IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тр. Трайков: АЕЦ "Белене" излага на риск останалата част от българската енергетика

Според бившия министър на енергетиката при проекта за АЕЦ „Белене“ и политическата, и икономическата част са еднакво лоши

22:06 | 06.06.18 г. 49
Тр. Трайков: АЕЦ "Белене" излага на риск останалата част от българската енергетика

Проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“ излага на риск останалата част от българската енергетика. Това каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„След като е съвсем ясно, че проектът не може да печели, освен ако не бъде подкрепен по някакъв начин от държавата, то инвеститорът би могъл да е всеки. Има ли гаранция, че няма да се убие останалата част от българската енергетика?", заяви Трайков. "Може би инвеститорите биха имали интерес от това да не бъдат продължавани лицензите на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ след 2029 г., да бъде затрита въглищната енергетика възможно най-скоро. Самото съществуване на този проект поставя рискове пред цялата останала част от българската енергетика и категорично ще спира развитието на новите технологии“.

При проекта за АЕЦ „Белене“ и политическата, и икономическата част са еднакво лоши, добави събеседникът.

„Да имаше някакво противоречие, човек да се напъне да търси решение. Когато аз бях министър, положих искрени усилия сметките да излязат. Въпреки че геополитическите рискове бяха ясни, при това Русия все още не беше анексирала част от Украйна", каза той.

Според него обаче проблемите в момента се натрупват един след друг – гарантирана загуба заедно с неприемливо икономическо обвързване със страна с много съмнителни геополитически референции.

АЕЦ „Белене“ ще доведе само до разходи за страната ни, смята той.

„За България остават разходите за присъединяване към мрежата, което са 2400 киловолтови подстанции и няколко по-малки, всичко на стойност 1,2 млрд. лева. Добавяме разходите за диспечиране. На българския пазар просто няма място за още 200 хиляди мегавата", заяви Трайков. "Или трябва да им се направи (да се закрият други централи или да се изключват), или както в Германия се случва, когато всичко заработи изведнъж, централите, които искат да стоят присъединени към мрежата, продават енергията си на отрицателна стойност. Ако това се случва с „Белене“ постоянно, кой ще плати разликата?“.

Дори да продава 100% от възможния капацитет, производствената цена ще бъде по-висока от пазарната в обозримите 20 години, каза гостът.

„В момента да инвестираш и да заложиш изцяло на ядрената енергетика (защото 2000 мегавата базова мощност е на практика да сложиш всички яйца в една кошница), това е малко като през 1990 г. да инвестираш милиарди в окабеляване с медни кабели за фиксирани телефони. И тогава не изглеждаше толкова сигурно и предвидимо, че след 10 години ще си говорим без пари във видео връзки“, заяви бившият министър.

Трайчо Трайков твърди, че хората, които защитават експертно този проект, разбират всички негови невъзможност.

По повод строежа на унгарската атомна централа, която се изгражда с кредит от Русия, той каза:

„Това е моделът, който Русия предлагаше на България през 2010 г., и ние категорично отхвърлихме. Първо, да кажем, че в унгарската централа също загубата е гарантирана. Там още в бизнес плана е записано, че централата ще губи пари. Но унгарците казват, че имат дефицит, стратегически важно им е, имат си свои проблеми. Не е ясно колко ги питат и тях. Те казват на ЕК, че смятат да откажат държавна помощ. И ЕК казва „щом ви е толкова важно, харчете си парите“. Това е европейското одобрение на този проект“.

