IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозвачите искат референдум за излизане от ЕС, ако Европа не ги чуе за пакета "Мобилност"

Правителството твърдо подкрепя позицията и исканията на автомобилните превозвачи

15:16 | 04.06.18 г. 38
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Българските превозвачи ще инициират национален референдум за излизането на България от ЕС, ако предвидените мерки в законодателния пакет за мобилност в ЕС бъдат приети. Това каза Йордан Арабаджиев от Съюза на превозвачите след срещата с транспортния министър, предава БНР.

Българските превозвачи проведоха среща с транспортния министър Ивайло Московски, на която бяха обсъдени предложенията за промени в мобилния пакет, който стана известен като пакет "Мобилност" или закона "Макрон".

Йордан Арабаджиев от Съюза на превозвачите съобщи, че на срещата днес с Московски целият транспортен бранш е информирал, че ако мерките, предложени от ЕК, се приемат в този вид, то българските превозвачи няма да имат друг избор, освен да инициират референдум за излизането на страната ни от ЕС. 

"Ние ще бъдем принудени да работим против правилата, с които предварително ще бъдем обречени на фалит", категоричен е Арабаджиев.

По думите му браншът и транспортният министър отдавна са обсъдили всички предложения от българиста страна. Стана ясно и че компромисните текстове, които бяха поискани от еврокомисаря по транспорта, вече са внесени от българското правителство в работните групи

"Но оттам насетне тези текстове не бяха възприети от Франция, Германия, Белгия и Холандия и ние сме притеснени, че въпреки всички компромиси, които правим, се отива в посока тези рестриктивни мерки да бъдат приети без оглед на мнението на голяма част от държавите в ЕС", каза Арабаджиев. 

Според него не е нормално и не трябва да се допуска подход, с който един бизнес ще бъде изхвърлен чрез административни мерки.

Абаджиев посочи и че евродепутатът Ангел Джамбазки е инициирал протест в Брюксел.

Днес в 17 часа българско време в транспортната комисия към Европейския парламент ще се гласуват мерките по пакета "Мобилност".

Темата коментира и евродепутатът Андрей Новаков. По думите му е направено всичко възможно, така че мерките по мобилния пакет на ЕК да не бъдат приемани.

"Буквално всичко възможно, което можеше да се направи, е направено. Буквално с всеки един колега, включително и с тези, които са абсолютно непреклонни спрямо тяхната позиция, им е отделено достатъчно внимание. Единствената дума, която описва това, което се случва в ЕП, е опълчение. Всичко се променя постоянно. Първоначално имахме пълната подкрепа на колегите от Централна Европа. Сега се наблюдава разколебаване. Имаме проблеми и с позицията на колегите от Италия, тъй като явно политическата нестабилност в страната им пречи да координират своите позиции", посочи Новаков.

Той е и категоричен, че ако мерките се приемат в сегашния им вид, българският бизнес ще бъде изправен пред катастрофа. "Ако минем на вариант Б, това означава, че трябва да блокираме досието в Съвета, така че неговото прилагане да отнеме толкова време, че да изтече мандатът на ЕК", обясни евродепутатът.

Правителството твърдо подкрепя позицията и исканията на автомобилните превозвачи, свързани с пакет „Мобилност“ на ЕК, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски по време на днешната среща с представители на бранша, допълват от пресцентъра на ведомството.

Министърът и превозвачите отново прегледаха в детайли всички текстове, които са поставени за обсъждане и се обединиха около тезата, че предложенията, които българската страна е внесла в Европейската комисия, са напълно разумни и повече отстъпки и компромиси няма да бъдат правени, защото ефектът от тези промени ще бъде катастрофален за икономиката на държавата, като засегне не само транспорта, но и други сфери.

„В Европейската комисия се пишат закони, които не се знае как ще работят или как ще се контролират. В същото време същите тези закони няма да важат за държави от трети страни, което ощетява българските превозвачи“, изтъкна министър Московски.

По думите му на предстоящия съвет на министрите на транспорта на ЕС, който ще се проведе на 7 и 8 юни в Люксембург, по всяка вероятност няма да бъде постигнат общ подход по пакета „Мобилност“. Той увери превозвачите, че в рамките на заседанията на съвета отново ще запознае своите колеги с конкретните искания на българския транспортен бранш.

По време на разговорите беше констатирано, че България получава само частична подкрепа от страните от Централна и Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 5 години
а бе ти...май имаш някакви комплекси, че все за биене на жени говориш...представям си какъв си му^хъл :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 5 години
не...така говоря на тия от автомивката като не са си свършили работата. Грубо казано - на едно ниво сте ми. И двамата ми ядете от ръката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 1
theodorejrusso
преди 5 години
.... и вземи се успокой малко. Много си назобил анаболите в местния "фитнес". Поспри ги. Явно нямаш жена да набиеш като прятелите ти, и си го изкарваш тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 1
theodorejrusso
преди 5 години
"***","сополанко", "мекицa", "уста - зинала да поеме поредната доза плюнки", "киртаче".... :)))сигурно така си говорите на маса докато обсъждате кой и как е врътнал една на Грухи. И като гледам и на теб турския език ти е майчин, както на лидера ти Mavi Goz свърши ви времето. ще трябва да започнете да играете по същите правила, като всички други. ще плащаш заплати, иначе ще ти избягат хората. ще спазваш регулации, защото под масата този път няма да мине
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 5 години
а бе, тр0л4о....кой ти говори за финансовото ти състояние? Но пък от далеч си личи, че заплата си плащал точно никога :)Много пъти съм се обяснявал на *** като теб какъв съм и що съм и не - не съм второ поколение. Ти обаче си някакъв сополанко, излязъл току-що от нищото, с бекграунд "между теб и данъчните", с уста - зинала да поеме поредната доза плюнки. С две думи - нищо съществено няма да кажеш. Щото мекици като теб толкова си могат - да седят и да дращят тук.Не знам чие време е свършило, ама аз не съм тръгнал за никъде. Като гледам - и Калев. А ти по какъв повод се пениш тук не те знам, киртаче, но вероятно просто си облизал на някой седалните част та са те сложили в държавен кабинет с по-малко натоварване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 2
theodorejrusso
преди 5 години
прав си, със сигурност има още много неща да се уча. моето финансово положение, си е между мен, и данъчните ( в няколко юрисдикции). но едно ще ти кажа - за разлика от теб и твоя лидер на мен не ми 'се случва' да плащам заплати - правя го с удоволствие знаейки че тези хора допринасят за фирмата. и да, за моето лично благосъстояние. ако си втората генерация 'бизнесмени', синчетата на тия като Goz, дето е учил икономика на марскизма, инне знае как работи ДДС, само ви съжалявам. свърши ви времето. ще трябва да започнете да играете по същите правила, като всички други. ще плащаш заплати, иначе ще ти избягат хората. ще спазваш регулации, защото под масата този път няма да мине
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 4
kalendar
преди 5 години
*** са за "***"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 4
kalendar
преди 5 години
ми другият кaлъф мнооооого ми прилича на теб - чиновник без покритие. Извини ме, ако съм се объркал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 5 години
Какъв Алцхаймер, палчо:) Аз съм на 34 :) Лидер нямам, просто за разлика от тебе, *** необразовано и на мен ми се случва да плащам заплати, та ми е ясно какво ти говори Калев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Аз като ви говоря, никой не вярва. По думите си личи, че няма как да е забогатял без връзки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още