IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои ли предоговаряне на международния търговски ред?

САЩ са последователни в усилията си и предизвикателството да се променят правилата на глобалната търговия, твърди икономист

10:39 | 11.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В момента сме свидетели на началото на търговска война и тя няма да се ограничи само до ответните мерки от страна на ЕС и Канада срещу политиката на американския президент Доналд Търмп. Това коментира в ефира на БНР проф. д-р Татяна Хубенова, председател на Съюза на икономистите в България.

Тя е категорична, че съвсем скоро безусловно ще стои предоговарянето на международния търговски ред.
САЩ са последователни в усилията си и предизвикателството да се променят правилата на глобалната търговия, добави тя.

„За България може да има сериозни косвени последици от предоговарянето на световния търговски ред, инициирано от американския президент. Най-малкото нашата митническа администрация ще трябва да се съобрази с ответните мерки, които ЕС планира да приложи спрямо САЩ. Въпреки че всички страни имат желание да се поддържат ценностите на глобализацията, ни очакват изключително тежки преговорни процеси“, коментира още Хубенова.

Наложените от Тръмп нови мита върху вноса на стомана и алуминий от традиционни търговски партньори като Европейския съюз и Канада, и отказът му да подпише финалната декларация след срещата на страните от Г-7, означават началото на търговска война, смята тя.

„Ответните мерки от страна на ЕС на практика вече са заявени с обявяването на десетте страници списък с митата върху вноса на стоки от САЩ“, посочи още. Хубенова и уточни, че промените ще засегнат много отрасли, като най-големи проблеми се очакват в автомобилния сектор.

Тя обърна внимание върху заявката на Канада да наложи мита до 25% върху износа на САЩ, който възлиза на 13 милиарда щатски долара от 1 юли, което ще засегне най-вече селскостопански продукти, уиски и кафе.

Хубенова посочи още, че отношенията на САЩ с Канада и Мексико в момента се намират в застой именно заради промяната в търговските режими и вдигането на равнището на протекционистична защита, което САЩ налага и спрямо партньорите си от северно-американското споразумение за свободна търговия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още