IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Справедливата търговия трябва да се нарича глупава търговия

Според американския президент САЩ не могат да оставят техни приятели, не само врагове, да се възползват от тях

10:33 | 11.06.18 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп отправи серия от критики срещу своите съюзници в НАТО, Европейския съюз, както и срещу канадския премиер Джъстин Трюдо след края на напрегнатата среща на страните от Г-7 в края на миналата седмица.

Тя завърши с по-ранното тръгване на Тръмп, а отказът му да участва в съвместното кмюнике на лидерите разруши крехкия консенсус, който сякаш беше постигнат по-рано.

„Честната търговия сега трябва да бъде наричана глупава търговия, ако не и обратното“, заяви американският държавен глава, който потегли от Канада за Сингапур, където ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

 

„Съжалявам, но вече не можем да позволяваме на нашите приятели, или врагове, да се възползват от нас, когато става въпрос за търговия. Трябва да поставим на първо място американския работник“, добави още той.

В комюникето на лидерите на Г-7 се посочва, че те се стремят да намалят ограниченията, свързани и не с митата, както и държавните субсидии.

„Не е справедливо за американския народ! Търговски дефицит от 800 млрд. долара“, написа още Тръмп в понеделник. „Защо аз – като президент на САЩ, трябва да позволявам на страни да продължават да правят огромни излишъци, както правеха в продължение на десетилетия“, посочва още държавният глава.

Възможността Трэмп да се насочва къч още по-протекционистка търговска политика е вероятно да охлади настроенията на финансовите пазари, притеснени от възможността за избухването на търговска война между някои от най-големите световни икономики.

В Twitter държавният глава не пропусна да отправи критика към съюзниците си в НАТО, повтаряйки отново своята позиция, че те не плащат достатъчно за организацията за сметка на Вашингтон.

„САЩ плащат близо всички разходи на НАТО, защитавайки много от същите тези страни, които ни одират в търговията“, допълни той. Лична критика Тръмп отправи към Германия, която – по думите му, плаща 1% от брутния си вътрешен продукт за НАТО докато при САЩ те са 4%.

„Защитаваме Европа (което е нещо хубаво) при голяма финансова загуба и след това несправедливо ни удрят в търговията. Промяната идва!“, категоричен бе президентът.

Критиките не закъсняха и за канадския президент Джъстин Трюдо, домакин на срещата на Г-7, който според Тръмп е „нечестен и слаб“. В момента САЩ, Канада и Мексико се опитват да сключат нова сделка за НАФТА, което за момента е без успех. Канада и Мексико, както и ЕС, бяха страни, които въпреки временното си изключване от митата за алуминий и стомана, от началото на юни също бяха включени в списъка с ограниченията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

