IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Атанасов: Трябва да има ограничение за броя на премиерските мандати

Срещата на Бойко Борисов с Путин беше унизителна, твърди лидерът на ДСБ

11:26 | 05.06.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов ще предложи в политическата програма на новото обединение да бъде въведено настояването за ограничение за броя на премиерските мандати. Това обяви самият той в ефира на bTV. Според него е съвсем нормално човек с толкова много власт да бъде до два мандата на поста, които са общо осем години.

„Най-овластеният човек в българската държава по конституция е министър–председателят, той харчи бюджета и назначава администрацията. Получава се израждане, когато един човек разполага с голяма власт. Виждаме този модел, упражняван от Борисов… обезличени институции, лично разпореждане с бюджета, което се прави в интерес на един тесен кръг от хора”, коментира Атанасов.

Той даде за пример президентската институция и съдебната власт, където също има мандатност. Атанасов обаче уточни, че за да се реализира това предложение ще са нужни промени по конституцията. 

Лидерът на ДСБ коментира и срещите на Румен Радев и Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин, като според него това е ненужна надпревара между двама представители на българската държава, която обаче не води до резултати.

„Става въпрос за битка от страна на премиера и президента кой да бъде по-близкият до Путин. Премиерът казва: Виж, вярно е, че Радев има последователна политика по отношение на Русия, но аз съм този със властта в България и предлагам своите услуги”, смята Атанасов.  

Според него посещението на Борисов представлява „навеждане“ пред Русия, а премиерът се е унижил с тази среща.

"Отделно от това, посещението на премиера беше твърде странно, държано в тайна до последния момент и приключило предсрочно с един ден. Министрите, които бяха с него, не се разбра защо са там, те трябваше да имат среша на втория ден, а такъв нямаше", припомни още лидерът на ДСБ

„Една от причините  Борисов да се кланя в Москва по този начин, е, че на неговите парламентарни партньори и партньори в управлението може да им свирнат от Москва и те да свалят управлението”, каза още Атанасов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
По скоро е точно обратното! При президенстската република има ясно разделние между Изпълнителната и Законодателната власт, а при парламентарната Изпълнителната е зависима пряко от Законодателната! Могат да ги свалят от власт с вот на недовоерие! И е без значение каква е властта, подмяната на поколенията е много важна и за това е мандатността, за да не остава един и същ 20г + начело! Да не би само той да е можещият и умният в една държава!!! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Ограничаването на мандати има смисъл при президентските републики, където съществува реална опасност един човек да концентрира твърде много власт. Но България е парламентарна демокрация, при която има ясно разделение на властите. При нас по-скоро е проблем създаването на управляваща коалиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
imagineren
преди 5 години
Мнението на ренегата ген. Атанасов е последното , което ме интересува. Самият той вече десетки години ходи "наведен".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
national power
преди 5 години
На тая со.ро.соидн...а ку..риш..ка няма ли кой да му кажече на българският народ му е писнало от него от господарите му и от партиите му.Не разбра ли тоя де...бил че е никой и мое говори само у махленския хоремаг.Нека..дърен нагле..ц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Sokratus
преди 5 години
Не само на премиерските! Депутат, Министър, Кмет, Общински съветник и много други
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 5 години
защо мислиш че е лоша идея за ограничаването на мандати? Практиката и статистиката говори обратното ! ... а последното изречение незнам от къде ти дойде.прочети "Железен закон на олигахията"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
За "навеждането" пред Русия няма спор, но ограничението на премиерските мандати е глупава идея. Да се прави закон срещу конкретен човек е лоша практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още