IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Намирането на инвеститор за АЕЦ "Белене" за 5 месеца е нереално

АЕЦ „Белене” е рисков проект, смятат единствено от ДПС

10:43 | 08.06.18 г. 34
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Вчера парламентът реши да рестартира проекта за АЕЦ "Белене". Втората атомна централа може да се изгради само на пазарен принцип от стратегически инвеститор и без държавни гаранции. До 31 октомври енергийната комисия трябва да подготви процедурата по избор на нов инвеститор. В парламента единствено от ДПС гласуваха против проекта, тъй като смятат, че е рисков.

Според икономиста Владимир Каролев и бившия заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев изборът в този срок няма как да стане. Тази позиция те заявиха пред Bulgaria ON AIR.

"Абсолютно съм съгласен, че е нереално, невъзможно за 5 месеца да се намери инвеститор. Особено, ако просто си седиш в София, в кабинетите и чакаш някой да дойде", каза Явор Куюмджиев.

По думите на бившия зам.-енергиен министър проблем е и това, че мораториумът за изграждането на централата в Белене не е вдигнат. "Това е все едно да кажеш на някой ела да строиш нещо, което е забранено със закон", аргументира се Куюмджиев.

Икономистът Владимир Каролев пък сподели, че в българската енергетика има сериозни нужди от инвестиции и не само в АЕЦ "Белене".

Двамата гости бяха категорични още, че няма как централата да бъде построена за 7 години, какъвто е срокът според министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

"Единствените две държави, в които не се закъснява много, са Русия и Китай", подчерта Каролев.

По думите му Теменужка Петкова може да е видяла, че най-бързо някоя централа е била построена за 7 години, а Явор Куюмджиев беше категоричен, че ако всичко е готово и започне изграждането на АЕЦ "Белене", минималният срок това да се случи е 10 години.

По bTV Рамадан Аталай (ДПС) каза, че проект като АЕЦ „Белене” няма как да се осъществи, тъй като у нас няма сигурна енергийна среда. Според него подходът към проекта е бил несериозен.

От БСП пък изразиха съмнение дали проектът въобще ще се рестартира, макар и да са подкрепили решението на правителството. „По този начин вече сме го играли, проектът е страдал заради политически мантризъм”, каза Атанас Костадинов от левицата.

Според Пламен Христов от партията на Веселин Марешки за първи път в Народното събрание има воля за изпълнението на даден проект. „Тук не съществува въпросът дали да има или да няма АЕЦ „Белене”. Единственото, което трябва да направим, е да спрем политическото говорене. Тогава трябва да огласим от Ванкувър до Владивосток, че имаме на масата за преговори проект за централата”, смята той.

„Интересът на държавата е да има ядрена мощност. Това е стратегически интерес – няма войни в държави с ядрени централи. Това е икономически и кадрови интерес...”, каза на свой ред Искрен Веселинов от „Обединените патриоти”.

