IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат ОПЕК да увеличи производството си на петрол с 1 млн. барела на ден

Това е сред най-сериозните намеси на Щатите в работата на ОПЕК от 18 години насам

15:46 | 05.06.18 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатското правителство е поискало от Саудитска Арабия и някои други страни производителки от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да увеличат производството си на петрол с около 1 млн. барела на ден, сочат източници на Bloomberg.

Щатите са отправили необичайното искане, след като цените на бензина в САЩ достигнаха най-високите си стойности от повече от три години насам и президентът Доналд Тръмп се оплака в Twitter от политиката на ОПЕК и покачването на цените на петрола. Желанието на САЩ е изразено и след като страната се оттегли от ядреното споразумение за Иран. Третият по големина производител в ОПЕК осигурява малко над 1% от световното производство на петрол. 

Искането от страна на САЩ е било обсъждано през уикенда в Кувейт по време на среща на министрите на петрола от различни арабски страни. Изявлението, публикувано след разговорите, е сигнал, че ще бъдат гарантирани стабилни доставки на петрол, за да бъде навременно посрещнато нарастващото търсене в някои части на света.

Белият дом отказа да коментира конкретни разговори, но говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ заяви, че достъпът до енергия на достъпни цени е в основата на световния икономически растеж и сигурността на страната.

„Ние приветстваме всяко действие, което увеличава достъпа до енергия и насърчава здравословната глобална икономика“, заяви говорителят.

Американският министър на финансите Стивън Манучин миналия месец разкри, че се водят разговори за увеличаване на доставките на петрол, които биха могли да компенсират резултата от санкциите от страна на САЩ към Иран.

Въпреки че Манучин отказа тогава да даде повече информация, само четири държави от ОПЕК и неговите съюзници притежават достатъчно голям производствен капацитет, за да компенсират проблемите с доставките. Това са Саудитска Арабия, Русия, Обединените арабски емирства и Кувейт.

ОПЕК и група държави, които не са членки на картела, се договориха в края на 2016 г. да намалят производството на петрол с общо 1,8 млн. барела на ден, като част от усилията им да повишат цените на петрола. За сравнение сортът Брент е поскъпнал от 45 долара за барел преди сключване на споразумението до над 80 долара за барел през миналия месец.

Споразумението на ОПЕК обаче се отрази по-сериозно на пазара, отколкото първоначално се очакваше, поради срива на венецуелската енергийна индустрия. Петролните запаси в развитите страни се върнаха към техните петгодишни средни стойности, а цените на горивата достигнаха болезнени за потребителите нива. На този фон Саудитска Арабия и Русия заговориха отново за увеличаване на продукцията, което накара сортът Брент да се върне обратно на цена от 75 долара за барел.

Срещата на ОПЕК е във Виена на 22 юни и тогава се очаква да бъде взето решение дали картелът и съюзниците му, включително Русия, ще увеличат производството, за да компенсират потенциален недостиг на доставки от Иран и Венецуела.

