IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Ако ни откажат влизане в ERM-2, това ще бъде лош сигнал за ЕС

По думите на председателя на бюджетната комисия в ЕС, ако България не подаде молба за влизане, това ще е сигнал, че се съгласяваме с двойния стандарт

15:37 | 03.06.18 г. 13
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Ако на страната ни откажат влизане в "чакалнята" на еврозоната със субективни аргументи, които не са част от условията една страна да бъде член на еврозоната и част от ERM–2, това ще бъде много лош сигнал не само към българите, а към целия Европейски съюз. Това заяви в предаването пред БНР Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в Народното събрание.

"Ще бъде сигнал за двойни стандарти, сигнал за нееднозначно третиранe. Затова за мен е много важно ние да подадем молбата и да изискаме ясен и категоричен отговор – от политиците и от Европейската централна банка", посочи тя. Стоянова обясни, че думата дали ще бъде приета или отхвърлена страната ни за влизане в "чакалнята" на еврозоната и  ERM-2 - подготвителният период от две години, в който още един път съответната държава доказва, че изпълнява критериите и условията, всъщност е на ЕЦБ, но решението се взема от всички председатели на централните банки на страните от еврозоната и то трябва да бъде единодушно.

"Тоест, практически ако приемем, че ръководителите на централните банки на европейските държави са независими, така, както изискват европейските директиви, така, както ЕЦБ постоянно изисква и от нашата централна банка, независимо от политическата власт, независимо от политическата конюнктура, те би трябвало да се съобразят единствено и само с икономическите и финансовите критерии. Ако обаче в тяхното становище надделеят политически критерии, това още един път ще покаже, че и тези централни банки не са независими от политическата конюнктура на страната си", коментира председателят на бюджетната комисия в Народното събрание. 

Според нея ако не подадем молба, означава, първо, че се съгласяваме с тях, второ, че сме съгласни с двойният стандарт и трето, означава, че ние се страхуваме.

"Още повече, че ако се приложат дори и формалните критерии към настоящите страни-членки на еврозоната, половината от тях няма да отговарят на тези формални критерии, които България изпълнява вече години наред", смята Менда Стоянова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 23
Sakamano
преди 5 години
Силата на всяка реформа е да бъде приложена в точния момент - когато ползите са максимални, а негативите минимални. България без съмнение ще въведе еврото, но за какво е това бързане? Преждевременното влизане в ЕС на нищо ли не ни научи? В момента и България и Европа си имат по-сериозни проблеми за решаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 5
lyusien
преди 5 години
Финансовия министър Горанов обеща че такава молба ще бъде подадена до края на юни Сега ако се отметне ще бъде много лош знак за него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още