IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията по отбрана одобри проектите за модернизация на армията

Амбицията е за повечето от трите проекта да сключим договор до края на тази година, коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов

17:57 | 05.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

С гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти" Комисията по отбрана към Народното събрание одобри проектите за модернизация на Българската армия на сухопътните и военновъздушните сили.

"БСП за България" и "Воля" гласуваха "въздържал се", предаде БТА.

Проектите предвиждат инвестиционни разходи за "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и "Придобиване на нов тип боен самолет".

„Проектът за придобиване на нов тип боен самолет предвижда закупуване на 16 самолета, като през първия етап на реализирането му да бъдат придобити поне осем самолета“, обясни командирът на ВВС ген. Цанко Стойков.

Времевата рамка на доставка за първия етап е до 72 месеца от датата на влизане в сила на договора, а вторият – след приключването на доставките по първия етап и сключване на договор за втория етап.

Финансовата рамка за първия етап е 1,8 млрд. лева с ДДС.

Целите на проекта са за преодоляване на дефицита от способности, освобождаване на честотен спектър за граждански цели, прекратяване на зависимостта за поддръжка на изтребителната авиация от страни извън НАТО и ЕС.

Таско Ерменков от БСП отбеляза, че БСП винаги е подкрепяла усилията за укрепване на националната ни сигурност.

„Модернизацията на Българката армия е необходима, но трябва да върви ръка за ръка с издигането на статута на военнослужещите, тяхното заплащане и мотивацията им“, посочи той и декларира, че парламентарната група ще гласува "въздържал се".

Симеон Симеонов от ДПС декларира подкрепа за проектите и посочи, че трябва да има обединение и да се прояви политическа зрялост и държавническо мислене.

„Армията има голяма необходимост от осъществяването на тези проекти, така че военнослужещите да имат съвременна база, паралелно със социалните придобивки, иначе ние ще си останем само консуматори на сигурност, а не генератори на сигурност“, коментира той.

"Обединени патриоти" също призоваха да бъдат подкрепени проектите. Ако закъснеем още няколко години, ще бъде фатално късно, предупредиха от групата.

„Проектът за инвестиционен разход за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада също ще се реализира на два етапа“, обясни Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътни войски.

Проектът ще бъде основна стъпка и база за изграждане и развитие на механизираните формирования от Сухопътните войски. Предвижда се придобиване на 150 бронирани машини, като бойните бронирани машини са не по-малко от 90, а специалните и осигуряващи - не по-малко от 60.

"Кога ще има самолети ли? Нашата амбиция е за повечето от трите проекта да сключим договор до края на тази година. Диалогът беше изключително конструктивен, дори когато се задаваха въпроси от страна на опозицията, въпреки че колегите от БСП гласуваха "въздържал се", диалогът беше конструктивен", коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов след заседанието, цитиран от БНР.

Министърът на отбраната каза пред журналисти, че е оптимист, че няма да има проблем пленарната зала да подкрепи проектите за нов тип боен самолет и основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. 

“Оптимисти сме, защото националната сигурност от време на време става "дъвка", но когато в пленарна зала всеки трябва да си даде гласа за това дали да модернизираме българската армия, дали да имаме нов тип бойни самолет, нови бронирани машини, едва ли ще има толкова колеги, които да гласуват против”, коментира Каракачанов, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още