IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 70 на сто от завършващите студенти медици се насочват към чужбина

Недофинансирането на общинското здравеопазване е катастрофално, смята проф. Аспарух Аспарухов, декан на медицинския факултет в Плевен

07:53 | 07.06.18 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Рixabay</em></p>

Снимка: Рixabay

Над 70 на сто от завършващите студенти медици се насочват към чужбина. Това коментира пред БТА проф. Аспарух Аспарухов, декан на медицинския факултет в Плевен. „На практика нашата държава харчи много пари за обучението на тези млади хора и всъщност захранва здравните системи на по-богатите страни“, каза проф. Аспарухов.

Проблемите на българското здравеопазване и пътищата за тяхното разрешаване бяха една от темите на 28-та асамблея на Интернационалната медицинска асоциация "България", която се проведе наскоро край Варна. При дебатите експертите откроиха намаляването на кадрите и недофинансирането на болниците, особено общинските.

Лекарите са скептични дали може да "внасяме" медицински кадри от чужбина. В туризма това не е проблем, посочи проф. Аспарухов. В здравеопазването обаче първо пристигащите трябва да докажат компетентността си и задължително да знаят български, иначе няма да могат да общуват с пациентите си. 

Отдавна остана в миналото стандартът на един лекар да има поне три медицински сестри, посочи зам.-председателят на БЛС проф. Огнян Хаджийски. По думите му в момента съотношението е едно към 0,9. Освен сестри, трудно се намира и помощен персонал, ситуацията със санитарите също е трагична. Заради ниското заплащане в болниците работят много пенсионирани сестри, които обаче трудно издържат на натоварването.

Проф.Весела Кристенсен, която от години работи в Норвегия, посочи, че няма здравна система в света, която да е без проблеми и да е изцяло задоволена финансово. Нейната позиция е, че дори в скандинавската страна, където живее, въпреки подкрепата на държава, всяка година болниците приключват на минус с бюджета.

Основната причина е, че медицинското обслужване става все по-скъпо, апаратурата и консумативите изискват огромно финансиране и държавите, колкото и богати да са, не смогват да заделят толкова много средства.

В българската доболнична помощ проблемите с годините се задълбочават, но сега по-сериозно е положението с общинските болници, каза проф. Огнян Хаджийски. Неговата позиция е, че въпреки трудностите фалит на такива лечебници няма да има. Никой административно няма да каже, че ще се закрива болница, това е въпрос на пазарна икономика, на решение на тези, които работят в тези лечебни заведения и на съответните общини, посочи той.

Проф. Хаджийски уточни, че до голяма степен проблемите трябва да се решат на местно ниво, от общините, а не от държавата. Той допълни, че вече има закрити отделения в част от общинските болници, но не по решение на директора или на министерството, а защото остават без персонал. Хората започват да си търсят работа другаде и заминават, обясни зам.-председателят на БЛС. По думите му изчезналите структури са западали постепенно и тъй като не отговарят на стандартите и на определените нива на компетентност, отпадането им става от само себе си.

Основните звена в болниците обаче ще си останат и ще работят, допълни проф. Хаджийски. По думите му това не означава, че лечебниците ще оказват само спешна помощ, а ще лекуват и хора със социално значими заболявания.

Проблемът е, че много от пациентите в страната нямат възможности да пътуват до съответния областен център или още по-зле - до съседни градове.

Недофинансирането на общинското здравеопазване е катастрофално, смята проф. Аспарух Аспарухов. По думите му, тъй като самите общини са в лошо икономическо състояние, те прехвърлят отговорностите си на държавата. Броят на болниците у нас - над 400, е огромен и не е логично всички да са на нужното високо ниво, с модерна апаратура и висококвалифицирани кадри, посочи проф. Аспарухов. Според него би било по-разумно здравните заведения да се окрупнят и пациентите да бъдат обслужвани в областните центрове, но задължителното условие е да има осигурен превоз от малките населени места.

Всяка година парите за здравеопазване от държавния бюджет се увеличават, а недостигът се задълбочава, посочи проф. Аспарухов. Според него този парадокс няма да се разреши, ако парите продължава да се разпределят между толкова много лечебници. Нужно е да има някаква концентрация, която ще позволи по-добро оборудване и по-високо заплащане за хората, смята проф. Аспарухов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
И аз това казах - че с парите от данъците ни финансираме чужди икономики. Щом го правим с ясно съзнание и одобрение, начи нема проблем - за какво се бръмчи, че висшистите ни отиват навън - начи сичко си е ОК и немаме спор с тебе... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
И двете ми деца си платиха образованието в САЩ. Голямата - Др. Калев, която е на 38 години, преди две години си изплати кредита, а малката още доучва, но тя работи като треньор по тенис и добре печели, та се оправя и без кредити, щот още живее при брат ми и той й помага с кинтите. Още нещо да питаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 години
днес ще си татурирам на ръката следния надпис :"КПетков най после написа нещо смислено ! ... и днешната дата" :):):)доживееех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 5 години
твоите деца платиха ли на държавата образованието си преди да емигрират в Америка ?или пак мина аванта по комсомолска линия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
То това твоето малко на робство прилича. Всеки си плаща данъците, с които държавата обучава децата му, освен ако не твърдиш, че държавната издръжка я спуска Бате от собствения си джоб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
KPetkov
преди 5 години
Тя корупцията не е българско изобретения. Само да вземем за пример Дизелгейт, където Меркел и компанията й по върховете на властта много добре са знаели какво вършат VW, BMW и Merc и нищо не са направили. Ами историята с Теленор и TeliaSonera (големи акционери в компанията са финландската и шведската държави) в Узбекистан. Нещо трудно ще се убедя, че корупцията е най-голяма в България. Ще се окаже, че най-голямата търговия на ЕС е износ и внос на корупция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Нема нищо лошо - секи е свободен да си търси мястото в живота. С едно-две малки уточнения, щото пак става дума за кинти, нали? Кой каквото и да говори, все за това става дума... Та, който си е платил образованието, да си ходи. Който е бил на държавна издръжка, или да си върне кинтите на държавата, или да си отработи тук каквото му се полага. Щот от данъците си образоваме децата, та да работят за нашата икономика. Щото иначе излиза, че инвестираме милиарди в чужди икономики, а немаме за електроцентрали и болници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Свободен пазар в действие. Всеки се спасява както може. Защо да киснат тук с 800 - 1000 лева заплата, като в Германия, Холандия и Франция дават щури пари за медицински специалисти. Тук баба Пена с един бинт и няколко зелени листа от градината рак лекува, а във Франция като се порежат с кухненското ножче и бягат лекар да ги превърже :)Тя че държавата пари харчи, харчи, ама като дойде вече по-лесната част да плаща заплати я няма никаква. Тоя човек (лекарят) години е чел, писал и практикувал в университета, за да печели някой лев после, а като излезе на българския пазар, един *** само, затова бяга на френския, немския и холандския свободни пазари. Един-два езика да знае се превръща в безценен кадър за западния свободен пазар. Тук най-много някой мен.гал да ти счупи главата за благодарност, ако си се паднал дежурен в спешното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Idun
преди 5 години
Сам не осъзнаваш колко си ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
Ако са умни щеизкарат 1-2 години практика в България на няколко места и ще се махнат от държавата на мафията и корупцията.Не 70 ами 99% трябва да е. Трябва да се случат малко крайни неща за да дойде осъзнаване и изтрезняване на обществото относно целият му мироглед и ценностна система и да не търпят нито секунда повече корупция, мутри, масони и политическа система, в която се задържат само бездарни и зависими политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още