IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият премиер на Италия Джузепе Конте положи клетва

Берлин обещава да е "открит" към новото италианско правителство

17:59 | 01.06.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джузепе Конте.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джузепе Конте. Снимка: Архив Ройтерс

Новият премиер на Италия Джузепе Конте положи клетва, съобщава БТА. Новодошлият в политиката юрист обеща да сложи край на икономическите ограничения. След повече от три месеца преговори двете популистки партии постигнаха компромис с президента Серджо Матарела, който поиска гаранции за оставането на Италия в еврозоната.

Берлин обеща да е "открит" към новото италианско правителство на коалиция между две евроскептични движения, които често критикуват Германия, предаде Франс прес. 

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт заяви в петък на пресконференция, че Германия очаква съставянето на правителство и ще бъде открита към него и ще направи всичко възможно да има добро сътрудничество. Той посочи, че Европа е изправена пред големи предизвикателства и че по-голямата част от тях могат да бъдат преодолени не на национално ниво, а само с общоевропейско сътрудничество.

Преди няколко дни германският външен министър Хайко Маас обаче беше по-скептичен. Той заяви, че се надява отношенията между Германия и Италия да не бъдат накърнени от Движение "Пет звезди" и "Лига".

Берлин също протегна ръка и на новото испанско правителство, изразявайки надежда, че сътрудничеството ще продължи "в дух на взаимно доверие".

Премиерът консерватор Мариано Рахой беше свален в петък от парламента след повече от шест години на власт в Испания. Мястото му зае социалистът Педро Санчес. "Мариано Рахой има решителен принос за това Испания да излезе от икономическата и финансовата криза, като въведе интелигентни политики и реформи", добави Зайберт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още