Целия разговор вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Съвсем накратко: В момента, енергийната нисъема у нас, като цяло, е напълно отворена. И, от АЕЦ, губим огромни количества, около 2/3 от отделената топлина при деленето. Идеята е, този кръг, да се позатвори. 100% няма да стане но, поне наполовина, това е мощността на още един Козлодуй, без да се товарим с нов ъакъв разход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Стоене, доста неща ти липсват та, да сочиш с пръст, не ти отива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
От океан, колкото и да ти е странно, нужда няма. Огроми количества вода с различен термичен потенциал, вече са налице и, като добавим виртуалния източник на термична разлика /мое хрумване/, балансът излиза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 5 години
ти като си чел, що не можеш да го обясниш ... и чети малко география! океан да виждаш наблизо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 5 години
Обръщението към Mavi Gъz в мъжки род е неправилно и напълно погрешно. За шестдесет годишното си съществуване на тази земя, той не се е определил и не знам защо ти се опитваш да го направиш. Всъщност една седмица е мъж, следващата жена. Затова го определяме като "то".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 13 rate down comment 7
pomidor
преди 5 години
Слушай сега дедко. Какво пък аз ще ти кажа, човек който разбира. Прочети и се ограмоти! Не знаеш какво е енергиен микс - това остави, не е проблем. 20 милиарда е крайната цена...тоест това е цената КЪМ ДАТАТА НА ПУСКАНЕТО Й...Разходите за подсъединяването НЕ влизат в тази цена, те са "бонус"! Понеже си тежка незапознат ще ти кажа да прави разлика между това, което казват Росатом и АЯР. АЯР е агенцията за ядрено регулиране - прочети мъничко и за нея, за да направиш разликата. Росатом казаха 30 години, АЯР дават по 10, защото такива са изискванията на ЗБИЯЕ. И накрая дедко Мави, с война няма да се нулираме, но с Белене ще се нулираме един път завинаги. Хайде, хора като теб, които изобщо не разбират от енергетика и плещят глупости на по ракия пред лап топа не им се сърдя...лошото е, че тези които разбират от това правят глупостите. Ти си някъде между 45 и 60 годишен, русофил, вероятно не си платен, а просто искрен заблуденяк и вероятно си учил или имаш нещо общо с Русия, свързваш младостта си с крупните строежи от бай тошовото време и си ми ясен. Престани да пишеш тук глупости и остави глътка въздух за младите, които ще плащат масрафа...Лесно ти е да бръщолевиш, но Господ вижда! Комунистите знам, че много много не ви е страх от Бога...но, повярвай ми...ще ви заинтересува и тази тема в един прекрасен момент :) Успех в подвеждането на съгражданите си, безроднико!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
От ВЕИ, дори и да не се произвежда, може да се ползва, колко му е. Само дето, с емисиите СО2 и ползването на водата по най-неефикасен път, за ток, без АЕЦ и в отсъствие на OTEC, няма баланс. Поне такъв, без постоянни дискотеки 1:3, примерно. А дефицитът...не е ли все едно, откъде ще дойде? После, почва се изкупуването на енергията, с директно вкарване във втори кръг, OTEC - базиран и, хоппа! Излязла не по 21, ами по 7-9 ст/ [kWh]. За едни 40-60 години напред.Четете физика бе, ей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 12 rate down comment 8
dnp_m
преди 5 години
Белене е необходим, защото вече сме приели че ще затворим всички ТЕЦ на въглища. Въпроса е ако няма Белене и няма ТЕЦ на въглища, какво правим- внос на ток или производство от възобновяеми източници.Същото е и при газа от транзитна страна - ставаме гледащ как покрай нас минава газа- Гърция и Румъния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 8 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 5 години
Чекай бре - нали отиваме на либерализация на енергийния пазар, нали сичкото ток ше се продава през борсата?Държава обяви - никакви гаранции за изкупуване и договорени цени! Който реши да строи и експлоатира, ще си направи сметката. Ако не му излиза, нема да строи и експлоатира, демек - нема да участва в проекта - не е ли просто като бел боб? Ако некой дойде и каже: аз купувам 70% от дяловете в дружеството, ще финансирам завършването на централата, ще управляваме с държавата и ще си делим печалбата според дяловото участие, ако има такава, а след изплащане на инвестицията мога да предложа на държавата да изкупи моя дял или част от него, или да го продам на друг желаещ - всичко това се урежда в договор. И какво - 10-тина хиляди свиркаджии от жълтите павета или безработни писачи из нета ше кажат - ЙОК! Кво прайм - икономика, бизнес, или художествена самодейност?Некой си бил сигурен, че Доган или Моган, десета, метесета и текезесета щели да крадат... Ми дай на прокуратурата документи, аргументи гиби, и тя ще спре проекта до изясняване на случая. Иначе - *** пос раната говорилня...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 3
birmingam
преди 5 години
Аве човек какви сенатори те гонят какви чудеса измищльтини на квадрат. Нали си говорехме одеве че към момента нямаме готовност, нямаме както се казава истински специалисти. От къде ще се вземе този персонал като нямаме такова училище. Те Хамериканците това го знаят и за това не се напъват даже и да коментират. Някой да е чул по сериозен коментар от ЕВРОПА... или от където и да е било. Това са прости истини, които хората не виждат ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още