IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж изпревари Лондон като най-предпочитана дестинация за инвестиции

Смяната в неофициалната йерархия на континента е знак за влиянието, както на Brexit, така и на т. нар. „ефект Макрон“

18:20 | 11.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Париж изпреварва Лондон като най-привлекателна за инвестиции дестинация, според доклада на консултантската компания Ernst &Young, цитиран от БТА. Това се случва за първи път, откакто компанията започва да прави подобни доклади преди 15 години.

Смяната в неофициалната йерархия на континента е знак за влиянието, както на Brexit, така и на т. нар. „ефект Макрон“.

Френската столица е класирана на първо място за преки инвестиции от 37 процента от бизнесмените, участвали в анкета, проведена сред 502 компании. Тя включва и данни за 2017 година на Ernst &Young и IBM. 

Великобритания остава като цяло топ дестинация за преки чуждестранни инвестиции с 1205 от 6653 нови инвестиционни проекта в Европа, изпреварвайки Германия с 1124 проекта и Франция с 1019 проекта. 

При Франция се наблюдава увеличение с 31 процента на инвестициите за една година, докато броят на тези във Великобритания е с 6 процента по-висок спрямо 2016 година, но показва забавяне в растежа. 

Третото и четвъртото място в класацията са отредени за два германски града – Берлин и Франкфурт. 

„Великобритания усеща ефекта от Brexit“, е едно от заключенията на доклада, цитиран от БТА.

„Инвестициите отбелязаха спад след финансовата криза през 2008 година, но Франция сега е в режим на прихващане и е облагодетелствана от Brexit“, се казва още в текста, където също така се набляга на реформите на президента Еманюел Макрон, които са направили пазара по-гъвкав. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още