IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът даде мандат на кабинета да търси инвеститор за АЕЦ "Белене"

Депутатите отхвърлиха проекторешението на БСП за отмяна на мораториума върху строежа на втора атомна централа

12:45 | 07.06.18 г. 15
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентът даде мандат на министъра на енергетиката за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно проектно дружество.

Решението беше взето със 172 гласа "за", 14 "против" и 2-ма въздържали се. Вносители са ГЕРБ и "Обединени патриоти", съобщи БТА.

Министърът следва да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване, да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структуриране на проекта в срок до 31 октомври 2018 г.

Депутатите препоръчаха на Министерския съвет да предприеме действия за отмяна на решението си от 29 март 2012 г. относно строителството на централата.

Със 74 гласа "за", 40 "против" и 81 въздържали се парламентът отхвърли проекторешението на "БСП за България" за отмяна на мораториума, гласуван от Народното събрание на 29 март 2012 г., върху строителството на АЕЦ "Белене".

Повече от два часа депутатите обсъждаха двете проекторешения - едното, внесено от "БСП за България", за отмяна на мораториума върху строителството на АЕЦ "Белене", и другото, на управляващите - за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на централата, съвместно със стратегически инвеститор.

Политическите сили в парламента без ДПС изразиха подкрепа за предприемането на действия за изграждане на АЕЦ "Белене".

БСП и ГЕРБ се съгласиха, че най-лошият вариант е нищо да не се прави със закупеното оборудване за АЕЦ "Белене". Те обаче влязоха в спор дали днес трябва да се отмени и мораториумът за строителството на централата, за да се привлекат инвеститори, предава БТА.

От "Обединени патриоти" и "Воля" също изразиха подкрепа за изграждането на централата. От ДПС посочиха, че няма как да подкрепят решение с неясен изход.

Жельо Бойчев от БСП коментира, че с първа точка от проекторешението на управляващите се "връзват ръцете" на правителството и се прави невъзможно проектът да бъде реализиран.

С това решение се изразява недоверие към вас, г-жо министър, каза Бойчев. По думите му един инвеститор ще направи анализ на средата и ще види, че има решение на парламента, в което се твърди, че площадката е сеизмична и с което се спира проектът. Да не се отмени решението на парламента от март 2012 г. е лицемерие, коментира Бойчев. 

Александър Ненков /ГЕРБ/ заяви, че в решението само са обяснили какво значи пазарен принцип за реализацията на проекта. Не мога да се съглася, че парламентът и мнозинството нямат доверие в собствения си министър, коментира той.

Ненков посочи, че са предложили решение, което е доста предпазливо. Да не прибързваме и да не твърдим с гръмки заглавия как рестартираме проекта, призова той. Нищо не рестартираме, даваме мандат в следващите пет месеца да се направят проучвания какъв би бил инвеститорският интерес, добави Ненков. Ако бъдещите инвеститори имат сериозно желание и виждат сериозен икономически и финансов потенциал, то те биха били склонни да поемат по-големия риск, който сме задали във възможностите за преговори, отбеляза той.

Разбира се, че трябва да отменим решението на Народното събрание, но кога е моментът да го отменим - когато Министерският съвет отмени своето решение, защото ние сме го подкрепили, коментира Валентин Николов /ГЕРБ/. Ако "Белене" трябва да се случи, ще се случи точно, когато му е моментът, когато се извеждат мощности, коментира той. 

Съгласни сме с вашите икономически аргументи, възразявам на това, че в момента говорите неща с обратна логика на онова, с което обяснявахте защо спирате проекта "Белене", репликира го Румен Гечев от левицата. Защо не признаете пред българските избиратели, че се промени политическата обстановка и понесохме милиарди загуби за това, че обслужвахме чужди интереси, попита той. Сега ли разбрахте, че проектът "Белене" е икономически изгоден, допълни той. По думите му в света няма губеща атомна централа.

Искрен Веселинов изрази категорична подкрепа на "Обединени патриоти" за изграждане на АЕЦ "Белене" на пазарен принцип. По думите му това трябва да е проект, който създава ползи за страната ни.

Славчо Атанасов /"Обединени патриоти"/ коментира, че "Белене" ще се построи, когато има политическа воля. След толкова години виждам, че политическите сили имаме общо становище, че централата трябва да се построи, заяви с оптимизъм той.

Веселин Марешки каза, че за "Воля" изграждането на АЕЦ "Белене" е абсолютен приоритет, както и развитието на ядрена енергетика в България. Трябва воля - вече има воля в парламента, даже има ПГ на "Воля", и може би това е знакът, че този проект вече трябва да бъде завършен, добави той.

Павел Шопов /"Обединени патриоти"/ коментира, че зад този проект са от БСП, ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". Но по думите му против са от ДПС, защото в Турция се строи атомна електроцентрала. Против са и онези пред входа на Народното събрание, които бяха по-малко, отколкото са персонажите на барелефа на Паметника на Царя Освободител, включително самият Цар Освободител и конят му, които те ненавиждат, само защото са руски, добави той.

ДПС има ясно очертана политическа идентичност и се грижим достатъчно за националния интерес на страната, репликира го Ерджан Ебатин от Движението. 

Рамадан Аталай /ДПС/ коментира, че премиерът го няма и затова този дебат е подвеждане на Народното събрание.

Няма политическа воля, и отвън няма политическа воля, заяви Аталай. По думите му без разрешението на "Атомстройекспорт", без разрешението на Путин, нищо няма да се случи, проектът е руски. Ако искахме да водим сериозен дебат за енергетиката, трябваше да представим необходимостта от откриване на нови мощности при закриване на стари, коментира Аталай. Решението, което ще вземете днес, е ваше, ние няма как да подкрепим неясния изход от едно решение, добави депутатът от ДПС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 5 години
тоа па, про-кой ? Сорос е моя човек, плаща ми в биткоини ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 5 години
Поискай ти бре! Така се става политик - сметкаджия! Едно време СДС спечели властта, защото поиска сметка на БКП и даже обеща, че направо ще й види сметката! С това не успя, щото не можа да докаже в съда много от обвиненията си.Опитай ти - подай искова молба в съда, докажи и ги осъди - гарантирам ти, че съдът ще се произнесе - още на първото заседание, по допустимостта на иска, а после и по същество, ако даде ход. Така се иска сметка, а не тука и с дудуците по "Царя"... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
ejko
преди 5 години
за теб съм убеден, че си на заплата при Прокопиев 100% ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
khao
преди 5 години
Това решение май е добро, сега като не се намери инвеститор дано поне се откажат един път за винаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
За нещастие, у нас няма кой да поиска сметка на тези разсипници, нагли льжци и национални предатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още