IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Справедливата търговия трябва да се нарича глупава търговия

Според американския президент САЩ не могат да оставят техни приятели, не само врагове, да се възползват от тях

10:33 | 11.06.18 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп отправи серия от критики срещу своите съюзници в НАТО, Европейския съюз, както и срещу канадския премиер Джъстин Трюдо след края на напрегнатата среща на страните от Г-7 в края на миналата седмица.

Тя завърши с по-ранното тръгване на Тръмп, а отказът му да участва в съвместното кмюнике на лидерите разруши крехкия консенсус, който сякаш беше постигнат по-рано.

„Честната търговия сега трябва да бъде наричана глупава търговия, ако не и обратното“, заяви американският държавен глава, който потегли от Канада за Сингапур, където ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

 

„Съжалявам, но вече не можем да позволяваме на нашите приятели, или врагове, да се възползват от нас, когато става въпрос за търговия. Трябва да поставим на първо място американския работник“, добави още той.

В комюникето на лидерите на Г-7 се посочва, че те се стремят да намалят ограниченията, свързани и не с митата, както и държавните субсидии.

„Не е справедливо за американския народ! Търговски дефицит от 800 млрд. долара“, написа още Тръмп в понеделник. „Защо аз – като президент на САЩ, трябва да позволявам на страни да продължават да правят огромни излишъци, както правеха в продължение на десетилетия“, посочва още държавният глава.

Възможността Трэмп да се насочва къч още по-протекционистка търговска политика е вероятно да охлади настроенията на финансовите пазари, притеснени от възможността за избухването на търговска война между някои от най-големите световни икономики.

В Twitter държавният глава не пропусна да отправи критика към съюзниците си в НАТО, повтаряйки отново своята позиция, че те не плащат достатъчно за организацията за сметка на Вашингтон.

„САЩ плащат близо всички разходи на НАТО, защитавайки много от същите тези страни, които ни одират в търговията“, допълни той. Лична критика Тръмп отправи към Германия, която – по думите му, плаща 1% от брутния си вътрешен продукт за НАТО докато при САЩ те са 4%.

„Защитаваме Европа (което е нещо хубаво) при голяма финансова загуба и след това несправедливо ни удрят в търговията. Промяната идва!“, категоричен бе президентът.

Критиките не закъсняха и за канадския президент Джъстин Трюдо, домакин на срещата на Г-7, който според Тръмп е „нечестен и слаб“. В момента САЩ, Канада и Мексико се опитват да сключат нова сделка за НАФТА, което за момента е без успех. Канада и Мексико, както и ЕС, бяха страни, които въпреки временното си изключване от митата за алуминий и стомана, от началото на юни също бяха включени в списъка с ограниченията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

