 | 01.06.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания ще се опита да сложи край на патовото положение, в което се намират преговорите ѝ с Европейския съюз, като направи предложение да даде на Северна Ирландия европейски и британски статут, така че регионът да може да продължи свободната си търговия. Това съобщава британският вестник Sun, цитиран от Ройтерс.

Северна Ирландия, където ще е единствената сухопътна граница на Обединеното кралство, остава един от най-трудните за решаване въпроси в преговорите с ЕС.

Според изданието главният преговарящ за Brexit Дейвид Дейвис предлага широка 16 км буферна зона, която ще важи за местни търговци, след като Великобритания напусне ЕС през март 2019 г.

Икономическата зона ще означава, че търговците – които представляват около 90% от трафика през границата, ще могат да извършват дейност при същите правила като тези в Република Ирландия, посочва високопоставен представител на правителството в Лондон.

Все още остава неясно обаче дали Брюксел ще приеме такова решение на въпроса с граничния контрол.

Предполага се обаче, че предложението няма да се хареса на северноирландската Демократична юнионистка партия, която подкрепя правителството на премиера Тереза Мей. От политическата сила заявиха по-рано, че ще се противопоставят на всяка сделка, която включва регионът да оперира при различни регулации от тези на Обединеното кралство.

Както Великобритания, така и Европейският съюз искат да запазят свободния поток на стоки и хора през ирландската граница, без да се стига до връщането на пропускателни пунктове – символ на трите десетилетия насилие в региона, които приключиха със сключването на Белфасткото споразумение от 1998 г.

Европейските представители предупреждават, че времето за сключване на сделка за Brexit изтича, а все още не е постигнат достатъчен прогрес в преговорите. В същото време критики се отправят и към самата Мей за това, че все още не е формулирала намерението си да предотврати създаването на т. нар. „твърда граница“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 35 rate down comment 1
Lucifer
преди 5 години
Борис е Тръмп номер 2, като клонинг е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 1
Alx
преди 5 години
На Мей ще и хвръкне зелката, и предполагам че Борис Джонсън ще заеме нейното място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още