IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият посланик на Република Корея: Пхенян е готов за промяна в политиката си

Според Шин Бунам вече се говори за действителен мир на Корейския полуостров и варианти как да бъде понижено включително и военното напрежение

23:52 | 11.06.18 г.
<p>
	Мун Дже Ин (вляво) и Ким Чен Ун (вдясно) по време на срещата си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мун Дже Ин (вляво) и Ким Чен Ун (вдясно) по време на срещата си. Снимка: Ройтерс

Промяната на политиката на Северна Корея в известна степен е неочаквана, но най-вече се дължи на това, че страната е готова за нея. Отношенията между Северна и Южна Корея започнаха да се променят след встъпването на длъжност на южнокорейския президент Мун Дже Ин през миналата година. Тогава той обяви желание за диалог със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, ако Пхенян прекрати изпитанията на ядрени оръжия и междуконтинентални балистични ракети. Втората причина за промяната на политиката на Северна Корея е твърдият отговор на международната общност по отношения провокациите на страната - изпитанията на ядрени оръжия и балистични ракети. След подобен международен отзвук Северна Корея се примири и осъзна, че няма друг избор освен да седне на масата за преговори.

Това каза Шин Бунам, доскорошен посланик на Република Корея в България, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Срещата между двамата лидери на Северна и Южна Корея Бунам определи като „изключително значима“. Той допълни, че вече се говори за действителен мир на Корейския полуостров и варианти как да бъде понижено включително и военното напрежение.

Бунам определи декларацията за пълно ядрено разоръжаване като най-важен и основен резултат от срещата. Към момента Южна Корея е положително настроена и очаква да види дали ще последва разоръжаване в Северна Корея. Бунам допълни, че са необходими усилия от всички страни, за да се реши проблемът в Северна Корея.

„Северна Корея е както корейски, така и глобален проблем, затова имаме нужда от отговор на ЕС, САЩ и като цяло от международната общност. Трябва да работим заедно, за да разрешим севернокорейския ядрен въпрос. В крайна сметка Северна Корея разбра, че няма друг избор, освен да седне на масата за преговори и това е сегашната ситуация“, посочи бившият посланик.

По този повод той коментира и срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун. Според Бунам тя е „безценна възможност“, от която двамата трябва максимално да се възползват. 

Бунам посочи още, че обединение между Севера и Юга би довело до по-добро политическото бъдеще, икономическото развитие и добруването на страните, но определи момента като твърде ранен.

„Може би обединението ще дойде на по-късен етап и в момента е прекалено рано да говорим за това. Сега трябва да се фокусираме върху намаляване на напрежението, дълготраен мир и мирен режим на Корейския полуостров. Има нужда от стабилно съжителство“, допълни той.

Шин Бунам бе посланик на Република Корея в България в периода 2016-2018 г. 

Повече от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още