IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на сбогуването с дизела: 4,5 милиарда евро

Плановете ни как да намалим емисиите отидоха в коша, признава шефът на Mercedes

17:03 | 02.06.18 г. 6
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

До 4,5 милиарда евро глоби заплашват европейските автомобилни производители, ако не успеят да покрият новите стандарти за намаляване на вредните емисии - което става все по-трудна задача при отлива от дизела, отбелязва Bloomberg в анализ по темата.

Почти всички производители на Стария континент разчитаха основно на дизеловите двигатели, за да постигнат планираните от ЕС поетапни намаления на парниковите емисии. След Дизелгейт и констатациите за влошено качество на въздуха в много градове обаче тази технология е все по-непопулярна. Миналия месец Хамбург стана първият град в Германия, забранил движението на по-стари дизели в центъра.

"Спокойно можем да признаем, че първоначалните ни планове как да намалим емисиите отиват в кошчето", призна Дитер Цетше, главният изпълнителен директор на Daimler. "Все още смятаме, че може да постигнем тези цели, но не зависи само от нас, а и от това как потребителят ще реши да действа". Дори на традиционно силни дизелови пазари като Германия и Франция клиентите се пренасочват към друго задвижване в последните две години, най-вече от опасения, че в бъдеще дизелите могат да бъдат забранени.

"Ние продължаваме да вярваме в дизела", заяви Питър Нота, директор по продажбите на BMW Group, пред Automedia.bg. "Но вече е очевиден факт, че някои пазари ще тръгнат по други пътища на развитие".

Още от подписването на Протокола от Киото през 1997 дизелът бе в основата на европейските планове за редуциране на емисиите. Двигателите от този тип изгарят горивото по-ефективно и съответно дават по-малко отпадни парникови газове. За нещастие обаче те изпускат повече фини прахови частици и азотни оксиди - главни причинители на смога в градовете.

Отливът от дизела е една от причините през миналата година средните нива на емисии за новите автомобили да се увеличат за пръв път след седем години спад. Консултантската компания ЕY пресмята, че средното ниво на парниковите газове се е покачило през 2017 с 0.4 грама на километър, до общо 118.5 грама. Новият европейски стандарт Евро 7, който влиза в сила през 2021, допуска максимум 95 грама на километър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Примитивна е в сравнение с други нечовешки цивилизации?На какво е базирано мнението ти, като изключим Стар Трек?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 7
Eon
преди 5 години
Смятайте колко е примитивна човешката цивилизация, при условие, че един от главните й източници на енергия и транспорт се базира на труповете на растения и животни преди милиарди години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 9
FNM
преди 5 години
По-добре глобално затопляне заради бензина, отколкото рак на белия дроб от дизела
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 11
pinoccio
преди 5 години
Както в много други случаи - нищо не казват. Накъде се отлива интересът към дизелът? Не е към електрокарите - щяха смело да го споменат, има още върху какво да се работи при електричките. Остава безинът, друго няма. Не го казват - от срам. С какво, обаче, бензинът е по-читав? Изгубиха 20 години в иновации по "комън рейл" - а за дизела. Сега пак отиваме на бензин, а там няма нищо ново и едва ли е по-малък замърсител. Но имаме дизелгейт, а нямаме бензингейт - това е единствената разлика, въпрос на пропаганда и семантични отклонения. Който може - да язди жена си и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 18
Mohave _
преди 5 години
Ако забранят частните автомобили - търговският баланс на БГ ще отиде към + с едини 10 тина милиарда . Това може да доведе до свръхразвитие евтин и качествен обществен транспорт .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 27
cool_alyn
преди 5 години
Въобще идеята за персонален автомобил е сгрешена - личните автомобили трябва да бъдат забранени, защото генерират много замърсяване, обаче дават хляб на толкова много хора от толкова много браншове, че никой политик няма да тръгне в тази посока. Също така, както Европа реално е в един климатичен пояс, трябва ударно да се инвестира във хиперлупове и скоростни трасета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още