IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple слива платформата си за приложения

Компанията представи редица подобрения на софтуера си

09:17 | 05.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple Inc. заяви, че ще комбинира различните софтуерни системи, поддържащи приложения  за iPhone и Mac, създавайки по-голяма, по-привлекателна екосистема за милионите си разработчици.

По време на годишната си конференция за разработчици базираната в Купертино компания заяви, че двете платформи за приложения ще се слеят през следващата година, което ще позволи приложенията, създадени за мобилната операционна система iOS, да се пускат и на Mac компютри. Bloomberg съобщи за планираната промяна през декември, но Apple досега не коментира публично темата.

Най-големите технологични компании процъфтяват, като балансират нуждите на потребителите с тези на външните разработчици, създаващи много от нужните приложения, които се изпълняват на най-популярните устройства и операционни системи в света. iPhone-ите зависят от App Store, но разработчиците на Apple трябваше да правят различни приложения, ако искаха те да работят и на Mac компютри. Сливането на двете системи ще намали работата, а новината бе посрещната с възторг от публиката в понеделник.

По време на годишната конференцията за разработчици WWDC в Сан Хосе, Калифорния, компанията представи и редица софтуерни иновации. 

Така например операционната система iOS получава актуализация, която трябва да подобри ефективността на по-стари устройства, платформата за добавена реалност също се обновява, а FaceTime и Apple Watch ще получат нови функции. Освен това в бъдеще потребителите ще могат да изградят своето собствено "Memoji", което да прилича на тях самите.

Допълнителната мощ, в допълнение към редица нови функции, е може би най-важната иновация за повечето потребители на Apple, които след актуализацията няма да се ядосват на това, че устройствата им са толкова бавни и толкова енергоемки. 

Така например по данни на компанията с новата операционна система камерата на четиригидишния  iPhone 6 Plus ще стартира със 70% по-бързо, клавиатурата ще се появява с 50% по-бързо, а устройството ще реагира по-пъргаво и на писане. Различните приложения ще стартират до два пъти по-бързо. 

Новата операционна система може да бъде пусната дори на iPhone 5s, представен през 2013 г.  - устройство, което през есента ще е на пет години. Така се оказва, че Apple подкрепя значително по-дълго смартфони, отколкото го правят други производители. Новата версия на Android например не подхожда на устройства, които са по-стари от до две години.

Новини има и около гласовия асистент Siri, който все още не може да се конкурира с Alexa или Google Assistant. Така например потребителите ще могат да създават свои собствени кратки пътища за базирани на Siri услуги за пряк достъп. Например те могат да имат пряк достъп до „На път за вкъщи", който да показва чрез GPS маршрути до дома, да нагласят термостатите в дома си и да уведомят някого по iMessage, че пътуват към вкъщи.

Новините около FaceTime са също вълнуващи. Досега видеоразговор можеше да се води само между две лица. Сега има възможност да се стартира видеоконферентна връзка с до 32 участника. Който говори в момента, ще бъде показван на видеото на дисплея в по-голям размер.

Подобна видеоконферентна връзка може след това да бъде стартирана и от групов чат на приложението за съобщения с всички участници наведнъж. И потребители на iMac и Apple Watch може да вземат участие в разговора – на часовника обаче само с глас, защото той не разполага с камера.

И досега потребителите на iPhone и на iPad можеха да снимат в своите задни камери виртуални обекти и по този начин да виждат например как даден диван ще изглежда в хола им например. Но сега Apple разработи за тази цел и собствен формат данни, който поне в началото ще е интересен предимно за разработчиците. 

Но и потребителите скоро ще усетят новостите, защото подобни обекти на добавената реалност ще могат в бъдеще да бъдат вградени дори в уеб сайтове. В бъдеще повече играчи ще могат да вземат участие в една сцена от добавена реалност и така да се бият един срещу друг.

На конференцията бе представен и WatchOS 5, който подобрява приложението за фитнес на Apple Watch. Часовникът автоматично ще разпознава началото на тренировка. Siri се активира с новата версия на софтуера само чрез повдигане на китката, така че потребителите вече няма да е нужно да казват "Hey Siri".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още