IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Страните с най-големи валутни резерви

Азия има значително присъствие сред най-големите страни притежателки на чуждестранна валута

20:35 | 01.06.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В рисковата игра на международна търговия притежанието на чуждестранна валута може да ви предостави много варианти за действие.

Подобни резерви може да бъдат много полезни при спасяването на местните валути и дори да послужат като гаранция в случай на национална икономическа криза. А ако валутата е в изобилие, тя може да спомогне за оказване на влияние върху международните отношения.

Visual Capitalist обобщава кои са страните с най-големи валутни резерви спрямо актуални данни на Международния валутен фонд (МВФ).

Първото място принадлежи на Китай с впечатляващата сума от 3,2 трлн. долара. Второто място също е за държава от Азия – Япония, която притежава 1,2 трлн. долара. Челната петица се допълва от Швейцария със 785,7 млрд. долара, Саудитска Арабия – 486,6 млрд. долара и Китай – 437,5 млрд. долара.

Сред първите места се забелязва отчетливото присъствие на страни от азиатския континент – шест от десет.

Според картата през първото тримесечие на тази година резервите на България са в размер на 25 млрд. долара.

Впечатление прави това, че в челната десетка отсъстват големи западни икономики като САЩ и Германия, например. Това е така, тъй като американският долар и еврото са едни от най-често срещаните валути в чуждестранни резерви, използвани за международни трансакции. В резултат на това страните, за които са национални валути, няма нужда да съхраняват големи резерви.

По данни на световните централни банки за първото тримесечие на миналата 2017 г. повече от половината световни валутни резерви са били в американски долари – 63,5%. На второ място, но с много по-малък процент е еврото – 20%. Веднага след това са японската йена и британският паунд с по 4,5%, канадският долар (2%), австралийският долар (1,8%) и китайският юан (1,1%).

Графиката в пълен размер може да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 3
dr.5rov
преди 5 години
Сега, когато юана е новоизграяаща и евентуално новоналагаща се резервна валута, с течение на времето ще забележим бързо спадане на валутните резерви на Китай. Така както е с долара и еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 5 години
Абсолютно ненужна статия не говореща нищо . Главния показател е Резерви/ БВП .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 9
studioaa
преди 5 години
Трърдиш абсолютно несериозни неща. В азиатските страни в момента има не само големи резерви, но и рекордни спестявания на народонаселението предимно в местна валута както и доста $ депозити особено за района на Шанхай. В Германия спестявания няма никакви на практика, а само на хартия в счетоводните книги на дойче баМката, а парите ги няма... А за САЩ да не говорим, че има едва 9 трилиона влогове на фона на 70 трилиона кредити... И когато удари следващата голяма икономическа криза просперитетът особено в Западна Европа ще изчезне като мартенския сняг, защото тя е задлъжняла поне 2-3 пъти повече отколкото САЩ за всеки данъкоплатец, а САЩ ще престанат да са световен лидер...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 5
redcretin
преди 5 години
Фантазьор :)Принципът е точно обратен и е описан в статията - където има сигурност в собствената валута, няма нужда от големи резерви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
markov
преди 5 години
Забелязвам и грешка в данните ако Българските са към 31,03,2018 , то но други не е ясно към кога са. Например Руските в чужда валута към 31,03,2018 са равностойни на 377,5 милиарда долара с 21 милиарда то посоченото в статията....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
markov
преди 5 години
Или всички вече са започнали да си държат резервите в долари , или журналиста не е особено компетентен по темата. Залагам на второто.Коректно е да се пише че РЕЗЕРВИТЕ СА С ДОЛАРОВА РАВНОСТОЙНОСТ а не че са Н долара. Относно САЩ и Германия , в по-малка степен Русия и Китай и др. държави ......голям дял от резервите им са в злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 18
studioaa
преди 5 години
Това е доказателство само за едно, че САЩ и Европа са фалирали, а Азия е новия център на световната икономика. През 2017 китайските пари достигнаха исторически връх срещу $, а еврото абсолютен аутсайдер, зад който стоят няколко фалирали икономики със застаряващо население. Вероятно скоро или до 15 години ще видим смяна на световната резервна валута, а еврото няма да съществува в този момент. Жалко, че е трудно човек да инвестира в китайските пари и акции у нас, защото инвестиция от 1000$ може да се превърне в такава струваща 100 000$.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още