IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайчо Трайков: "Турски поток" е политическа хрумка на Русия

Да има заложен таван на разходите преди вземане на конкретно решение за АЕЦ "Белене", призова бившият министър на икономиката

12:08 | 04.06.18 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Газопроводът „Турски поток” е политическа хрумка, направена, за да се демонстрира, че може и без Украйна (като транзитираща руски газ страна). Това коментира по bTV бившият икономически министър Трайчо Трайков.

„За да се съгласи да участва, Турция получи 10% отстъпка за газа със задна дата. Това го постигат страни, които нямат комплекс за малоценност, когато преговарят с Русия – не се извиняват, не си удрят челата в земята”, подчерта той.

По думите му не е ясно дали по време на обявените за исторически посещения на Румен Радев и Бойко Борисов в Москва въобще са били обсъждани важни въпроси като плащането на транзитните такси даже след спирането на трасето през Украйна (по договор задължението на Русия в размер на стотици милиони не би трябвало да отпадне) или за връщането на парите, които с последното решение на ЕК става ясно, че България е надплатила на „Газпром”.

„Газът, който ще стигне по единствената засега тръба на „Турски поток”, си е за Турция. Най-добрият начин за Европа е газът да е по съществуващата инфраструктура”, подчерта Трайков, като отбеляза, че „ако Кремъл много държи да се похарчат десетки милиарди за друго”, то трябва да се направи анализ. 

По думите му така е имало момент, в който „Южен поток” е имало как да бъде изгоден за България, но след това „разходите ескалираха”, а освен това руският замисъл не е отговарял на правилата на свободния пазар, с помощта на които произходът на синьото гориво би бил без значение.

По темата за АЕЦ „Белене” Трайков призова след евентуалното падане на мораториума да има заложен таван на разходите преди вземането на конкретно решение за втора атомна централа, защото иначе „има риск да заминат няколко стотин милиона по консултанти”.

Мнението му е, че „за да не губи този проект, някой трябва да компенсира разликата между цената на производството и пазарната цена”, което означава или инвеститорът да губи много пари в продължение на години, или „аз, Вие и всички българи да им платим масрафа”.

Трайков отбеляза, че сега лобито около проекта говори за спиране на всички други мощности като тецовете и „Козлодуй”, само и само да стане проектът оправдан.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 20 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
Ето ти още малко факти по досието на Трайчо Трайков, което си решил да правиш тук:Трайчо убеждава Борисов, че политическото решение за спиране на АЕЦ Белене под натиска на САЩ и лично спуснато от Хилари Клинтън при нейната непланирана, но спешна едночасова визита в София, може да бъде представено с доводи за икономическата неизгодност на проекта с убедителни аргументи и гарантира на Борисов, че знае как да го направи. Получава благословия и финансиране, за да наеме експертен екип на английската банка HSBC, който да направи проучване и да представи доклад за икономическата състоятелност на проекта АЕЦ Белене. В навечерието на визитата на Борисов в Катар англичаните представят работен вариант на доклада си, в който става ясно, че такава централа е икономически изгодна и целесъобразна. Борисов е бесен и използва оплесканата (пак) от Трайчо организация на визитата в Катар, за която Баце тръгва с голема кошница, за да го изгони от кабинета. Докладът на HSBC е дълбоко покрит за дълго време...Това за Трайчо, което може би не знаеш... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Грешка: психо-десните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
НЕ стреляйте по псио-десните, те толкова си могат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 8
national power
преди 5 години
Инвестор моля ви спрете да ни пробутвате тоя нек.адъ.рен адвокат и сор..осои.дна ***..шка за енергиен експерт.Тоя и.ди..от не знае дори закона на Ом.Моля ви не се търпи повече.Нивото ви е ного ниско имате претенции ама нямате капацитет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
Sokratus
преди 5 години
Шефът на НЕК Красимир Първанов подписва в Москва протокола за започване изработката на реакторите!!!Трайчо Трайков го уволнява на момента!!!Бойко Борисов връща чиновника на работа и маха Трайчо Трайков!!! Красимир Първанов е зам. министър на Енергетиката сега!Е как да не е виновен Трайчо Трайков за платените 1.2млрд лева на Русия. Пълен ***!хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 5 години
мерси ама няма нужда, рано ми е за лудницата още :):) иначе имам фискални показатели за там, *** менталните не ги покривам :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 5 години
Мерси! Да ти се връща, ама надали - немаш още такива фискални показания... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 9
khao
преди 5 години
я, пуснали са те ! ... честита свобода ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 11
markov
преди 5 години
Аман от " недоразумения които къщичка за птиченца не са направили през живота си " а почнали да поучават Газпром как ще инвестира и на кого ще плаща транзит ..я се скрий бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 10
vzhekoff
преди 5 години
То и някои провалени кандидат-президенти са политическа хрумка :)Не помня да е имало случай в последните 30г. да са изритвали министър още в чужбина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още