IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Димов: Американската икономика отново се оказа остров на стабилност

Според главния директор инвестиции в Expat Asset Management е трудно да се определи какво ще бъде нивото на консолидиране на двойката евро-долар

10:31 | 09.06.18 г. 5
Л. Димов: Американската икономика отново се оказа остров на стабилност

Трудно е да се каже какво ще бъде нивото на консолидиране на валутната двойка евро-долар. По-скоро то няма да е такова, каквото е в момента. Тепърва предстоят събития, които ще движат валутната двойка в една или друга посока. Това каза Лъчезар Димов, главен директор инвестиции и член на Борда на директорите на Expat Asset Management, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Обявяването от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за по-скорошно излизане от количествените улеснения може да даде тласък на еврото нагоре в краткосрочен план, но от основно значение остава и търговският дефицит на САЩ.

"Хубаво е да се има предвид, че Тръмп е първият президент, който отвори пазара на САЩ за износ на петрол, което може би в момента доста подобрява техния търговски дефицит и баланс“, добави още Димов.

Проектът еврозона едва ли ще бъде оставен да не сработи, въпросът е, че той едва ли ще бъде ефективен, колкото САЩ, каза Димов.

Американската икономика отново се оказва остров на стабилност – потреблението е в експанзия, засилва се бизнес активността, както и инвестициите в частния сектор. Дерегулацията на банките също трябва да помогне за възстановяване на кредитирането, добави още той.

"Не се очаква търговска война в разгара си. Също така, ако има някакви тарифи, е най-вероятно те да са временни. От това, което виждаме до момента, президентът Тръмп е доста непредвидим, което всява доста притеснения и волатилност на пазарите. Те, от своя страна, изглежда свикват с тази идея и не приемат нещата толкова негативно", коментира още той..

Може да се каже, че целият свят в момента зависи от САЩ и Китай. Ако те се развиват добре, Европа също ще се развива добре, добави Димов.

Още от разговора вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
lyusien
преди 5 години
До 4Провери Важно е годишния ръст Второто тримесечие може да е 4 но може и да не е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
honaniga
преди 5 години
Мога да проверя данните и за миналата година, но предвижданията за ръста на щатската икономика за втората четвъртина на тази година е над 4%.Може би само Румъния ще бие този показател.А Румъния в ЕС си е плюнка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 16
lyusien
преди 5 години
Е няма да бъде точно 1 към едно но близко до тези стойности Плюс минус 7-10% Просто икономиките им се доближават -ръст производителност на труда инфлация лихвени проценти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
Sandy
преди 5 години
За тази цел трябва да има валутно разбирателство, а то има валутна война. Когато долара пада еврото подскача и обратно. Швейцарския франк пък е куурваата между тях. Който държи лостовете на световната финансова система, той ще манипулира с нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 20
lyusien
преди 5 години
През 2017 европейската икономика имаше по висок ръст от американската Тази година е на път да направи същото Колкото до съотношението евро -долар отношението бавно но сигурно се движи към 1 долар = 1 евро = 1 швейцарски франк и около 110 йени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още