IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Марин Льо Пен променя името и отваря нова глава в развитието си

Крайнодесният "Национален фронт" вече ще се нарича "Национален сбор" в опит да пресече асоциациите с расизъм и антисемитизъм

22:43 | 01.06.18 г. 2
<p>
	Лидерът на &quot;Националния фронт&quot; Марин Льо Пен при обявяването на новото име на партията.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лидерът на "Националния фронт" Марин Льо Пен при обявяването на новото име на партията. Снимка: Архив Ройтерс

Членовете на френската крайнодясна партия "Национален фронт" гласуваха тя да бъде преименувана на "Национален сбор" в опит да се разграничат от име, свързвано от мнозина гласоподаватели с расизъм и антисемитизъм и да улеснят съюзяването с други партии, предаде Ройтерс.

В словото си на партиен форум в Лион председателката на партията Марин Льо Пен направи опит да затвърди властта си, след като през май миналата година беше победена на изборите за президент.

Льо Пен каза, че това решение ще даде на партията нов импулс и че приоритет трябва да бъде вземането на властта, което може да бъде постигнато единствено чрез коалиране с други партии.

"Това затваря глава от нашето развитие, но отваря нова и по-добра, която няма да е по-малко славна"", каза Льо Пен.

Новото название "Национален сбор" (Rassemblement National) цели да покаже новата готовност на партията да сплоти и други партии зад себе си и да се откаже от антагонистичните тези на стария Фронт, каза председателката.

Като приемственост към старата гвардия партията ще запази емблемата си - пламък в червено, бяло и синьо.

Новото наименование е утвърдено година преди следващите избори за Европейски парламент, за които Льо Пен се надява да се съюзи с други десни формации, особено с Никола Дюпон-Енян, срещу партията на президента Еманюел Макрон.

28-годишната Марин Марешал - внучка на Жан-Мари Льо Пен и племенница на сегашната председателка, се връща в политиката, след като преди година се оттегли. Тя е смятана за потенциален бъдещ лидер на "Национален сбор".

В желание да се разграничи от семейството си и да гради собствена политическа кариера, миналия месец Марешал махна от името си в профилите си във Фейсбук и Туитър фамилията Льо Пен.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
one_1980
преди 5 години
както и да си сменят името и колкото пъти все ще са си същитекато БКП БСП при нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още