Александър Ненков от ГЕРБ поясни обаче, че рестартирането на проекта зависи и от „Атомстройекспорт”, които трябва да съдействат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
"Онч ден бях до Швеция които са на 50% възобновяеми и въпреки че през ноща беше сравнително светло, бизнессградите в района бяха с включени лампи цяла нощ без никой да е в тях! Кажи ми тая магия как е станала там (дето има месеци по цяло денонощие нощ) ,а не може да стане тук или на друго място по света!"И това ще ти кажа, що да не ти кажа: в момента в Швеция работят три АЕЦ с 10 работещи реактора. Още нещо да питаш?Другото не ми се коментира - нещо ми писна и затварям дюкяна... Време е за море... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
зада има инвеститор, трябва пазара да е тотално либерализиран и да не сме зависими от една голяма държава на североизток... иначе как си мислиш да стане като има регулации и други проблмеи? плюс това тока тук е чувствителна тема, с която се коткат избирателите покрай изборите, инвеститори в такива условия не идват... и защо си мислиш че тези климатици не може да бъдат захранвани от батерии ? по бученето ли само разбра? Даже и частично да е, пак ще има голям ефект върху замърсяването.По надолу говорим принципно за тези технологии и бъдещете им в глобален мащаб (нал се сещаш че съм и глобалист :)), кво се случва тук у нас е частен случай. Онч ден бях до Швеция които са на 50% възобновяеми и въпреки че през ноща беше сравнително светло, бизнессградите в района бяха с включени лампи цяла нощ без никой да е в тях! Кажи ми тая магия как е станала там (дето има месеци по цяло денонощие нощ) ,а не може да стане тук или на друго място по света!Такива неща няма да има скоро тук, не по икономически или технически причини, а по чисто политически! ... задръж си жокера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
И кво има да се учи от линковете на човека - че некъде нещо правят? Те хората и в космоса летят - да седнеме да мислиме как и ние ли? Или направо да спираме влаковете, щото в Япония са направили летящо такси?Темата е може ли да се намери инвеститор за Белене, който да реализира проекта според новата доктрина! Нищо не пречи някой да строи АЕЦ, а вие да си учите за разработките на Тесла!Ето ти даже жокер: намери инвеститор, който да построи на пазарен принцип една инсталация на Тесла тук, в Българшя - да произвежда, съхранява и продава ток на конкурентна цена при условията, които се залагат за Белене - без държавни гаранции и преференции за изкупуване. Щото такъв инвеститор търсиме в момента за Белене и въпросът е дали ще се намери, а не некви линкове за нещо, дето може да се приложи у нас след половин век... If At All...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Да, ще ти дам един съвет, щото колкото и да си проста видинска талпа, не си толкова т^ъп, тепърва се очаква (според твоите заявления) да правиш семейство, да гледаш деца - сигурен съм, че ще си имаш, нищо, че се гъбаркам, очаква се да живееш в София.Предполагам, че караш кола, ако не си я потрошил вече по евроатлантическите пътища между Видин и София, та качи си гаджето в една хубава, топла юлска вечер (от 22 ч. нататък) на колата и отидете по пътя за хижа Алеко през Драгалевци. След кръчмите и начална станция на лифта, на около 2-3 км. има обратен завой и след него - удобни места за спиране със страхотна панорама към нощна София. Често ги ползват млади двойки - спират, гледат, правят и други работи...;) Там слез и погледни - ще видиш едно море от светлини. Обаче, след полунощ, когато автомобилният тряфик е утихнал, ще чуеш и един грохот, едно нискочестотно бучене - това са работещите агрегати на климатичните инсталации на новите бизнеспаркове, молове, хотели, болници и какво ли не... И тогава си представи всичко това на батерии... И пак ела тук да ми правиш профил и да ми пишеш характеристики... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 5 години
значи дойде един човек и постна няколко интересни линка от които може да научат нещо празните ви тикви, и вие тримата омазахте темата с глупости и демагогия, вместо да научите нещо .... баси хората сте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 5 години
да, знаем че можеш да пишеш несвързани прoстoтии като инфантил. Въпроса е дали можеш нещо полезно (освен тор) да правиш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Това ше е страхотно, особено, когато се съберете неколко с батерии и подкарате метрото или бързия влак за Видин... А нощем сички софиянци накуп ше си включват батериите в СмартГрид-а на Столична община, та да споделят тока си за уличните лампи. Качи се на Витоша некоя вечер и погледни отгоре към София - мое ти дойдат и по-добри идеи... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Той Тръмпито защо излезе от Парижкото споразумение? Зеленките искаха да увътрят САЩ да плащат за инсталирането на китайските фафлички в Африка и Индия. Тръмп ще излезне малко по-умен отколкото изглеждаше преди да гоизберат за президент.Сигурно си е представил как докато се замерят с Путин с интерконтинентални ядрени бомби и вятърът вземе спре, а слънцето залезе. Какво ще прави, ще трябва да праща писмо до Путин де се борят само когато духа вятър и свети слънце, също както и писмото до ОПЕК да вземат да отпуснат малко нафта, че американците не могат напълнят 5 литровите двигатели на фордовете, а зимата руснаците да им пратят малко газ, че ги скова едно глобално затопляне :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 5 години
щото знаем, за ралика от теб :):) Идват от същото място от където и субсидиите за въглищарите и 3те милиарда опукани за белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 5 години
Интересното е, че сички тукашни вресльовци, които каканижат как щели да плащат за Белене, дума не обелват откъде идват субсидиите за перкаджиите и плочкаджиите и какво представлява целата тая мафиотска измама без субсидии...?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още