IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ким Чен Ун отиде в Сингапур под крилото на Китай

Прибягването до услугите на китайската авиация може да е чисто прагматично решение, но в същото време това е символичен жест

21:27 | 11.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пристигането на севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур на борда на китайски самолет показва, че Китай смята буквално да пази под крилото си младия севернокорейски лидер в момент, когато той се готви да започне преговори с несигурен изход с американския президент Доналд Тръмп, посочва АФП в свой материал, цитиран от БТА.

Органът на управляващата партия в Северна Корея публикува снимки на Ким, който в неделя се качва на Boing 747 на китайските авиолинии Air China, който го отведе в Сингапур за историческата среща с президента на САЩ във вторник.

Прибягването до услугите на китайската авиация може да е за севернокорейския лидер чисто прагматично решение, но в същото време това е символичен жест, целящ да покаже на народа му, че Китай подкрепя Северна Корея и че ще бъде до нея дори и процесът за отказ от ядреното оръжие със САЩ да не сработи, казва Ко Ю Хуан, специалист по Северна Корея от университета Донгук в Сеул.

Китайската дипломация се ограничи с това да уточни, че китайската авиационна компания е предложила своите услуги.

Пекин може просто да е искал да осигури безопасността на младия си съюзник, пояснява китайският експерт по Северна Корея Ли Цзяо от Академията по социални науки в Ляонин.

Ким Чен Ун, разбира се, притежава самолет, който би могъл да го закара до Сингапур, но става дума за стар летателен апарат съветско производство, наричан с насмешка „Еър Форс Ун“. Китай предостави самолет, за да обезпечи сигурността на севернокорейския лидер, твърди Ли.

Възможно е също така Пекин да желае да напомни за себе си и да подчертае, че севернокорейският въпрос няма да бъде решен без негово съгласие.

Китай, който е съюзник на КНДР през войната от 1950-1953 г., има намерение да е страна участник в хипотетично мирно споразумение и да извлече облаги от евентуалното икономическо отваряне на съседа си, отбелязва БТА. Заради това Пекин не може да допусне Пхенян да се хвърли в обятията на Вашингтон.

„Китай трябва да внимава за възможни хитрости на Южна Корея и САЩ“, предупреди днес Ли Цзяо в интервю.

Ако Вашингтон, Сеул и Пхенян подпишат мирен договор без Китай, Пекин ще има правото да го обяви за невалиден, казва още Ли.

Китай обаче със сигурност е предвидил различни сценарии преди срещата на върха в Сингапур и ги е разиграл и самостоятелно, и с Ким Чен Ун, отбелязва Джонатан Съливан, директор на Института за китайска политика при университета в Нотингам, Великобритания.

Очаква се американският държавен секретар Майк Помпейо да запознае китайският президент Си Дзинпин с резултатите от срещата с Ким по време на посещението си в Пекин в четвъртък. Китайският президент също така прие принципна покана да посети Северна Корея, съобщава севернокорейската информационна агенция КЦТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още