IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата банка в Австралия ще бъде глобена с над 700 млн. долара

Огромната сума ще бъде платена заради обвинение в пране на пари

13:49 | 04.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Австралийската Commonwealth Bank, която е най-голямата в страната, ще плати глоба от 700 млн. австралийски долара (709 млн. щ. долара) по споразумение в дело за пране на пари, повдигнато от агенцията за финансово разузнаване на страната, съобщава електронното издание "Бизнес таймс", цитирано от БТА.

Споразумението, което трябва да бъде одобрено от Федералния съд, внася яснота по един от най-значителните проблеми, с които сме се изправяли, заяви главният изпълнителен директор на банката Мат Комин. 

Макар и неумишлена, напълно оценяваме сериозността на грешката, която направихме, признава той.

Най-голямата австралийска банка се бори да възстанови репутацията си, след като поредица скандали разкри недостатъци в управленската й култура, излагайки я на засиленото внимание на регулаторните органи, по-високи разходи за съгласуване на дейността с разпоредбите и евентуални глоби.

Предполага се, че финансовата институция не е упражнила необходимия контрол върху десетки хиляди подозрителни трансакции и не е съобщила за тях на властите. Това е позволило да бъдат изпрани милиони долари за престъпна дейност и финансиране на тероризма чрез сметки в Commonwealth.

Нарушенията, които според банката се дължат на компютърна грешка, доведоха до силно поевтиняване на акциите й и промени в ръководството й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още