IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валери Симеонов дава Министерството на туризма на прокурор

Конфликтът между вицепремиера и Николина Ангелкова навлезе в нова фаза

18:10 | 06.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Конфликтът между вицепремиера Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова вече е в нова фаза, след като задочните спорове между двамата ескалираха тези дни.

Днес вицепремиерът обяви, че дава цялото министерство на прокурор заради строежи, схеми и категоризации на заведенията на морския плаж „Слънчев бряг – Юг”.

Това обяви Симеонов в профила си във „Фейсбук”.

В сигнала се посочва, че „в следствие на евентуално извършени престъпления от съответните длъжностни лица” са одобрени 3 схеми за преместваеми обекти и съоръжения с категоризация – макар да става въпрос за изключителна държавна собственост. 

Сигналът е на бланка на Министерския съвет и се подава от Симеонов в качеството му не на гражданин или партиен лидер, а на вицепремиер.

Преди дни Симеонов се обяви за разрушаването на няколко от най-големите заведения в курорта с мотива, че са незаконни.

В отговор Николина Ангелкова каза, че не са открити нарушения в обектите, при което вицепремиерът я обвини, че подготвя продажбата на 20 дка държавен плаж.

Компетентните органи трябва да се произнесат дали има нарушения при обекти на плаж "Слънчев бряг юг", каза министър Ангелкова по-рано днес, цитирана от БТА. Министерството спазва българското законодателство, което се потвърждава и от проверки на плаж "Слънчев бряг юг". Ако има друга информация, която е извън компетенциите на Министерството и се отнася до други компетентни органи, по закон трябва да бъде сезиран този орган и да се направи съответната проверка, допълни министърът.

Ангелкова направи този коментар именно заради изказване на вицепремиера Валери Симеонов, че ще сезира прокуратурата за незаконни обекти на плаж "Слънчев бряг юг".

Когато се отдава на концесия или под наем морски плаж, наемателят има право по закон да ползва до два процента основна и два процента допълнителна търговска площ, като предложеното от концесионера отговаря на нормативните изисквания и схемата за поставяне на преместваеми обекти е одобрена от Министерството на туризма, каза министърът. Законът за устройството на територията има ясна дефиниция за това какво е преместваем обект, напомни Ангелкова и допълни, че това се потвърждава и от трайната практика на съда, който е и компетентен орган да прецени дали са извършени законосъобразни действия или не.

По повод други твърдения на вицепремиера Ангелкова отново напомни, че по закон министърът на туризма няма права да продава плажове, а само да ги управлява и стопанисва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
forexar
преди 5 години
Зам.Министър-Председател смята, че Държавата е престъпна !!! И я дава на прокурор!Това не бяхме го виждали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още