IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП внесе предложение за отмяна на мораториума върху АЕЦ „Белене”

Проектът "Белене" е необходим за развитието на икономиката на държавата, смятат от левицата

11:37 | 01.06.18 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

БСП внесе в деловодството на парламента проекторешение за отмяна на мораториума за строителството на АЕЦ "Белене". Това съобщи пред журналисти Таско Ерменков от ПГ на "БСП за България", предава БТА.

"В светлината на последните събития внесохме в деловодството на парламента проекторешение, с което искаме отмяна на решението на Народното събрание от 29 март 2012 г. за прекратяване на изграждането на ядрена централа на площадка Белене", каза той. 

"Смятаме, че това е ясен знак, ако бъде прието това решение, че ние наистина като държава, институции, парламент, правителство и основни политически сили стоим зад реализацията на проекта", каза Ерменков. Това е ясен знак към всички инвеститори, че сме си научили уроците от миналото и че няма да имаме промени в бъдеще в политиката по реализиране на проекта, добави депутатът.

Според БСП проектът "Белене" е необходим за развитието на икономиката на държавата.

Ерменков посочи, че вчера парламентарната комисия по енергетика е разгледала доклада на министър Теменужка Петкова за вариантите за реализация на АЕЦ "Белене". Самата Петкова заяви, че за да може да продължи реализацията и търсенето на инвеститор, трябва да бъде отменено решението на Народното събрание. 

“Ние се съобразяваме с това желание на правителството и смятаме, че това е начинът, по който можем да отворим пътя по реализирането на проекта”, коментира Ерменков. Той обясни, че с проекторешението се възлага на ресорния министър да предприеме необходимите действия за това.

На въпрос дали не чукат на отворена врата, след като правителството даде ясен знак, че ще предложи отмяна на мораториума, Таско Ерменков каза, че такова нещо в доклада на министъра няма. Дали чукаме на отворена врата или не, ще разберем по време на гласуването в пленарна зала, добави той.

Ерменков предположи, че следващата седмица в дневния ред на парламента ще бъде внесена точката за разглеждане на доклада в пленарна зала и по това време ще се разгледат и решения, внесени от парламентарни групи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
forexar
преди 5 години
Овчарите и приятелите отдавна не са източвали ! ... то не се търпи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Спящият бик
преди 5 години
Ето, така се прави. Не можеш да разчиташ на положителна резолюция, ако не си подал документи! Точно за това ние пък очакваме всеки момент правителството да подаде заявление за влизане в ERM-2, а да не ни разсейва с всякакви там гьолове и потоци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още