39
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 5 години
Ако си прав - нещата отиват към нова Ялта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 15 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
"Да ти кажа поради това дет си го написал съм на мнение че истинските преговори никой не ги чува и не ги вижда ,а това с митата е само вятъра през свирката за масите"И аз да ти кажа - никой не може да стане президент на САЩ, ако няма подкрепата на мнооо богати хора! А богатите хора са или мнооо умни, или поне толкова, че да плащат яко на мноо умни да им дават акъл!Това, че Тръмп бръкна в задния порт на едни, дето беха решили, че светът е техен, не значи, че го е направил от самодейност и щот е мноо т^ъп! Още по време на кампанията той заяви, че ще разпердушини наложения световен ред и че ще промени статуквото. Със сигурност е имал и време, и пари, и с кого да се посъветва и обсъди в детайли това, което мисли да прави, а на разни, които са били достатъчно силни, за да го добутат до Белия дом и да го опазят до сега от повсеместната война срещу него, даже им е харесала идеята, ако изобщо тези идеи са на Тръмп, а не на онези зад него. А че са умни и много силни е видно по това, че бавно, но неотклонно поглъщат в САЩ позициите на глобалистката клика. Все по-малко критикари, все по-малко сенатори срещу политиката на правителството, все по-малко саботажи и противоречия в управленския екип. Един пада, друг го замества, един умира, друг му го навира, но позициите на Тръмп се заздравяват - това не става без сделки на тъмно, където някой "прави предложение, на което никой не може за откаже..." ;)*** е всеки, който си мисли, че Тръмп е изкукал неуравновесен маниак. Просто това му е стилът, а играта е дълбока и съвсем не лесна, но със сигурност всеки ход е добре обмислен и пресметнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
Аз не правя изводи, а излагам факти. Ти и повечето коментирате като футболните фенове, които си немат хабер от идея какво се случва в съблекалнята и дни преди мача по тъмни доби, където доверени хора на Батков, Гриша Ганчев или Венци Стефанов пийват бърбън и пишат схемите. За вас остава да надигате двулитрови бутилки с боядисана газирана вода, да се млатите по улиците и стадионите и да дудняте - требваше да пусне Гонзо, требваше да извади Мъри, требваше да смени тактиката... lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 5 години
САЩ спечелиха от отношенията с Китай 3 ТРИЛИОНА долара и всичките похарчиха за водене на безсмислени войни - не чайниците са виновни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Направо САЩ ги изпреварват гърците вече. Гърците още не са се сетили да раздават по 500 евро и да видят какво ще се случи. Няма го Шойбле в Щатите, че да им резне мераците на ч.рните :)Stockton, California, to offer basic income to residentshttps://***.pri.org/stories/2018-06-04/stockton-california-offer-basic-income-residentsCan This Millennial Mayor Make Universal Basic Income a Reality?https://***.politico.com/magazine/story/2018/04/24/michael-tubbs-stockton-california-mayor-218070In California, Stockton Experiments With Guaranteed Basic Incomehttps://***.npr.org/2018/01/29/581674763/in-california-stockton-experiments-with-guaranteed-basic-income
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 5 години
Определено трябваше да ударят Китай, даже закъсняха ... но след това вече предобри и вече греши много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 3
data
преди 5 години
САЩ все повече заприличва на Гърция - прекалено дълго живее над възможностите си и раздува кредитния балон . Има нужда да се по успокой топката и да се побачка - а за сметка на това се налива масло в огъня с намаляване на данъците на богатите . Трябва да се вдигат данъците и лихвите , да се ограничи потреблението и да се работи - все неща който никой не иска да прави зад голямата вода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Китайците така клекнаха безусловно, че чак на следващия ден имаше скандал за промишлен шпионаж, тоя път с намесен ВПК...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 2
red6
преди 5 години
Само дето ти и Тръмп работите в тотално грешна посока. Вече на Китай никой не може да скача самосиндикално. За това ще му трябва Япония, Корея, ЕС, СевАмерика. Той почна да *** ТОЧНО по тях. И да, модела със евтиното производство ИЗВЪН САЩ направи "средната класа" в щатите изчезващ или поне затормозен вид. За сметка на последните 10%. Ако искаше да пълни касата на държавата, трябваше да бръкне точно в касичката на тия 10%, а не чрез мита на външно производство... Които в крайна сметка ще бръкнат значително в портофейла на 90%, а не на най-богатите 10%. Схващаш ли къде идват проблемите и колко е далеч тромбона от разрешаването им? Иначе кампанията му и действията му са чист популизъм за пред реднеците. И номера минава. Външния враг е много удобен, щото occupy Wallstreet не се харесва много много на тромбона и на тоя дето го постави там. А да, някой спомена и deep state - иронията е, че ръждясалия павиан прави услуга точно на тоя deep state. Щото реално не му бърка във джоба, даже обратното.И последно - врагът пред работните места в САЩ аи където и да е другаде, не е Кения, Ботсвана, Китай или където ти е кеф зад границата на евтинко, а автоматизацията. Тръмп в тая посока прави НИЩО. Кръгла нула. Но то това няма да удари него - той ще е максимум още 6 години президент, а бурята ще е за следващият/ите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Ти си цар на грешните изводи. :))) но това е слабоста на простите изводи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още