IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансисти: Пенсионната система е неработеща, нужни са промени

Трябва ли да се премахне таванът на пенсиите коментираха Кольо Парамов и Георги Вулджев

10:52 | 05.06.18 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Финансисти: Пенсионната система е неработеща, нужни са промени

Сегашната пенсионна система, която се използва повече от 20 години, вече е неизгодна – нито за държавата, нито за пенсионерите. Това коментира в студиото на "България сутрин" на Вulgaria ON AIR финансистът Кольо Парамов.

"Сегашният модел е много тежък за българските пенсионери. Държавата трябва да доплаща доста пари и бюджетът не може да се направи добре. Всички пенсионери са участвали в изграждането на България в последните 40-50 години и в момента не им се отблагодаряваме добре", коментира Парамов.

По думите му пенсионната системата се е запазила заради финансовата стабилност на държавата, но тази стратегия вече започва да губи своя смисъл.

Той препоръча да се преразгледа въпросът с поставянето на таван при получаването на пенсии, както и да се преразгледат оценките за пенсиите.

Според финансиста Георги Вулджев наличие на таван на пенсиите беше необходимост на самата структура на държавното пенсионно осигуряване и този инструмент все още е нужен.

"Съотношението на пенсионер и работещ се увеличава всяка година. Основната причина таванът да не падне за всички пенсионери е големият дефицит в НОИ. Определено има проблем в сферата на пенсионното осигуряване и той трябва да бъде решен скоро“, категоричен е Вулджев.

Investor.bg припомня, че от юли следващата година таванът на пенсиите, който в момента е 910 лева, отпада. Така всички, които са се осигурявали на по-висока сума, ще получават толкова, колкото покриват вноските им.  44 хиляди пенсионери, които в момента получават максимален размер на пенсиите, няма да могат да се възползват от отпадането на тавана догодина.

От 1 юли 2019 г. 55 хил. пенсионери ще получат увеличение до новия таван от 1040 лева. Промяната важи само за тези, които тепърва се пенсионират. За всички 56 хиляди българи, които в момента получават тавана на пенсиите, сумата ще остане с лимит.

Може ли да остане извън контрол пенсионната система и да доведе държавата до фискална криза? Трябва ли да се увеличи максималният осигурителен праг? Защо пенсиите не осигуряват минимално ниво на живот в България? Трябва ли преоценка на старите пенсии?

Вижте повече от разговора в студиото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 12
khao
преди 5 години
Това е пенсионна система, социалната е друга и служи за друго...аман от гръмогласни и.диоти. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 11
abdul
преди 5 години
Абе готин, това е социална система не инвестиционен хеджфонд.Като искаш да взимаш колкото си дал - ми инвестирай и си носи рисковете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 11
Грую Груев
преди 5 години
Здравей,нямам подобно инфо и няма как да знам каква е тази разбивка, казвам само, че няма как да имаш таван на пенсиите и едновременно с него минимална заплата, защото това е уравновиловка, а тя е страшна! Знам за капиталовите стълбове, но докато стигна до тях, ще се наложи да разботя още около 30 години, може би. Мисълта ми е, че няма как да си внасял малко (или почти нищо), а после да ревеш как били ниски пенсиите - ми ниски ще са, много ясно, какви да са? Затова казвам, че държавата всяка година дофинансира мошениците и тарикатите, като налива 4-5 милиарда в пенсиите им, докато за децата няма нищо - някакси не ми звучи честно! А спомените от соц-а на другаря Парамов да си ги завре там, дето слънце не огрява - да, и моите родители получаваха около 300 кинта тогава, имали са и и криви моменти след промените, но никога не са си позволявали да лъжат държавата и да се осигуряват на минимума, от което и аз съм страдал - не ми даваха стипендия за отличен успех, щото родители ми са "богати", но даваха на хората с 4 и "бедни" родители, осигурявани на минимума! Това е проблемът на държавата - не на тавана, не и на минимума - ако трябва да получава 50 кинта пенсия, щото толкова му е приноса, онеже е бил тарикат, да получава 50 кинта и да си го издържат децата му. Писна ми от комунизъм в комунистически вариант!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 2
Императорът
преди 5 години
Само два дребни технически въпроса:1. Колко са НЕработещите в държавата, ама реално, а не според стъкмистиката? Тези не само, че нямат принос, но бозаят от социалната система редом с хората, работили 40 години за България.2. Осигуряват ли се "социално уязвими" категории лица като полицаи, военни, садии, прокурори, митничари, държавни чиновници? Ако не - на колко точно ги "осигурява" държавата с нашите пари? Смята ли социалният министър или пък горанов, че е нормално държавата да осигурява на половин минимална работна заплата например някой магистрат от ВСС, със заплата СЕДЕМ бимберици?Проблемът в здравната и пенсионната система на държавата идва основно от най-големият осигурителен мошшшшшеник - САМАТА ДЪРЖАВА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 6
pinoccio
преди 5 години
Друже, първо разгадай кои хора са над тавана. Това са все политически работници от времето на соц-а - партийни секретари, комсомолски секретари, ЗКПЧ-тата от армията, цялото ДС. Ефективният им принос към днешна дата е нулев - нищо няма за надграждане при тях. Сега се говорят разни залъгалки за тавана, но истината е тази. Никой, който се пенсионира днес извън капиталовите стълбове, не може да стигне този таван. Нека си повнасят малко по собствени сметки тези бивши кадри, и тогава да искат махане на тавана. Няма таван при капиталовите стълбове, таванът е само в НОИ. Ние продължаваме да хрантутим бившата номенклатура. Имат пенсии по 1500 лева - внасяли, внасяли, та се забравили. А баща ти е вземал 250 лева за началник, инженер и иноватор, а днес получава 350 лева. То и заводите изчезнаха и няма нищо за надстрояване, но това наследство е от тези, които са над тавана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 23
Грую Груев
преди 5 години
Да се изходя по темата:- Таван на пенсиите не следва да има- минимална пенсия също не трябва да имаИ тогава няма да се ощетяват хората, работили и осигурявали се на макса, с хрантутниците, които по една или друга причина са се осигурявали на минимума или изобщо не са се осигурявали и са лугали държавата. Ми няма как да си внасял 20-30 години по 30-40 лева за пенсия и хоп, ето ти 200 кинта минимална. А друг се осигурявал на макса, набивал по 600 кинта само за пенсия и хоп, ама не може повече от 900 лева. Що, ми щото сме комунисти и има уравновиловка!Това трябва да спре, както трябва да спрат и глупости като тези на другаря Парамов - били градили България. Ми хубаво, без пари ли са я градили? А децата им къде са - в чужбина ли? И защо да ми е мъчно за тях - като са бачкали, са им давали заплати, плащали са пенсии на родителите им, децата им са учени и лекувани безплатно, та хайде да не леем крокодилски сълзи за някога си и как били давали и строяли - и сега даваме и строим, но вместо за децата ни, парите отиват за социални плащания - пенсионери и ***. Ай сиктир, всяка година държавата дофинансира ноЙ с 4-5 милиарда (едно ктб), заради ВИСОКИТЕ ПЕНСИИ на хрантутниците, които са се осигурявали на минимума. Нека плюенето и спомените за ленинските съботници започнат сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още