IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Просрочените задължения на администрацията стават все повече

От началото на годината до края на март общините са забавили плащания за 138 млн. лв.

14:18 | 16.06.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Дълговете на държавата нарастват значително, показва справка на Investor.bg в данните на Министерство на финансите.

За първите три месеца от годината просрочените задължения на администрацията към бизнеса и граждани възлизат на близо 328 млн. лв. общо. За същия период на миналата година неразплатените договори са за 236 млн. лв.

От разбивката за първото тримесечие на 2018 г. става ясно, че забавените задължения на централното правителство са в размер на 65 млн. лв., а неразплатените средства от социалноосигурителните фондове (в това число и на НЗОК) са в размер на близо 125 млн. лв. Тук трябва да уточним, че в тази сума се имат предвид просрочените пащания на касата към чужди здравни фондове. Общините пък забавили плащания за 138 млн. лв. от началото на годината до края на март.

Припомняме, че към януари 2018 г. дълговете на НЗОК към публични фондове зад граница надминават 271 млн. лв., от които 201 млн. лв. са просрочени, обяви Жельо Бойчев от БСП преди повече от месец, позовавайки се на писмо от проф. Камен Плочев, който доскоро оглавяваше НЗОК, изпратено до парламента. Именно тези средства костваха оставката на управителя на здравната каса.

За тази година в бюджета на НЗОК са предвидени малко над 73 млн. лв. за покриване на въпросните задължения.

Според данните на МФ към края на 2017 г. неразплатените средства от социалноосигурителните фондове са в размер на 308 млн. лв. 

Просрочените задължения по сметки за средствата от ЕС за периода от януари до март на общините са в размер на 9,6 млн. лв. 

За първите три месеца на 2017 г. са били забавени малко над 60 млн. задължения на цетралното правителство.  176 млн. лв. са неизплатените договори на общините. Данни за забавени плащания по социалноосигурителните фондове за този период липсват.

Просрочените задължения по сметки за средствата от ЕС на общините са в размер на 9,8 млн. лв. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Ironhorse
преди 5 години
Държавата е изправена пред финансов колапс, не защото няма пари, а защото се краде безогледно.БДЖ - черна дупка изяждаща над 0,6 милиарда лева годишно.НЗОК - над 5 милиарда потъватНОИ - над 5 милиарда лева преки трансфери от бюджета изчезват, само за пенсии и още към 2,5 за социални помощи, раздавани на калпакКорупция, лобизъм и всякакви законови пречки има за инициативните и можещите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
Sandy
преди 5 години
Досега медиите тръбяха как всичко в държавата е цветя и рози, как икономиката ни расте със скоростта на светлината, как предстои да влезем в Шенген и приемем еврото, как премиера ни ще обедини държавите на Балканите и прочие. Сега лека - полека с края на европейското председателство тона за възхода нещо взе да изтънява. Нямало да ни приемат в Шенген, а еврото ще го гледаме още дълги години през крив макарон. Вече взеха да се виждат разни просрочени задължения, вече взеха да говорят, че имотния пазар нещо се нормализирал, нямало да има пари за пенсионерите и трябвало да се вдигат още годините, нямало пари за болните, утре може да няма пари и да си платим лихвите по дълговете увеличени в пъти за кратко време от сегашната престъпна хунта на Тиквата. С една дума, лека - полека взеха да изплюват камъчето, а то няма да е само едно. Утре ще разберем, че всички тия приказки за цветя и рози в държавата са били само на думи, които са целели крепене разклатената власт на едни хора самонастанили се във властта дошли от редиците на СИК и ВИС. Утре ще разберем, че всички изнесени данни за икономиката и държавата са били силно манипулирани. Ще разберем още, че всичко построено по време на СИКаджията- бандит, като например магистрали са направени в час по трудово обучение с подръчни материали, но с огромни разходи и цени по документи. Утре ще разберем, че и това правителство е върнало България с още 10 години назад и че отново ще остане мираж догонването на средноевропейския стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
ivanrog
преди 5 години
Спорен търговският закон, ако не можеш да си плащаш задълженията си в неплатежоспособност - първа стъпка към фалита. Държавата е некоректен платец с години и продължава да се прави на ударена и да иска хората да са коректни, ами няма как да стане. Това се нарича рушене на държавност и е еквивалентно на държавна измяна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още