IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Испания върви към възстановяване

Цените на имотите в страната отново бележат ръстове

14:58 | 06.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Всички публикувани наскоро данни потвърждават, че испанският пазар на имоти върви към възстановяване, докато цените отново бележат ръстове, съобщава PropertyWire.

Според данни на испанския имотен регистър цените са се увеличили с 9,39% през първото тримесечие на годината, докато официалният индекс на правителството сочи оценка за ръст от 2,7%.

През март индексът на цените на Асоциацията на испанските нотариуси се е повишил с 0,4%, а данните за април на консултантската компания Tinsa показват ръст от 5,4%.

Данните от имотния регистър сочат, че цените са скочили с 26%, откакто стигнаха дъното в края на 2014 г., но все още са с 18% по-ниски от върха си от 2007 г.

Разбивка на данните на Tinsa показва, че цените в по-големите градове са нараснали с 8,7% през април на годишна база, а цените на Балеарските и Канарските острови са се увеличили с 5,6%. Имотите по средиземноморското крайбрежие са увеличили стойността си само с 0,3%.

Продажбите през първите четири месеца на 2018 г. бележат повишение от 20% спрямо същия период на 2017 г., а данни на Националния статистически институт на Испания показват подобна тенденция с продажбите на жилища през първото тримесечие на тази година – ръст от 17% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още