IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънската Трансгаз започна строежа на газопровод, свързващ Румъния с България

Първата фаза на проекта се оценява на 478,6 милиона евро

14:00 | 04.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Румънската компания Трансгаз е започнала днес строежа на газопровод, който свързва Румъния с България, Унгария и Австрия (БРУА), съобщава румънското издание Бизнес24, цитирано от БТА.

В съобщение на министерството на икономиката се посочва, че Трансгаз е започнала строежа на първата част от газопровода БРУА - проект от национален и регионален интерес, подкрепен от Европейската комисия. 

Проектът БРУА - Фаза 1 предвижда изграждането на твъбопровод за пренос на природен газ между румънските населени места Подишор (на границата с Унгария) и Рекаш (в южната част на черноморския бряг) с дължина 479 километра. Стойността на първата фаза се оценява на 478,6 милиона евро.

Министърът на икономиката Дануц Андрушка подчерта важността на проекта.

"Проектът е стратегически за Румъния, за министерството на икономиката и за Трансгаз. Календарът на строителните работи трябва да бъде спазен стриктно, защото това е твърде важен инвестиционен проект, за да има отклонения от графика", посочи той.

При завършването на Фаза 1 от проекта БРУА ще се осъществява двупосочен пренос на природен газ към България - чрез интерконектора Гюргево-Русе - и към Унгария - чрез интерконектора Хория-Чанадпалота. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 6
Sokratus
преди 5 години
"Не искаме никокачественият румънски газ! Той ще загроби България"Из опорките на всеки ***!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още