IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Темата АЕЦ „Белене“ е политическа атракция

ЕС няма да позволи на китайски инвеститор да притежава такава стратегическа инвестиция, заяви бившият финансов министър

10:30 | 11.06.18 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протест пред парламента срещу строежа на АЕЦ &quot;Белене&quot;, 6 юни 2018 г. <em>Снимка:&nbsp;Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Протест пред парламента срещу строежа на АЕЦ "Белене", 6 юни 2018 г. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Темата за строителството на АЕЦ „Белене“ абсолютна политическа атракция. Това заяви пред Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков.

Той е категоричен, че Европейският съюз няма да позволи на китайски инвеститор да притежава такава стратегическа инвестиция където и да е в Общността. „Просто никога няма да стане”, заяви Дянков. Той е убеден, че темата ще отпадне, преди да се стигне до финансови разговори. 

Според него проектът може да се реализира или от голям частен европейски инвеститор, какъвто в момента няма, или няма да стане.

„Сега се губи ценно политическо време, вместо да се фокусираме върху чакалнята на еврозоната“, каза Дянков и потвърди, че темата е „абсолютна политическа атракция“.

Той обясни, че държави като Словакия и Унгария са се оттеглили от  подобна инвестиция.

Освен това Дянков беше категоричен, че няма инвеститор на света, който да се съгласи да няма държавна гаранция за такъв огромен проект – за първоначалното му финансиране и за цените занапред.

„Не предстои финансова криза в Европа в рамките на следващите няколко години. Икономически следващите 3 до 5 години ще са добри години за Европа”, очаква той. 

По думите му президентът на САЩ Доналд Тръмп води зрелищна политика, а от срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун се очаква единствено „много шум“.

Дянков коментира още, че сега е единственият възможен момент да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната. Той подчерта, че България изпълнява  Маастрихтските критерии и не трябва да й се налагат допълнителни условия като въпросите за банковия съюз и корупцията.

Няма как да се появи по-висока инфлация при фиксиран курс, каза той по повод опасенията от приемането на еврото.

„Определено ще сме по-интересни за инвеститорите, ако сме в eврозоната”, заяви Дянков.

„Влизането в банковия съюз ще намали влиянието на централната ни банка в бъдеще. КТБ през 2014 г. ясно показа, че ако бяхме в банковия съюз, това щеше да се избегне“, допълни той.

За приключващото българско председателство на Съвета на ЕС той смята, че „от гледна точка на Западните Балкани показахме, че сме добър и надежден приятел“. Но в момента ситуацията в Европа е такава, че няма как да се даде тласък за по-бърза евроинтеграция на региона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
"Той обясни, че държави като Словакия и Унгария са се оттеглили от подобна инвестиция."Тука нещо не разбрах...? Двата реактора в АЕЦ Моховице в Словакия са пред пускане - единият в края на т. г., през юли ще го зареждат с гориво, а другият догодина.Строежът на новите блокове в АЕЦ Пакш в Унгария започва през 2020 - в момента текат подготвителни процедури, договорът е подписан, Росатом даде кредит от $10 млрд.... Кой и от какво се е оттеглил...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Toranaga
преди 5 години
Видях ти коментарите под статията за Дони и справедливоста - прав си.. няма дори кой да викне !!!! +++++++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Toranaga
преди 5 години
Дянков е дипломатично казано "конюнктурно" с-во. Който му плаща, за него лобира - оня ден с Хитлер, вчера със Симеончо днес със Путлера.. Виждам троловете на Москве журят минуси ... Хорошо, давайте друзя !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Аве Москва, какъв московец че пуснат у Световната банка и пр.??Само еврей баце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Toranaga
преди 5 години
Внимание говорит Москва !!!! Слушайте Маскву...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още