IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Мултивак" откри производствена база в Божурище за 37 млн. лв.

Германският холдинг не е доволен от българската администрация и разширяването на производството не е сигурно

16:39 | 06.06.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Германският холдинг Multivac Group, специализиран в производството на вакуумни опаковки, етикетиращи машини, системи за контрол и инспекция, както и роботизирани опаковъчни линии, откри днес нов завод в Индустриална зона Божурище. Инвестицията в обекта е над 37 млн. лв., открити са 153 нови работни места.

Строежът на новата производсвена база започна през 2016 г.,след като компанията получи сертификат за Инвеститор клас „А“ от Министерство на икономиката. Заводът е построен върху обща площ от 20 хил. кв. м, а застроената площ е около 8 хил. кв. м и включва модерно производство, складова и логистична база, модерен шоурум, офиси и социална сграда.

„Горди сме, че Multivac Group избра именно България за инвестицията си в разширяване на производствените  мощности. Поехме тази висока отговорност с вярата, че можем да изградим едно от най- модерните предприятия на холдинга в света, и че с помощта на сплотения ни екип от специалисти ще достигнем високите стандарти на Multivac Group в най-кратки срокове“, каза Ивайло Димитров, изпълнителен директор на Мултивак България Продакшън.

Ханс Йоахим Букщегерс, главен изпълнителен директор на  Multivac Group, обаче не спести критиките си към правителството и българската администрация. Запитан дали холдингът отново би избрал да инвестира в България, след близо 3-годишният път, който дружеството извървя за да отвори врати днес новата производствена база, той се затрудни да отговори позитивно.

„Вижте, България не е толкова уникална. Проучваме обстановката както в Украйна, така и в Румъния. А на българските управляващи бих дал един съвет – да изпълняват обещанията си и да стоят зад думата си“, коментира Букщегерс. Той обясни, че компанията е  била подведена, че ще успее да получи европейско финансиране в размер на 2 млн. евро, което в крайна сметка не се е случило, „заради промяна в процедурите по кандидатстване“ и без никакво обяснение от българска страна.

Според него това е оскъпило проекта с близо 10% и е довело до сериозно забавяне. Букщегерс посочи още, че в обекта има често прекъсване на тока, а откриването на завода се е забавило с близо 8 месеца заради инфраструктурни проблеми с газифицирането и захранването с електроенергия. „Сега за начало трябва да си избием тези 2 млн. евро, преди да говорим за допълнително разширяване на базата ни в Божурище“, каза шефът на Multivac Group, но все пак изрази надежда, че скоро това ще се случи.  

Иначе  Букщегерс добави, че станата ни е с добро геополитическо разположение и е сериозен плюс това, че България е член не ЕС, а левът е вързан към еврото. „Тук разходите за труд и електроенергия са доста по-ниски, отколкото в Германия, дори и в Китай. Можем да прави изчисления без сериозни валутни рискове, заради валутния борд, а също така наличието на технически университет в близост също е голям плюс“, посочи още Букщегерс.

С откриване на производството в България ще бъде повишен капацитетът на цялостното производство и ще бъде гарантирано изпълнението на поръчките, добави от своя страна Ивайло Димитров. Прогнозата за 2018 г. е за ръст от около 10%.

На откриването присъства и премиерът Бойко Борисов. Той за пореден път отбеляза, че гръбнакът на немската икономика са семейните фирми в Германия, каквато е и Multivac. Министър-председателят за отново припомни, че точно този вид фирми имат много инвестиции в Севлиево, Габрово, Дулово. "Те са изключително гъвкави, изключително приспособими и всичко, което произвеждат, е за износ. Само преди няколко години индустриалната зона в Божурище беше гола поляна, а сега всичко се е изградило наново като един нов град“, каза той.

Според Борисов инвестициите в страната ни са с над 2 млрд. повече и те са в заводи, фабрики и производство, а не само в сферата на услугите. Премиерът обаче не уточни за какъв период е това нарастване, нито пък коментира „обещаните“ 2 млн. евро за българското подразделение на немския холдинг. 

Той обаче не пропусна да похвали плоския данък, валутния борд и икономическия ръст на България през последните години. Според Борисов страната ни е с най-ниския държавен дълг в ЕС и разполага с „огромен“ фискален резерв.

„За още по-голяма сигурност България ще кандидатства за влизане в еврозоната и банковия съюз, за да се гарантират още повече инвестициите в страната ни“, каза още премиерът.

„Обичам да гледам българското до немското знаме и на Европейския съюз. Това ме прави истински щастлив“, заяви още премиерът. Той благодари на кмета на Божурище, на държавата и общината, които бързо направили необходимото, за да може да се издадат строителните разрешения и заводът да бъде факт днес.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 27 rate down comment 3
ivanrog
преди 5 години
"Той благодари на кмета на Божурище, на държавата и общината, които бързо направили необходимото, за да може да се издадат строителните разрешения и заводът да бъде факт днес."Бързо, бързо, колко да е бързо - едни 3 години, нищо не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още