IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google е заплашена от втора антитръстова глоба от ЕС

Сумата може да надвиши предходната рекордна глоба от миналата година, твърдят източници

08:40 | 08.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Очаква се Google да бъде засегната от втора антитръстова глоба от Европейския съюз (ЕС) в средата на юли. Тя е свързана с разследване на Европейската комисия, според което компанията се възползва от доминантната позиция на мобилната операционна система Android, за да изтласка конкурентите си от пазара, твърдят трима източници на Ройтерс, пожелали анонимност.

Европейската комисия (ЕК), която от 2015 г. разследва случая, включващ звеното на Alphabet, може да обяви решението си в седмицата от 9 юли, макар че графикът може да бъде променен.

Глобата на ЕС може да надмине рекордните 2,4 млрд. евро, която бе наложена върху Google миналата година за това, че е облагодетелствала своята услуга за пазаруване, допълват източниците.

ЕК ще каже на Google да спре своите антиконкуренти практики, като лицензионните сделки, които пречат на производителите на смартфони да промотират алтернативи на приложения като Google Search и Maps.

Случаят с Android е най-важният от трите за Google,защото има огромен потенциал за растеж.

Поисканите от ЕС промени въпреки това могат да имат слабо влияние върху Google заради нейната пазарна мощ.

ЕК е отказала да коментира въпроса. Google пък насочва към публикация в блога от 2016 г. от нейния юрисконсулт Кент Уокър, в която фирмата отрича всички обвинения на ЕС.

Наскоро Google поиска изслушване на затворени врати, в рамките на което да представи своята гледна точка на представителите на ЕК и на националните агенции, грижещи се за конкуренцията. Компанията пожела това, след като разбра, че има нова информация и доказателства, които регулаторът планира да използва срещу нея, коментират други източници, запознати със случая.

Искането на компанията обаче е отказано.

Трето разследване, при което през 2016 г. Google бе обвинена, че блокира конкурентите на своята рекламна търсачка AdSense, вероятно ще се проточи до края на годината и дори по-късно, твърдят източниците. От стартирането на разследването компанията спря своето предполагаемо вредно за конкуренцията поведение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още