IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж в еврозоната се забави заради глобалното търсене

Потреблението на домакинствата обаче има положителен принос към БВП през първото тримесечие

15:24 | 07.06.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на еврозоната нараства с 0,4% през първото тримесечие на тази година спрямо предходното тримесечие, става ясно от данните на Евростат, които потвърждават по-ранната оценка за забавяне на растежа в региона, съобщава Ройтерс. За сравнение, през предходния период бе отчетен растеж от 0,7%.

Забавянето на ръста в еврозоната се дължи на отрицателния принос на външното търсене, докато потреблението на домакинствата и инвестициите продължава да нарастват. 

На годишна база растежът на 19-те страни, част от валутния съюз, също се забавя до 2,5% спрямо 2,8% през последните три месеца на миналата година. Резултатите обаче отговарят на очакванията на пазара.

Износът на еврозоната се понижава с 0,4% на тримесечна база, докато вносът намалява едва с 0,1%, което е знак за забавяне в развитието на глобалната търговия.

През първото тримесечие на 2018 г. потреблението на домакинствата се увеличава с 0,5%, докато брутното капиталообразуване расте с 0,5%.

Данните за Европейския съюз са подобни – ръст от 0,4% на тримесечна база и 2,4% на годишна.

Растежът в еврозоната е по-слаб, отколкото този в САЩ, където беше отчетен ръст от 0,5% през периода януари-март, но и там икономиката показа признаци на забавяне спрямо отчетените 0,7% през предходното тримесечие.

Най-голямо разрастване на икономиката (сред държавите, за които има данни) спрямо предходното тримесечие се наблюдава в Латвия и Полша – с по 1,6%, следвани от Унгария и Финландия – с по 1,2%. Естония отчита свиване на растежа с 0,1%.

През първото тримесечие на 2018 г. икономиката на България е нараснала с 3,6% спрямо същия период на миналата година. Новите сезонно изгладени данни показват лека възходяща корекция с 0,1 пр.п. спрямо предварителните данни. В сравнение с последните три месеца на миналата година БВП на страната расте с 0,9%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Да се учат от Биг Брадър! У него суперяко върви виртуалната икономика.Е, реално почти всичко го прави Китай, *** цифрите им се получават.После?Че кой на тия дни го интересува после. Евроатлантическите ценности = егоизъм. Че сме изяли без време ресурсите на планетата не е важно.Важен е правилния евроггейски курс на управляващата партия ( и нейния цербер Цв. Цв.) !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 5 години
Да приемат спешно Украйна и ше тръгне, не мое да не тръгне... :lol: Нали затова се изредиха симките евролемури на трибуната на мейдана през 2014. Деем и растежо, деем - секи месец помпат по 70-80 млрд и нече... и нече... А ако спрат печатницата...?!!! :lol: Да пробват по 180 - мое па да тръгне... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още