IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай готвят проект за голямо евразийско партньорство

Проектът ще бъде отворен за всички страни от Шанхайската организация за сътрудничество

09:21 | 10.06.18 г. 1
<p>
	Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин в Пекин, 8 юни 2018 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин в Пекин, 8 юни 2018 г. Снимка: Ройтерс

Русия и Китай работят върху проект за Евразийско икономическо партньорство, който ще бъде отворен за всички страни от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Това заяви в речта си на срещата на върха на ШОС руският президент Владимир Путин, съобщи ТАСС.

Проектът ще бъде отворен за всички страни от регионалната организация, каза Путин. "Възползвайки се от случай, каня представителите на вашите страни да участват в първата среща на ръководители на регионите от държавите членки на ШОС и във форума на малкия бизнес на ШОС и БРИКС, които ще се състоят в Русия", заяви руският президент.

В речта си на форума в китайския град Циндао Путин каза, че развитието на икономическите връзки е важно направление в дейността на ШОС, предаде БТА. 

Набират обороти търговията и инвестициите, опростяваме достъпа до стоки и услуги, усъвършенстваме митническите регулации, премахваме излишните административни бариери, предприемаме общи проекти в енергетиката, транспорта и селското стопанство, посочи той.

Руският лидер говори и за необходимостта от подобряване на координацията при изпълнението на проекти по линия на Евразийския икономически съюз и китайската програма "Един пояс, един път".

„Шанхайската организация за сътрудничество е станала още по-силна след присъединяването на Индия и Пакистан“, заяви китайският президент Си Цзинпин, откривайки срещата на върха с участието на лидерите на всичките осем страни членки.

С разширяването на състава на постоянните членове организацията ни стана още по-здрава и силна, каза Си Цзинпин, цитиран от ТАСС, специално приветствайки Индия и Пакистан, които за първи път участват в среща на върха на ШОС като пълноправни членове.

Китайският президент посрещна участниците в 18-ото заседание на Съвета на държавните глави на страните от ШОС в централното фоайе на международния конгресен център, където лидерите си направиха традиционната обща снимка, преди да започнат работа, предаде БТА.

Трябва да сме в крак с времето и тенденциите в света, каза в словото си Си Цзинпин, цитиран от агенция Синхуа.

В момент, когато светът преживява голямо развитие, трансформация и пренастройване, трябва да се целим високо и да гледаме надалеч, каза той. Предвид това, че политиката на хегемония и сила продължава да властва в света, трябва да бъде чут призивът за по-справедлив и равноправен световен ред, добави той, като подчерта, че демокрацията в международните отношения е необратима тенденция на днешното време.

Китайският лидер призова страните членки активно да прилагат програмата 2019-2020 за сътрудничество за борба с тероризма, сепаратизма и екстремизма и да засилят сътрудничеството в отбраната и информационната сигурност, а също така да продължат реализирането на инициативата "Един пояс - един път" на базата на принципа за постигане на споделен растеж чрез дискусия и колаборация.

По думите му страните членки трябва да уважават избора на път за развитие и взаимно да се съобразяват с основните интереси и тревоги на всяка от тях. Трябва да засилим взаимното разбиране, като се поставим в позицията на другите, търсим общото и загърбваме различията, каза той.

ШОС е създадена през 2001 г. Първоначално в организацията влизат Русия, Китай, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. От 2017 г. пълноправни членове са Индия и Пакистан. Страни наблюдатели са Монголия, Иран, Афганистан и Беларус, а партньори за диалог - Армения, Азербайджан, Камбоджа, Непал, Турция и Шри Ланка.

В организацията БРИКС влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dr.5rov
преди 5 години
Интерересен наратив: "Един пояс - един път" на базата на принципа за постигане на споделен растеж чрез дискусия и колаборация.""... страните членки трябва да уважават избора на път за развитие и взаимно да се съобразяват с основните интереси и тревоги на всяка от тях.""Трябва да засилим взаимното разбиране, като се поставим в позицията на другите, търсим общото и загърбваме различията".Доста е различно от "налагането на демокрацията като най-доброто за всички". Не казавам, че "налагането на демокрацията" е нещо лошо. Просто казвам, че ми прави впечатление начина на говорене. Различен е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още