IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия е поела по пътя към стабилен икономически растеж

Според руския държавен глава твърденията за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г. са нелепи

17:36 | 07.06.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Владимир Путин, който се опитва да повиши жизненото равнище в Русия в началото на новия си президентски мандат, се опита да успокои руснаците за състоянието на икономиката днес в телевизионен маратон, при който той отговаря на въпроси на руски граждани, предаде Ройтерс. 

Путин, който спечели нов мандат през март, от 2001-а всяка година използва телефонната връзка с гражданите, при която те да му задават въпроси. Той използва възможността да се представи като решителен борец за отстраняването на проблемите на вътрешния фронт и твърд защитник на интересите на Русия на световната сцена. 

Критиците казват, че събитието, което се провежда дни преди Русия да бъде домакин на Световната купа по футбол, е нагласена театрална постановка, чиято цел е руснаците да могат да изпуснат парата и да се почувстват така, сякаш могат да повлияят на бюрократичната система отгоре надолу.

Путин и неговите съветниците казват, че това е незаменим механизъм за измерване на общественото мнение и за запознаване с реалните проблеми на хората.

За икономиката

"Ние се насочваме в правилната посока. Поели сме по пътя на стабилния икономически растеж. Да, това е скромен растеж, но това не спад", посочи Путин.

Руската централна банка прогнозира икономически растеж на между 1,5 и 2 на сто тази година, отбеляза Ройтерс.

При отговорите на въпроси на пряката телефонна линия миналата година президентът, който сега е на 65 години, обеща да изкорени спиралата на бедността, припомня Ройтерс.

Путин каза също така, че Русия не може да има своя криптовалута по дефиниция, допълва ТАСС. Тъй като, ако говорим за криптовалута, това е нещо, което излиза извън националните граници, обясни той.

Руският държавен глава заяви също, че митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий са санкции.

Явно нашите партньори мислеха, че това никога няма да ги засегне - такава контрапродуктивна политика, свързана с ограничения и санкции. Сега обаче виждаме, че това се случва. Въвеждането на митата върху стоманата, алуминия не само за Европа, а и за Канада и Мексико, по същество представлява санкции, но с друга формулировка, коментира Путин.

Той припомни, че е отправил предупреждение в реч в Мюнхен през 2007 година за нарастващото усещане на САЩ за изключителност и опасността Вашингтон да наложи свои правила на другите страни, допълва Ройтерс.

"Точно това се случва сега. Никой не поиска да чуе и никой не направи нищо, за да предотврати това да се случи. Е, засегнати са. Вечерята е сервирана (...) моля заповядайте и яжте", заяви Путин.

По думите на руския президент в света започва да се заражда съзнанието, че трябва да се изработят единни правила за поведение, за да се осигури ефективно развитие на икономиката.

За международната политика

Владимир Путин заяви, че твърденията за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г. са нелепи и че той може да ги окачестви единствено като шега, предадоха осведомителните агенции. 

В първата за новия му мандат т.нар. Пряка линия руският президент изрази съмнение, че Сергей Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитична субстанция, тъй като са оцелели при нападението. Путин отново настоя Русия да бъде допусната до разследването на случая Скрипал и подчерта, че докато това не стане, Москва няма да може да коментира причината за заболяването на бившия двоен агент и дъщеря му и да отговаря на обвиненията. 

Владимир Путин призова и правителството в Киев да спазва Минските споразумение и да не засилва напрежението преди предстоящите избори в Украйна. Той изрази съмнение, че сегашните украински власти са в състояние да решат проблема с проруските сепаратисти, отцепили територии в Източна Украйна.

Същевременно президентът на Русия декларира, че Москва прави всичко по силите си да реши украинската криза в рамките на Минските споразумения. Путин изрази надежда, че по време на световното първенство по футбол в Русия няма да има военни провокации от украинска страна, но предупреди, че ако ги има, това ще доведе до "тежки последствия за украинската държавност като цяло". 

За технологиите

По време на "пряката линия" шефът на Кремъл отбеляза, че космическите технологии се развиват и комерсиализират много бързо, поради което Русия трябва да направи "много крачки напред", включително в качеството на сателитите и апаратурата, за да задържи своето водещо място и компетентност в тази дейност. Той съобщи, че през следващите няколко години Русия планира да изведе в орбита 600 комуникационни и изследователски спътника в рамките на програмата "Сфера".

В ефира на няколко телевизии, радиостанции и в интернет портали президентът на Руската федерация декларира още, че няма планове за закриване на социални медии или ограничаване на достъпа до интернет в Русия. Същевременно подчерта, че е нужно да се постигне "цивилизовано решение" за гаранциите, че интернет е безопасна среда. Относно блокирания от руските власти достъп до социалната мрежа за криптирани съобщения "Телеграм" Путин каза, че джихадисти използват тази медия, за да организират нападения на руска територия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
Вадят си хляба 'орицата ... и не само на запад .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Путин пак показа мастър клас (най-вече какво се нарича истинска, а не лицемерна демокрация!).... но няма кой да забележи.На запад вече няма журналисти. Има пропагандисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Sokratus
преди 5 години
"Путин: Русия е поела по пътя към стабилен икономически растеж"Прав е! Петрола се качи с почти 50% за една година!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още