IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средностатистическият софиянец работи над 34 дни, за да си купи iPhone X

Колко трябва да работите, за да си позволите флагмана на Apple?

08:31 | 06.06.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Флагманът на американския технологичен концерн Apple iPhone X имаше препоръчителна цена от 999 долара в деня на старта на продажбите през ноември 2017 г., което го направи най-скъпата версия на устройството, произведено някога.

През по-голямата част от времето на продажбите му устройството е дори по-скъпо извън САЩ поради данъците върху продажбата и вноса. Въпреки че мнозина се опасяваха, че телефонът може да се провали поради високата цена, Apple съобщи за по-добри от очакваните резултати през второто си фискално тримесечие в началото на май. Компанията продължава да върви към пазарната капитализация от 1 трлн. долара.

Въпреки че телефонът доказва финансовия успех на Apple, все още той е твърде скъп за хората със средностатистическа заплата в по-голямата част от земното кълбо. Швейцарската банка UBS направи анализ на цената на устройството за човек на средна работна заплата с 15 различни професии в големите градове. И установява, че например в Цюрих, чието население е невероятно заможно, някой би трябвало да работи около пет дни само за тази цел - да получи iPhone X. За средностатистическия гражданин на Ню Йорк ще са необходими 6,7 дни.

Как седи София в тази класация? В средата. Средностатистическият служител в столицата София трябва да работи 34,21 дни, като отделя спечелените през този период пари само за тази цел – да си закупи този смартфон, изчислява банката. 

Ако това звучи като много време, помислете си за хората в Африка, които мечтаят да купят флагманския смартфон на Apple. Лагос, Нигерия, е един от най-бързо развиващите се градове в света и най-гъсто населената агломерация на африканския континент. Заплатите все още са изключително ниски и всеки, който се надява да си купи iPhone X със средна работна заплата, ще работи за него 133 дни. Кенийската столица Найроби се представя малко по-добре, като човек на средна заплата трябва да работи 72 дни за закупуване на телефона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Попитали радио Ереван как се доят овце:- Като се пусне нов модел iPhone....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
ert
преди 5 години
Столичните заплати са по-високи, мисля че последно казваха за нещо около 1650лв. бруто, т. е. около 1450лв. чисто след спадане на плоския данък + още някой данък. Така че сметката е точна, 34 дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Ivan.r
преди 5 години
В "работни дни" е уловката - 34 работни дни трябва да е близо месец и половина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Varfor
преди 5 години
Нещо не ми излизат сметките. Как при средна брутна заплата в София от 1400 лв. или чисто около 1100 лв., за месец и малко можеш да купиш телефон за над 2000 лв.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още