IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на Г-7 в Канада приключи с раздор

Лидерите не се разбраха по ключови въпроси като мита, промените в климата и замърсяването на океаните

18:40 | 10.06.18 г. 32
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тръмп срещу всички и всички срещу Тръмп. Това е окончателният резултат от срещата на лидерите на най-икономически развитите държави в света Г-7, предаде Bulgaria ON AIR.

Причината за недоволството на американския президент стана отказът на Канада да се примири с наложените от САЩ мита върху алуминия и стоманата.

Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада, обяви, че страната му не може и няма да подпише търговско споразумение, което изтича автоматично на всеки пет години.
Трюдо подчерта, че новите тарифи са обида за Канада, която е приятел и съюзник на САЩ. Американският държавен глава обаче остана непреклонен.

В отговор Доналд Тръмп пък обвини Канада, че е наложила огромни мита върху американските фермери, работници и компании. Тръмп не пропусна да заплаши и с нови тарифи върху автомобилите, които биват внасяни на американските пазари.

Трюдо, обаче, не е единствения лидер, противопоставил се на американските мита. В недоволството се включи и Европейският съюз, който също планира ответни мерки. Очаква се подобни стъпки да предприеме и Мексико.

Междувременно френското президентство подчерта днес, че международното сътрудничество не може да зависи от  нечии пристъпи на гняв или бележки, отхвърляйки  "непоследователността" и "необосноваността" след рязката  промяна в отношението на президента на САЩ Доналд  Тръмп към заключителната декларация от срещата на високо равнище.

"Два дни ние изработвахме текст и се стремяхме да постигнем ангажименти. Ние се придържаме към тях и който би се отказал от тях и обърне гръб, показва, че е непоследователен и действията му са необосновани", заяви Елисейският дворец в декларация, цитирана от БТА. В нея се подчертава, че "международното сътрудничество не може да зависи от нечии прояви на гняв или бележки".

"Франция и Европа продължават да подкрепят това комюнике, надяваме се като всички членки, които са го подписали", се посочва в заключение.

Комюникето бе реакция на два туита на Тръмп, които той написа, след като самият той и другите участници в срещата на високо равнище вече бяха напуснали канадския курорт Ла Малбе. За всеобща изненада американският президент оттегли подкрепата си за договореното заключително комюнике.

Тръмп мотивира промяната в отношението си към текста, посочвайки "фалшиви декларации" на премиера на Канада Джъстин Трюдо на заключителната пресконференция, на която той заяви, че според него новите американски мита са "обидни".

Тръмп освен това отново отправи заплаха да вдигне митата за европейските коли, внасяни в САЩ.

По-късно Лари Кудлоу, главният икономически съветник на Тръмп, обвини канадския премиер Джъстин Трюдо за провала на срещата с думите "той нанесе удар в гърба".

"Той даде пресконференция и каза, че САЩ се държат оскърбително", каза Кудлоу в ефира на Си Ен Ен, цитиран от АФП.

Президентът на САЩ, който не подкрепи заключителното споразумение на Г-7, реагирал по този начин, "за да не покаже слабост" преди срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, допълни Кудлоу, цитиран от БТА.

 

Пластмасата се превърна в друга ябълка на раздора на завършилата годишна среща на върха на Г-7, предаде Франс прес.

 

Япония и Съединените щати отказаха да подпишат нов ангажимент на групата срещу замърсяването на океаните с пластмасови отпадъци. Това се оказа поредната тема, разделила Г-7, след търговията и промените в климата, предаде БТА.

Домакинът Канада, Франция, Германия, Великобритания, Италия, както и Европейският съюз, подписаха нова харта срещу замърсяването на океаните с пластмаса. Това бе поредният въпрос, по който Съединените щати се противопоставиха на партньорите си от Г-7, като този път Япония се присъедини към тях в опозиция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 18 rate down comment 9
studioaa
преди 5 години
"We will no longer surrender this country or its people to the false song of globalism". Това каза Тръмп по време на предизборната си кампания пред хиляди симпатизанти. Аз даже не вярвах, че Тръмп е толкова враждебен към глобализацията, но ето ти го поредното доказателство в статията. Ние не виждаме раждането на "многополюсен свят", а ставаме свидетели на краха на международните институции и тоталната невъзможност те да контролират посоката, в която се движим. С други думи свободата на избора и икономическата свобода печели битката срещу зеления терор, универсалните човешки права, правата на жените, гейовете, малцинствата и т.н., а това може би е началото на нов златен век на просперитет и мир. Няма никакво значение дали САЩ са световен лидер или не, важното е да няма възможност шепа хора да контролират това накъде се движим като култура и икономика. Няма значение дали в океаните ще плуват много пластмаси или дали бедността ще се пребори в световен мащаб, а дали ще имаме интелектуална и икономическа свобода в Европа и САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 10
fri
преди 5 години
9 Lucifer рКаква изолация бе, Луциферчо?Той е ДОМИНИРАЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 6
fri
преди 5 години
срещата не беше между 7,а 2-*** (САЩ и Япония) бяха против 2-*** (Канада и ЕС)или обратното...Цирк, както и очаквах!Питам се, кви са тия 7?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 5
Lucifer
преди 5 години
Към днешна дата Тръмп има само врагове, няма и спомен от съюзници! Колко може да издържи в изолация? Путин издържа и вече е победител, и май вече остана без врагове. Изпреварват се кой по-вече да го ухажва. За това рокадо определено изигра основна роля Тръмп! Заформят се глобални промени с непредсказуем край!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 14
national power
преди 5 години
Хи хи хи и кой е срещу Бае Тръмпето с перчема две яло..ви бабиш..кери един герон..тофил ба.бо..ебец.....Кви са тия смешн...ици.Давай Дони слагай митата и немските дръг..ели у киреча.Немците отпа...дъкът на световната генетика требе си знаят мястото на победена във войната страна.Ше бачкат кат ро..би на САЩ и Русия ми тия сме...шници мине...тчии французите.Хи хи хи къде сте тръгнали бе глу....паци срещу Русия САЩ и Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 4
fri
преди 5 години
Надежда Бочева,защо не преведохте за 260% мито, които имат американските млечни продукти в Канада?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 13
Sakamano
преди 5 години
"Великият мъж" е сам срещу всички. А който се цепи от Колектива, Колектива ще му го на...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 21
Sakamano
преди 5 години
След като си против глобализацията, спри да използваш глобалистки технологии като Интернет, иначе това е лицемерие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 7
michaelis12
преди 5 години
ама приятел ама съюзник, но сиренето е с пари брачед .... опраайте се щот от как е перчема работните места се увеличиха и дефицита им спада, точно това коет каза преди да бъде президент и за коет гласуваха неговите подръжници ..... човекот е бизнесмен не е политик ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 19
studioaa
преди 5 години
В сблъсъка между Тръмп срещу глобалистите аз избирам Тръмп... Крайно време е да се сложи край на глобализацията веднъж завинаги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още