29
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 5 години
Да ти кажа поради това дет си го написал съм на мнение че истинските преговори никой не ги чува и не ги вижда ,а това с митата е само вятъра през свирката за масите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 5 години
Само дето ти си мислиш че олигарсите са патент на "банановите" държави ала Русия или България и не виждаш че няма по оличархична администрация от американската . Та в кратце - на олигархията не и пука за балони , дефицити и т.н. Важното е да си върнем с доволен процент печалба парите дет сме ги инвестирали в конкретната "държавна" администрация и толкоз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 5 години
Ми не съм сигурен, че щом у Варна некой може да мисли, у Америка не може - нали се сещаш, че Тръмп и ония, дето го направиха президент, се толкова, колкото тебе може и да поназнайват... а може и да знаят нещо, дето ти нема откъде да знаеш... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 5
bgMan
преди 5 години
Замислял съм се.Това което се чудя днес е американците кое мислят за по-голямо зло - инфлацията или безработицата? И от този отговор идва основата за действията на една разумна президентска администрация.Както казах китайците клекнаха безусловно, даже обещаха още отстъпки за коригиране на американския дефицит и направиха ред други предложения в техен (китайски) ущърб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 5 години
а замислял ли си се какво ще стане с инфлацията у америчко ако не купуват ефтинка стока със зелени хартии Maid in America ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 8
bgMan
преди 5 години
В общи линии засега оставам с впечатлението че китайците са готови на всякакви отстъпки само и само да не намалее износът им за САЩ.Защо един ден Тръмп да не реши да опита да изтъргува в замяна на нещо друго и да даде някой % от вноса в САЩ на Русия, който % преди това е бил за ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 2
data
преди 5 години
Само дето меркантилизма като водеща икономическа теория се е провалила отдавна , та Тръмповият няма да направи нищо . А и това за Великата америка дето я описваш е било ПРЕДИ американосите да излязат еднолично от бретъудското споразумение . А между другото това което успешно прави Тръмп е чувствително да сближи позициите на Европа, Китай и Русия срещу себе си :) Получава му се - определено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 14 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
Аз всъщност не разбрах какво искаш да кажеш. Като оставим настрана "преамбюла", останалото е неква литература от неизяснен жанр...В моя коментар ясно съм написал, че Тръмп иска да вкарва повече кинти в хазната, използвайки повсеместния мерак на всеки да продава в Щатите.Отделно, че политиката на изнасяне на американско и европейско производството в Азия доведе до икономически бум там и до икономическа криза в страните-износителки на производства. Простият извод е, че там, където кипи бурно материално производство, има силен растеж. Там, където икономиката се крепи само на финансови спекулации и интелектуален труд, растежът спада и икономиката стагнира. Тръмп се опитва да съживи И американското производство, като затруднява вноса на определени стоки. Нормалната икономеческа логика при свободния пазар е, че досегашните вносители или ще спрат доставките за САЩ, или ще търсят начин да започнат производство "зад" митническите огради. Ако има пазар, той няма да позволи вакуум - ако цените на вносните стоки станат достатъчно неизгодни, а има силно търсене, ще се намери кой да ги произвежда в САЩ. Ако пазарът понесе високите мита и вносът продължи, бюджетът ще увеличи значително приходите си... Просто кат бел боб! Ако имаш нещо да обориш с аргументи - давай. Останалото е зелева чорба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 5 години
казах че е сладко да продаваш в щатите ако можеш :))) , ти на държавата сащ НИЩО не продаваш . продаваш на техните вериги за крайно потребление , АКО МОЖЕШ ... натъртвам АКО МОЖЕШ . те си купуват откъдето преценят и каквото преценят , ако го докараш до договор ... произвеждаш и експедираш . това е . па те как се оправят на техния пазар си е техна работа . как ще си оправят дефицита също . аз , ти , или някой от форума не им прави дефицита на хамериканците . те поръчват и купуват с долари . консумират човече и си плащат за това . дреме ми на мен за американския дефицит ... а пък за европейския пазар също никой не ги е спрял , могат да продават каквото искат ... конкуренция като на техния . ама в европа си пазим работните места повече , това е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
Като е така преплетено всичко и всеки иска да продава там, където има най-голям оборот ти пак не отговаряш на основния въпрос дето няколко човека го задаваме тук - защо САЩ са длъжни да плащат за всичко?Какво пречи на ЕС да осигури същата консуматорска и бизнес среда със законова рамка като в САЩ? Нали още от началото се тупат гордо че ЕС била най-голямата държава в света, с най голяма икономика и с над 550 милиона души население. И въпреки това им е жизненоважно да продават в САЩ и досегашното статуквото им е толкова удобно, че не могат да преглътнат горчивата истина че са едни горди но вече провалени лидери на една добра но вече провалена идея за голяма европейска държава.Първо Путин им го каза в прав текст по време на телефонните разговори в началото на раздробяването на Украйна, сега и Тръмп им го казва гледайки ги в очите. Тия европейски лидери имат ли мозък да се усетят колко наистина струват или трябва още нещо да ги удари по главата за да получат връзка с реалността?Остана само Турция или Иран да се подиграят с ЕС и с позицията му по някой външнополитически въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още