IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димката на Тръмп

Изказането на Тръмп по отношение на връщането на Русия в Г-7 може да доведе до ненужни вреди за западното единство

13:04 | 09.06.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Малко неща могат да бъдат по-сигурни в политиката от Доналд Тръмп, който се опитва да разсее негативните новини, създавайки суматоха покрай друга. Това е най-добрият прочит на коментара на американския президент от петък, че Русия трябва да бъде приета обратно в групата Г-7, чиито лидери в момента провеждат годишната си среща. Но тази разсейваща димка все пак може да нанесе ненужни вреди за западното единство срещу Русия, коментира редакторският екип на Wall Street Journal.

“Аз съм най-лошият кошмар на Русия“, каза Тръмп, преди да тръгне за срещата на Г-7 в Канада, сравнявайки се с Хилари Клинтън. „Но дори и така Русия трябва да бъде на срещата. Защо провеждаме тази среща без Русия да бъде на нея? Бих препоръчал, и зависи от тях, Русия да бъде на срещата“.

Той добави: „Независимо дали ви харесва или не – и може би дори не е политически коректно – но трябва да управляваме света. А в Г-7, който преди бе Г-8, те изхвърлиха Русия. Те трябва да позволят на Русия да се върне, защото Русия трябва да бъде на масата за преговори“. На ти, Макрон.

Френският президент нанесе удар срещу митата на Тръмп в четвъртък, заявявайки, че „може би Тръмп няма нищо против, че е изолиран, но останалите шест страни [в Г-7] споделят ценности, които представляват икономически пазар на истинска международна сила“. А Тръмп винаги отвръща на удар.

Тръмп е прав, както често и казва, че политиката му към Русия е по-твърда от тази на Барак Обама. Той се съгласи да бъдат засилени военните части на НАТО в Източна Европа и да приеме Македония в алианса. Разположи антитанкови ракетни системи Javelin в Украйна, позволи на Пентагона да атакува руски наемници в Сирия, наложи санкции срещу приятелите на Владимир Путин и изгони руски шпиони от солидарност с Великобритания след опита за убийство на бивш двоен агент и дъщеря му на британска земя.

Освен това се бори твърдо на закрити врати, за да убеди Германия и Европа да не допускат газопровода „Северен поток“ 2, който ще даде на Путин повече лостове за влияние над Полша и други европейски страни.

Намесата на Тръмп за „Г-8“ обаче въпреки това е безвъзмездна помощ за стратегията на Путин да разедини САЩ и Европа. Нападката на американския президент е обида за британския министър-председател Тереза Мей толкова рано след провалилия се опит за покушение от Кремъл. Европа трябва да потвърди антируските си санкции, а новото италианско правителство вече е скептично настроено. Колкото до желанието на Тръмп Путин „да бъде на масата за преговори“, руснаците ще възприемат едностранната отстъпка на Тръмп като признак на слабост.

Г-7 изгони Русия през 2014 г. след анексирането на Крим и действията на Путин след това ескалираха. Той използва наемници, за да овладее голяма част от Южна Украйна, обърка американските интереси в Близкия изток, помогна на опита на Иран да доминира в Сирия и помогна да се подкопаят санкциите и глобалния натиск срещу Северна Корея.

Както Мей се изрази в петък, „виждаме пагубни действия от Русия по много различни начини“ и „Русия трябва да промени подхода си“, преди да бъде поканена отново на масата на водещите страни.

Има по-силни аргументи за покана към Индия или Австралия – две демокрации, в Г-7, преди да бъде върната обратно Русия, която има ядрени оръжия, но е едва 11-ата по големина икономика в света по оценки на Международния валутен фонд. Бразилската и индийската икономика са по-големи от руската, а Южна Корея, Испания и Австралия не са много по-назад.

Тръмп води спорове с останалите водещи демокрации по климатичните промени и Иран, които са оправдани по същността си, и един по търговията, който не е. И със сигурност не се нуждае от още една безсмислена свада около Русия, която не е приятел на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Ако искаш хубаво да се посмееш, потърси в Гугъл: "10 бизнес провала на Доналд Тръмп". Само където после се сещаш, че този "предприемач" в момента управлява най-голямата световна икономика, което вече не е толкова весело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
Русия пробва с мускули да компенсира икономическата си изостаналост. Но Светът се управлява от парите, приемете го, ребята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
Сараф
преди 5 години
Русия едва отговаря на критериите за Г20, а какво остава за Г7, че да се връща бе Тръмпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още