IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипърската икономика отбелязва по-висок от очаквания растеж

Икономическото развитие се основава предимно на секторите на строителството, туризма и професионалните услуги

20:39 | 08.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pafilia</em></p>

Снимка: Pafilia

Кипърската икономика отбелязва по-висок от очаквания растеж през първото тримесечие на годината, съобщава кипърското издание "Филелефтерос", като се позовава на официални данни на кипърската статистическа служба.

Според сезонно изгладени статистически данни растежът през първото тримесечие на 2018 г. е 4 процента спрямо съответното тримесечие на 2017 г., докато прогнозите от май бяха за растеж от 3,8.

Растежът през първото тримесечие в сравнение с четвъртото тримесечие на 2017 г. е 1 процент.

Положителни са заключенията и във втората оценка за кипърската икономика на Международния валутен фонд (МВФ). Специално внимание се обръща обаче на необслужваните кредити. Програмата за наблюдение се удължава до 31 юли 2019 г.

Според МВФ кипърският БВП е нараснал с 3,9 процента през 2017 г., като икономическото развитие се основава предимно на секторите на строителството, туризма и професионалните услуги.

Същевременно безработицата намалява със стабилни темпове, докато увеличението на заплатите и цените укрепва конкурентоспособността, се казва в доклада на МВФ.

Според МВФ подобрените условия на кипърската икономика се дължат на строгите мерки за повишаване на данъчната събираемост, които са довели до формирането на съществен първичен излишък, както и до спад на показателя на публичния дълг. Въпреки икономическото оживление обаче необслужваните кредити продължават да са в тежест на банковия сектор и усложняват финансовото положение на домакинствата и на предприятията.

МВФ очаква положителното развитие на икономиката да продължи и предвижда растеж от 4 процента за 2018 г. и от 4,2 процента за 2019 г.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още