IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пхенян обещава пълна денуклеаризация срещу американски гаранции за сигурност*

Щe загърбим миналото, твърдят двамата президенти Доналд Тръмп и Ким Чен Ун

09:18 | 12.06.18 г. 37
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обяви срещата си във вторник с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун за „успешна“ след подписването на документ, който Тръмп определи като "много изчерпателно" споразумение, което „ще се погрижи за един много голям и много опасен проблем за света", макар че не разясни веднага за какво са се разбрали двамата мъже, пише Wall Street Journal.

По-малко от пет часа след първата им среща в процъфтяващия град държава Сингапур Тръмп каза, че той и Ким са развили специална връзка и ще се срещнат отново.

„Ще се срещаме многократно“, поясни американският президент. „Разбрах, че Ким е много талантлив и харесва нашата страна“. Според Ройтерс американският държавен глава е поканил корейския лидер на среща в Белия дом. 

Очаква се Тръмп да даде пресконференция по-късно днес. 

Тръмп, който говори пред репортерите веднага след подписването на документа в хотел Capella в Сингапур, описва Ким като „много достоен, много умен преговарящ". 

„Имахме страхотен ден и научихме много за себе си и за нашите страни", каза Тръмп. „Научих, че е много талантлив човек. Научих също, че много обича страната си“.

Попитан от репортер дали ще покани севернокорейския лидер в Белия дом, Тръмп отговори: „Абсолютно, ще го направя".

Тръмп заяви, че денуклеаризацията на Корейския полуостров ще започне "много скоро".

Ким приветства днешната "историческа среща" и каза, че двамата лидери са загърбили миналото и че светът ще стане свидетел на големи промени. 

Първоначално не бе ясно дали Тръмп е получил дългоочаквания ангажимент от Ким с ядрено разоръжаване, но държавният секретар Майк Помпейо заяви в понеделник, че САЩ са склонни да предоставят гаранции за сигурност, които надхвърлят това, което предходните администрации на Белия дом са предоставили на Пхенян. Според анализатори това е знак, че Северна Корея се е съгласила на разоръжаване. 

По-късно обаче Ройтерс предаде, че Пхенян се е ангажирал с пълна денуклеаризация срещу американски гаранции за сигурност. 

Преди подписването на договора президентът на САЩ каза, че срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур е преминала "по-добре от онова, което всеки би могъл да си представи". На излизане от работния обяд след приключването на разговорите Тръмп показа на Ким как изглежда отвътре лимузината му.

* Актуализирано в 10:06 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 17 rate down comment 8
KPetkov
преди 5 години
От Китай и Русия вече ги е получила, затова не иска. 60-70 години трудно се оцелява, ако няма кой да те крепи. Преди седмица-две южнокорейците пак казаха, че са задържали китайска джнока пълна с какви ли не стоки, пътуваща за Северна Корея. Колко обаче са пропуснали не споменават.Нали се сещаш, че на Северна Корея в една война със САЩ им трябва да оцелеят 24-48 часа. През това време пристигат 5 милиона китайци, заедно с 200-те руски самолета и войната ти е готова. Няма Северна/Южна Корея, всичко е прах и пепел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 7
bgMan
преди 5 години
Интересно защо Пхенян иска от САЩ гаранция за националната си сигурност след като извърши пълно ядрено разоръжаване а не от Китай или Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 0
coder
преди 5 години
Да, и на мен ми е интересно каква е истината зад целия този театър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Ти по-добре внимавай какво пишеш, защото вече могат да те заразят с рак и чрез компютърен вирус :о
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 15
ABBA
преди 5 години
Да гостува у Фашингтон ве, то колко латинос президенти ги заразиха с раков вирус!Че рака се дължи на вирус е известно още от 30-те години и няколко пъти включително в СССР е било доказвано отново. Ама ФарМафията няма изгода да ви каже, макар вече и да подсказва с "папилома вирус".Поздрави от бае му Уго Чавес и други латинос президенти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Колко оптимистично! Както е тръгнала тая любов, другия път няма да е само ръкостискане и целувки ще има :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
Браво!Историческо!Да видим сега какво означават важните подробности, на които още не се дава гласност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още