IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е ролята на бизнеса в опазването на околната среда?

Ще се наложат държавни регулации за намаляване на пластмасата, посочи изпълнителният директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

17:15 | 08.06.18 г.
Каква е ролята на бизнеса в опазването на околната среда?

Опитваме се да обединим всички компании сред нашите членове, както и служителите им, за да можем да насочим вниманието към проблема с опазването на околната среда и вредата от пластмасата. Правим това, независимо от факта, че тези компании не са производител на пластмаса, а по-скоро те са потребители.

Това каза Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Проблемът с пластмасата и вредите, които нанася на околната среда е изключително голям", посочи Георгиева. "Въздействието е огромно. Впечатляваща е цифрата, че ако не бъдат предприети необходимите мерки, 50% ще бъде рибата в морето, а останалите 50% ще бъдат заети от пластмаса до 2050 г, според доклад на ООН.“

Според нея компаниите, които са ангажирани в момента, са множество и независимо, че не са производители на пластмаса, важен е броят на служителите в тези компании и това, че общите им усилия всъщност оказват голям ефект в решението на проблема.

„Човек би могъл да си помисли, че жестът да не ползва пластмасова чаша днес е малък, но всъщност ефектът ще бъде много голям. Всеки един от нас може да започне да помага. Проблемите вече са показани, целите също са установени, остава да започне изпълнение на конкретни действия за разрешаване на проблема“, добави Юлия Георгиева, победител в конкурса за иновативни идеи и практики за намаляване употребата на пластмаса в офиси и компании.

По думите ѝ компаниите могат да направят много както на ниво служители и вътрешни структури, така и чрез провеждането на различни инициативи, насърчаващи опазването на околната среда.

ООН посочи, че за децата важен е примерът, както и да има подходящи инициативи, да участват в тях и да се насърчават.

Тя каза още, че предстои да има наложени държавни регулации за намаляване на пластмасата и може би след години наистина няма да има толкова голяма употреба на пластмаса, но въпросът е да има инициатива и проблемът да започне да се решава още сега.

Експертът коментира, че проблемът не е пластмасата, защото „тя сама по себе си е един добър продукт, а това какво правим с нея.

"Нашето отношение и начините, по които я използваме, водят до тази тревожна статистика", убедена е Дарина Георгиева

Вижте повече от разговора във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още