IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Намирането на инвеститор за АЕЦ "Белене" за 5 месеца е нереално

АЕЦ „Белене” е рисков проект, смятат единствено от ДПС

10:43 | 08.06.18 г. 34
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Вчера парламентът реши да рестартира проекта за АЕЦ "Белене". Втората атомна централа може да се изгради само на пазарен принцип от стратегически инвеститор и без държавни гаранции. До 31 октомври енергийната комисия трябва да подготви процедурата по избор на нов инвеститор. В парламента единствено от ДПС гласуваха против проекта, тъй като смятат, че е рисков.

Според икономиста Владимир Каролев и бившия заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев изборът в този срок няма как да стане. Тази позиция те заявиха пред Bulgaria ON AIR.

"Абсолютно съм съгласен, че е нереално, невъзможно за 5 месеца да се намери инвеститор. Особено, ако просто си седиш в София, в кабинетите и чакаш някой да дойде", каза Явор Куюмджиев.

По думите на бившия зам.-енергиен министър проблем е и това, че мораториумът за изграждането на централата в Белене не е вдигнат. "Това е все едно да кажеш на някой ела да строиш нещо, което е забранено със закон", аргументира се Куюмджиев.

Икономистът Владимир Каролев пък сподели, че в българската енергетика има сериозни нужди от инвестиции и не само в АЕЦ "Белене".

Двамата гости бяха категорични още, че няма как централата да бъде построена за 7 години, какъвто е срокът според министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

"Единствените две държави, в които не се закъснява много, са Русия и Китай", подчерта Каролев.

По думите му Теменужка Петкова може да е видяла, че най-бързо някоя централа е била построена за 7 години, а Явор Куюмджиев беше категоричен, че ако всичко е готово и започне изграждането на АЕЦ "Белене", минималният срок това да се случи е 10 години.

По bTV Рамадан Аталай (ДПС) каза, че проект като АЕЦ „Белене” няма как да се осъществи, тъй като у нас няма сигурна енергийна среда. Според него подходът към проекта е бил несериозен.

От БСП пък изразиха съмнение дали проектът въобще ще се рестартира, макар и да са подкрепили решението на правителството. „По този начин вече сме го играли, проектът е страдал заради политически мантризъм”, каза Атанас Костадинов от левицата.

Според Пламен Христов от партията на Веселин Марешки за първи път в Народното събрание има воля за изпълнението на даден проект. „Тук не съществува въпросът дали да има или да няма АЕЦ „Белене”. Единственото, което трябва да направим, е да спрем политическото говорене. Тогава трябва да огласим от Ванкувър до Владивосток, че имаме на масата за преговори проект за централата”, смята той.

„Интересът на държавата е да има ядрена мощност. Това е стратегически интерес – няма войни в държави с ядрени централи. Това е икономически и кадрови интерес...”, каза на свой ред Искрен Веселинов от „Обединените патриоти”.

Александър Ненков от ГЕРБ поясни обаче, че рестартирането на проекта зависи и от „Атомстройекспорт”, които трябва да съдействат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Ето още едно за размисъл.Trump Prepares Lifeline for Money-Losing Coal PlantsAs nuclear and coal plants are decommissioned, regulators have been grappling with how to ensure that the nations power system can withstand extreme weather events and cyber-attacks.https://***.bloomberg.com/news/articles/2018-06-01/trump-said-to-grant-lifeline-to-money-losing-coal-power-plants-jhv94ghl
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 5 години
никой няма да ти чете статиите, *** са писачи, не четци ... иначе линковете са много интересни :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Това е стратегически интерес няма войни в държави с ядрени централи... Украйна ! даже най-мощната в Европа е там, баш до боевете ... и те така с експерите в тоя сайт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
https://cleantechnica.com/2018/06/05/tesla-energy-hits-1-gigawatt-hour-milestone-in-2-years/https://cleantechnica.com/2018/06/02/our-tesla-solar-home-update-it-just-gets-better-better/https://cleantechnica.com/2018/06/06/midamerican-energy-to-become-first-100-renewable-energy-utility-with-wind-xii-project/четиво за Теменужка и ко. относно АЕЦ и какво правят хората по света ... ей тъй за обща култура...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още