IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция опитва да спре похода си към пълно премахване на парите в брой

Банките в страната обаче твърдят, че планът ще повиши значително разходите за клиентите им

20:50 | 11.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ключова комисия в шведския парламент иска да принуди най-големите банки в Швеция да боравят с пари в брой в опит да спрат похода на страната към пълното им премахване, предава Bloomberg.

Комисията за Риксбанк (Шведската централна банка), която е в процес на преразглеждане на закона за Централната банка, предложи да задължи банките да предлагат теглене на пари в брой и да боравят ежедневно с разписки. Изискването ще се отнася за финансови институции, които предоставят разплащателни сметки и имат депозити на шведски граждани на стойност над 70 млрд. крони (8 млрд. долара), става ясно от доклада.

Депутатите смятат, че е необходимо да има „разумен достъп до тези услуги в цяла Швеция“ и че 99% от шведите трябва да живеят на максимално разстояние от 25 км до най-близкия банкомат. Изискването не посочва как банките трябва да предлагат тези услуги като те могат да избират дали да използват трета страна, машини или обслужване на гише.

Инициативата е в отговор на бързата трансформация на Швеция, която се превръща в едно от най-безкешовите общества в света. Това породи безпокойство, че за някои хора става все по-трудно да се справят без достъп до мобилни телефони или банкови карти. Има опасения и за това какво би се случило, ако системите за дигитални плащания внезапно се сринат.

„Смятаме, че трайното развитие на достъпа до пари в брой в обществото трябва да се случва контролирано, така че нуждите на хората от пари да бъдат задоволени“, съобщи комисията в публикация в ежедневника Dagens Nyheter. Пари Пари

Комисията е започнала да работи по проблемите на фона на безпокойството, че парите в брой изчезват твърде бързо. Повечето банкови клонове в Швеция спряха да боравят с пари в брой, а много магазини и ресторанти също отказват да приемат физически пари. Но неотдавнашно изследване на Риксбанк показа, че намаляването на кеша е стимулирано от факта, че шведите предпочитат да използват електронни разплащания като дебитни карти или плащания през мобилен телефон.

Асоциацията на шведските банкери съобщи, че планът би нарушил европейските директиви за държавната помощ и конкуренцията, като принуди само няколко банки да гарантират предлагането на пари в брой.

„Въвеждането на законови изисквания, при които няколко банки ще бъдат принудени да управляват предлагането на пари в брой в страната, е много съмнително от правна гледна точка, тъй като същото изискване не важи за други банки и компании по веригата на боравенето с кеш като търговци на дребно и дружества за транспортиране на пари в брой“, заяви в комюнике Ханс Линдберг, генерален директор на асоциацията.

Разходите варират

Предложението ще доведе до „значително завишени разходи“ на стойност 100 млн. крони (близо 11,5 млн. долара) на година за банки и клиенти, смята Асоциацията на шведските банкери. В доклада не се споменава също така, че Риксбанк има само едно останало парично депо след затварянето на 23 други, което попречи на използването на пари в брой от частния сектор, допълва същият източник.

Според доклада общите разходи за шестте засегнати банки ще достигнат между 8 и 15 млн. крони на година.
Въпреки че министърът на финансовите пазари Пер Болунд през април се усъмни в законността на заставянето на банките да боравят с пари в брой, в интервю в понеделник той заяви, че има „сила“ в предложението, тъй като то е подкрепено от всички партии в парламента.

Болунд отказа да съобщи дали правителството ще подкрепи предложението, което сега е подложено на консултации.

Растящи амбиции

Гуверньорът на Риксбанк Стефан Ингвес изрази безпокойство, че липсата на пари в брой може да се окаже проблем в кризисна ситуация и предложи приемането на нови закони за запазване на държавното управление на разплащателната система и въвеждането на дигитална валута. Той предложи също така банките да бъдат принудени да боравят с пари в брой - мнение, което сега се споделя и от парламентарната комисия за Риксбанк.

„Големите банки имат специална отговорност за достъпа до пари в брой в обществото“, тъй като те имат централна роля в осигуряването на плащания и кредити, отбелязва комисията. „Поради това не е разумно да се отказват напълно от отговорността да боравят с пари в брой, особено като се има предвид, че те са законно разплащателно средство“, допълва комисията.

Предложението означава „нарастване на нивото на амбициите“ в сравнение с настоящата достъпност на пари в брой в обществото, отбелязва тя. Ако изискването не бъде изпълнено, банките ще бъдат подложени на икономически санкции, чийто размер ще зависи от големината им и приноса им към достъпа до кеш, се казва в съобщението на комисията.

Компанията за обработка на парични средства Loomis AB съобщи, че планът е „стъпка в правилната посока“.

„Предложението цели да осигури прилив на пари в брой в обществото“, казва Патрик Андерсон, главен изпълнителен директор на Loomis. „Искаме също така да видим предложение, задължаващо всички играчи да приемат пари в брой. Това е законно средство за разплащане и трябва да бъде прието от всички. Така е в повечето страни, но не и в Швеция“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
Jorkata
преди 5 години
Май на някой там му е присветнало в каква опасност са...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още