IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Справедливата търговия трябва да се нарича глупава търговия

Според американския президент САЩ не могат да оставят техни приятели, не само врагове, да се възползват от тях

10:33 | 11.06.18 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп отправи серия от критики срещу своите съюзници в НАТО, Европейския съюз, както и срещу канадския премиер Джъстин Трюдо след края на напрегнатата среща на страните от Г-7 в края на миналата седмица.

Тя завърши с по-ранното тръгване на Тръмп, а отказът му да участва в съвместното кмюнике на лидерите разруши крехкия консенсус, който сякаш беше постигнат по-рано.

„Честната търговия сега трябва да бъде наричана глупава търговия, ако не и обратното“, заяви американският държавен глава, който потегли от Канада за Сингапур, където ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

 

„Съжалявам, но вече не можем да позволяваме на нашите приятели, или врагове, да се възползват от нас, когато става въпрос за търговия. Трябва да поставим на първо място американския работник“, добави още той.

В комюникето на лидерите на Г-7 се посочва, че те се стремят да намалят ограниченията, свързани и не с митата, както и държавните субсидии.

„Не е справедливо за американския народ! Търговски дефицит от 800 млрд. долара“, написа още Тръмп в понеделник. „Защо аз – като президент на САЩ, трябва да позволявам на страни да продължават да правят огромни излишъци, както правеха в продължение на десетилетия“, посочва още държавният глава.

Възможността Трэмп да се насочва къч още по-протекционистка търговска политика е вероятно да охлади настроенията на финансовите пазари, притеснени от възможността за избухването на търговска война между някои от най-големите световни икономики.

В Twitter държавният глава не пропусна да отправи критика към съюзниците си в НАТО, повтаряйки отново своята позиция, че те не плащат достатъчно за организацията за сметка на Вашингтон.

„САЩ плащат близо всички разходи на НАТО, защитавайки много от същите тези страни, които ни одират в търговията“, допълни той. Лична критика Тръмп отправи към Германия, която – по думите му, плаща 1% от брутния си вътрешен продукт за НАТО докато при САЩ те са 4%.

„Защитаваме Европа (което е нещо хубаво) при голяма финансова загуба и след това несправедливо ни удрят в търговията. Промяната идва!“, категоричен бе президентът.

Критиките не закъсняха и за канадския президент Джъстин Трюдо, домакин на срещата на Г-7, който според Тръмп е „нечестен и слаб“. В момента САЩ, Канада и Мексико се опитват да сключат нова сделка за НАФТА, което за момента е без успех. Канада и Мексико, както и ЕС, бяха страни, които въпреки временното си изключване от митата за алуминий и стомана, от началото на юни също бяха включени в списъка с ограниченията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

19
rate up comment 10 rate down comment 4
zelka007
преди 5 години
мисля че пишеш малко на ангро , да не заспиш пред компа ... идея имаш ли си как се изнася за щатите или как се внася от щатите и кой може да го прави :))) за какви пари иде реч . това първо . а второ , ако имаш производствена база , която си оптимизирал и имаш прилично като обем производство за крайно потребление , няма нищо по-примамливо от верига магазини в щатите - сравнително хомогенен пазар с голяма магазинна мрежа , като им клекнеш в цената те сами се набутват да купуват , никой не ги бие през ръцете :))) правят поръчки здраво и си плащат ... та ако можеш да правиш кламери и да ги продаваш в щатите не е зле :))) . същото е и за корабите , никой не ги кара да поръчват в южна корея хамериканските фирми , нали ? освен това един съвремен процес по производство на сравнително не сложен продукт за крайно потребление нема да ти казвам колко е завъртян като снабдяване и машини от началото до опаковката. може да правиш основното тяло например на японска машина с немски материали , довършителните операции на шведски машини с италиански полуфабрикати , опаковането да правиш с БОПП направено с гранули от Лукойл и велпапе от гърция ... :))) . въобще снабдителните вериги са толкова преплетени и усукани вече , че сме едно голямо село модерния свят ... дизайни за продукти може да купуваш от испания или холандия примерно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
со.ро.со.***.теВярно Инвестора , Сорос е *** дума ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Айде бе ... "група гласовити реднеци"... ами Deep state , ами *** , ами клинтъноидите и движенията на вагините да не би да не са гласовити , а ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
15
rate up comment 16 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 5 години
Има един неоспорим факт в световната икономика: всеки иска да продава на американския пазар - от производители на кламери до производители на кораби и самолети. Това означава само едно: печалбите са огромни! И защо Тръмп да не се възползва от това и да пълни джобовете на залинялите и направо изчезнали в голяма част от тази верига американски производители? Това, че Китай диша във врата на САЩ като икономика се дължи основно на досегашната американска икономическа политика. Начи едните от дървеното рало и тук-там съветски трактори и камиони сега са световен износител на какво ли не и като резултат са червиви с пари, а правителството на САЩ ежегодно води битки в сената да отлага фалита си. И според тукашните брейнстормъри, това требва да продължава все така? И докога бре, джанъм?Имаше времена, когато в САЩ работеше само мъжът, жената гледаше между 3 и 5 чавета, семейството имаше къща с два, пълни със съдържание гаража, а сега почти няма семейство, в соето да не работят и двамата, често на по 2, та и на 3 места, децата са обикновено до 2 и им предстои да доизплащат ипотеките на родителите си...Очевидно, нещо не е както трябва, или поне в очите на поколението на Тръмп, което помни и другите времена и се опитва да ги върне...Тръмп може да е всякакъв, но не го избра Путин и не управлява самосиндикално. Работата на президента не е само пред камерите. Пред тях той изказва мнения и съждения, които са минали през доста сложна система от структури с мислещи хора, работещи в управлението на могъща държава като САЩ. Аман от едноклетъчни коментари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 7
red6
преди 5 години
Човек четейки коментарите тук разбира защо такива имб3цили като тромбона биват избирани. Никаква изненада. И само като почнат - "президента на народът" - колко иронично, че всъщност тоталния брой гласоподаватели за него бяха по-малко :D Но в днешния свят е така - група гласовити реднеци диктуват правилата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 3
Toranaga
преди 5 години
вечното студентче отново сипе ге(й)нялните си разбирания за света !!! Вземи си изпита...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 17
studioaa
преди 5 години
Браво Доналд, ти си гласът на народа... Писна ми една малка група самозабравили се властолюбиви левичари подобни на егейското трио ленин-троцки-зиновиев да диктуват дневния ред по антидемократичен начин. Срамно е, че се правят опити да се забрани пластмасата за еднократна употреба без референдум по въпроса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
"Дони, свърши времето на колониализма и баламите.. "Нали знаеш, кога ще кажат, че царят е гол? Кога и малките деца се развикат, че е така. За съжаление тях само геймиг, чат и чалга ги вълнува.До тогава дедо Дони мое да се пробва да остане на повърхността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 8
Toranaga
преди 5 години
Честната търговия сега трябва да бъде наричана глупава търговия, ако не и обратното, Той е свиканл само "асиметрични" сделки да подписва - където печалбата за него да е по- голяма от останалите. Дони, свърши времето на колониализма и баламите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още