IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ким Чен-ун пристигна в Сингапур за срещата с Доналд Тръмп

За първи път севернокорейски лидер ще се срещне с действащ американски президент

11:10 | 10.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун пристигна в Сингапур, където на 12 юни ще се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде ДПА, позовавайки се на сингапурски медии.

Ким е кацнал на летище "Чанги" в 14,38 часа местно време (6,38 по Гринуич) с полет на авиокомпания "Еър Чайна" и е бил откаран в хотел "Сейнт Реджис", където се смята, че е отседнала севернокорейската делегация, съобщи телевизия Чанъл нюз Ейша.

Тръмп се очаква да пристигне след няколко часа. Той потегли за Сингапур от Квебек, Канада, където участва в среща на върха на Г-7, предаде БТА. 

Дългоочакваната среща на двамата лидери ще се състои в хотел "Капела" във вторник сутринта местно време (в нощта на понеделник срещу вторник българско време).

За първи път севернокорейски лидер ще се срещне с действащ американски президент.

Разговорите ще са насочени към постигане на споразумение за премахване на ядрените оръжия на Северна Корея срещу облекчаване на икономическите и дипломатически санкции срещу Пхенян.

Външният министър на Сингапур Вивиан Балакришнан публикува в Туитър снимка как на летище "Чанги" се ръкува с Ким Чен-ун и написа: "Казах добре дошъл на председателя Ким Чен-ун, току-що пристигнал в Сингапур".

Междувременно руският президент Владимир Путин приветства предстоящата среща на високо равнище на САЩ и Северна Корея, предаде Асошиейтед прес. В речта си пред лидерите на Шанхайската организация за сътрудничество, събрали се в китайския град Циндао, руският лидер отбеляза приноса на Пекин за намаляване на напрежението около Северна Корея.

"Русия приветства предстоящата среща на високо равнище САЩ- КНДР и отбелязва големия принос на Китай за уреждане на кризата на Корейския полуостров", каза Путин, цитиран от БТА.

Говорейки за очакваната среща в Сингапур между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, той заяви, че Русия "положително оценява нагласите на Пхенян, Сеул и Вашингтон за комплексно решаване на кризата чрез диалог и преговори в духа на предложената от Русия и Китай пътна карта за уреждане на конфликта“, предаде ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още