Искането от страна на САЩ за увеличение на производството на петрол е сред най-сериозните намеси на Щатите в работата на ?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 34 rate down comment 10
khao
преди 5 години
Ето жив пример на казаното от мен. :))) тая година за безшевни тръби, догодима за шевни машини. :) ... да живее свинското. :))) ...или както гласеше вица, всичко дето се завива с ключ по малък от 23 в русия се води за нанотехнологии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 47 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Така е - спря вноса на храна и ги умори от глад - точно както тебе комунистите едно време... И резултатът е подобен - ти си станал 2 метра, а руснаците станаха световен лидер по производство на жито, вече имат свинско и за износ, което китайците купуват с охота, вече си гледат домати и се учат да си правят сирене. Даже се научиха да му слагат палмово масло, досущ като в Европа. Магазините са им пълни с каквото се сетиш - като тука, иначе верно, че късия ги води към глад и ликвидация... ;) Между другото си пуснаха завод за хеликоптерни двигатели, за безшевни тръби за подводни газопроводи, за корабни турбини, сега се боричкат и с газовите турбини на Сименс и с корабните дизели на MTU, едно ново гражданско самолетче изпитват... имат още накъде да пропадат... И то не благодарение, а въпреки късия, нали...? ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 39 rate down comment 3
Императорът
преди 5 години
Апропо - защо САЩ мислят, че могат да нареждат на ОПЕК? Ако искат да подбият цената, да си помпат тяхната си слуз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 41 rate down comment 2
Императорът
преди 5 години
Така е - Вова е все повече неоспоримият световен лидер. Само Доналдът би могъл да го измести - но той трябва да се бори с огромен вътрешен заговор срещу себе си. Не виждам вариант, освен да се самопровъзгласи за Дуче и да започне да разстрелва по стадионите своите врагове и националните изменници, начело с Обонго и полуживата. Чудя му се - защо не стартира съдебни процедури срещу Обонго за военни престъпления и срещу Полуживата за измяна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 36 rate down comment 13
khao
преди 5 години
Истината е една.... нонвинаги се намира некой комсомолец да е извърти и да излъже... години на жестоки санкции от целия Запад,... жестоки са друг път! Жестоките ги наложи късия върху собственото си население, като спря вноса на храна... не спря да лъжеш, и. поздрави на щерките в сащ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 43 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
А може да поразгледаме и фактите на случващото се откъм "нашата" страна, а? Че американците си избраха президент, срещу който се води открита вътрешна война без секакви правила и никой не знае накъде върви "суперсилата", че в Европа вече се играе "секи срещу секи" и че елита треска го тресе, като чуе думата "избори", че за три години Европа се напълни с джагали, които никой не знае какво ще ни донесат - нови работници, или джихад, но във всички случаи - дългосрочна промяна на генофонда, че заборчлясването е такова, че никой не знае как ще свърши, а ЕЦБ продължава да метка по 70-80 млрд. месечно и сънува 2% инфлация, щото иначе лошо... Това аз попрочитам за "света" напоследък, а ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 41 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Я сега ти ни разкажи какво си прочел да се случва по света, та най-големия производител на нефт и газ в света сковиче на вратата на ОПЕК да вдига добива и то с 1 млн. каци дневно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 48 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
"От истината боли, но трябва да се казва:"Тя, истината, младеж, е многолика... ; :lol:Ето ти малко факти за трите години от 2015 до сега - години на жестоки санкции от целия Запад, уж изолация, уж фалит чекахме на "***" - ето какво свършиха руснаците:"Силата на Сибир" - построени 1800 км. - 83% от трасето, "Турски поток" - първата тръба положена, втората до края на септември т. г., започва строежът на сухопътния участък в Турция.Всички документи и разрешени за СП2 от Германия и Финландия са налице.Построиха 19 км. "Кримски мост" - в експлоатация за автомобили, дострояват жп-сегмента, построиха обходна скоростна двупосочна ж.п. линия в обход на Украйна до южните си региони, решиха проблемите с електроподаването и водата в Крим.Официално започна строежът на АЕЦ Акую - на 3-ти април Путин и Ердоган откриха строежа.На 31 март т. г. унгарските власти издадоха лиценз за площадката на новите два блока на АЕЦ Пакш.И ей-така, между другото, проведоха блицкриг и разпердушиниха ИД в Сирия, прекараха през килимчето в Кремъл саудитските крале и яхнаха ОПЕК, увеличиха си златните и валутни резерви и свалиха инфлацията от 12 на 2.5%, единствени те обслужват с космически транспорт МКС и пускат по два спътника месечно, пуснаха дваесетина нови кораби и подводници, изкараха цяло ново поколение ракети, бронирана техника и военен транспорт, а руснаците все така щъкат по топлите места на почивка и си харчат "мизерните заплати"...Все празни приказки на Путин, викаш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 35 rate down comment 5
HSBC
преди 5 години
Не е лошо от време на време да попрочиташ малко какво се случва по света. Не само наизуст да приказваш врели-некипели...> А кво стана с "шистовата ревалюция" у САЩ? При сегашните цени не требваше ли да се издавят у нефт и газ - собствен добив, made in USA? Да си го копат по-евтино, па и на нас да дават - нале сме съюзници, хем лоялни гиби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 33 rate down comment 2
HSBC
преди 5 години
Спориш с хора, които са тотално изперкали и загубили връзка с реалността...> Написах ти го ясно и точно. Шистовата революция направи САЩ най-големия "производител"(в кавички е защото нефта се добива) в света. Явно трябва да ти се повтаря дълго и упорито, за да възприемеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още