IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Италианската UniCredit обмисля сливане с конкурента си Societe Generale

Според източници на изданието обсъжданията между двата кредитора са все още в ранен етап

09:08 | 04.06.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианската банка UniCredit обмисля сливане с френския си конкурент Societe Generale в дързък ход, който ще обедини мощта на два от най-големите кредитори в Европа, давайки старт на очакваната серия от банкови сливания на континента, съобщава Financial Times.

Французинът главен изпълнителен директор на UniCredit Жан-Пиер Мустие развива тази идея от няколко месеца, сочат близки източници. Според тях засега процесът не е стартиран официално, но мениджърите на SocGen също проучват възможността за сливане.

Високопоставени източници и от двете страни подчертават, че обсъжданията са в ранен етап и волатилната политическа ситуация в Италия е отложила графика за сделка спрямо първоначалния план с 18 месеца.

Мустие смята SocGen, чието инвестиционно банкиране преди управляваше, за идеален партньор на италианския кредитор, тъй като това ще засили инвестиционното банкиране и дейността в Източна Европа на UniCredit. За SocGen една от основните ползи би било спечелването на водеща позиция в Италия и Германия, както в банкирането на дребно, така и в корпоративното.

Сделка между UniCredit и SocGen обаче ще срещне редица трудности. Като оставим настрана политическата турбуленция в Италия – и враждебността към чужденци, притежаващи или управляващи италиански компании – регулаторите може да се разтревожат от сливането на два кредитора, които вече са системно важни.

Сливане между двете банки е било обмисляно от SocGen няколко пъти от 15 години насам, а през последните месеци – и от старши мениджъри. В неделя обаче банката отрече „обсъждане от страна на борда на потенциално сливане с UniCredit”.

Италианската UniCredit е отказала коментар.

Европейските банки са под все по-голям натиск за обединение заради сравнително по-слабото си представяне в сравнение с процъфтяващите американски конкуренти. Financial Times съобщи миналия месец, че членове на борда на Barclays обсъждат план за сливане с британския конкурент Standard Chartered. Европейската централна банка сигнализира, че би приветствала трансгранични сделки като част от усилията за създаване на банков съюз на еврозоната.

Според високопоставени финансисти фокусът на Мустие върху SocGen е бил очевиден още при увеличаването на капитала на италианската банка с 14 млрд. евро през миналата година. По време на процеса той е казал на екипа си, че иска пазарната капитализация на UniCredit да задмине тази на SocGen, коментират източници, директно замесени в разговорите. При затварянето на борсите в петък пазарната оценка на UniCredit бе от почти 33 млрд. евро, в сравнение с 32 млрд. евро за SocGen. Увеличението на капитала би спряло противопоставянето на каквато и да е била трансгранична сделка в италианската банкова индустрия.

Нито една от групите няма да е готова да продължи със сделка поне година, коментират банкерите. Работата на Мустие по преструктурирането на UniCredit, която бе сериозно ударена от необслужвани заеми за милиарди евро, се очаква да продължи поне до средата на 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
osoitza
преди 5 години
Какво стана с "Too big to fail!". Новата мегабанка ще точи директно европейски пари, щоот никой политик няма да му стиска да я остави да фалира. Не че и преди това са малки тези банки, но след подобно сливане ще е още по тегаво ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Jorkata
преди 5 години
Май нещо не е наред тука...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още