IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пхенян обещава пълна денуклеаризация срещу американски гаранции за сигурност*

Щe загърбим миналото, твърдят двамата президенти Доналд Тръмп и Ким Чен Ун

09:18 | 12.06.18 г. 37
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обяви срещата си във вторник с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун за „успешна“ след подписването на документ, който Тръмп определи като "много изчерпателно" споразумение, което „ще се погрижи за един много голям и много опасен проблем за света", макар че не разясни веднага за какво са се разбрали двамата мъже, пише Wall Street Journal.

По-малко от пет часа след първата им среща в процъфтяващия град държава Сингапур Тръмп каза, че той и Ким са развили специална връзка и ще се срещнат отново.

„Ще се срещаме многократно“, поясни американският президент. „Разбрах, че Ким е много талантлив и харесва нашата страна“. Според Ройтерс американският държавен глава е поканил корейския лидер на среща в Белия дом. 

Очаква се Тръмп да даде пресконференция по-късно днес. 

Тръмп, който говори пред репортерите веднага след подписването на документа в хотел Capella в Сингапур, описва Ким като „много достоен, много умен преговарящ". 

„Имахме страхотен ден и научихме много за себе си и за нашите страни", каза Тръмп. „Научих, че е много талантлив човек. Научих също, че много обича страната си“.

Попитан от репортер дали ще покани севернокорейския лидер в Белия дом, Тръмп отговори: „Абсолютно, ще го направя".

Тръмп заяви, че денуклеаризацията на Корейския полуостров ще започне "много скоро".

Ким приветства днешната "историческа среща" и каза, че двамата лидери са загърбили миналото и че светът ще стане свидетел на големи промени. 

Първоначално не бе ясно дали Тръмп е получил дългоочаквания ангажимент от Ким с ядрено разоръжаване, но държавният секретар Майк Помпейо заяви в понеделник, че САЩ са склонни да предоставят гаранции за сигурност, които надхвърлят това, което предходните администрации на Белия дом са предоставили на Пхенян. Според анализатори това е знак, че Северна Корея се е съгласила на разоръжаване. 

По-късно обаче Ройтерс предаде, че Пхенян се е ангажирал с пълна денуклеаризация срещу американски гаранции за сигурност. 

Преди подписването на договора президентът на САЩ каза, че срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур е преминала "по-добре от онова, което всеки би могъл да си представи". На излизане от работния обяд след приключването на разговорите Тръмп показа на Ким как изглежда отвътре лимузината му.

* Актуализирано в 10:06 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 5 години
Позицията на Ким е изработена в Пекин и Москва. Имаш ли вече предположения, кои ТРИМА ще седнат на масата в новата Ялта...? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 0
alphaomega
преди 5 години
Азия върви напред защото там има големи натрупвания на всякакъв вид капитал.И човешки ресурси, и валутни резерви, традиции, всичко. А тия народи са и много дисциплинирани и много работни.И не забравяйте че Китай, Япония и Корея са имали развити цивилизации още по времето когато европейците са живели във племенния строй. Единствената развита цивизация във европа по това време е била тук на балканите. Гърци и Траки. (българи още не е имало).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 4
pinoccio
преди 5 години
САЩ са доказали не един път, че никакви договорки не са валидни за тях. Те винаги са действали от позиция на интересите си, а не на договореностите. Което е нормално за страна-хегемон във военно отношение. Каквито и споразумения да сключат, никой не знае какво ще бъде след време. Това превръща тази "историческа" среща в театър. Но какво има зад кулисите. Ким е изключителен играч. За разлика от Тръмп, който след едно фелацио на работното бюро може да изхвърчи от Белия дом, при Ким след същото ще се нареди опашка от всички трудови жени на Народна Демократична Корея. За Тръмп ще бъде - Разпни го, а за Ким - Осанна. При такива противоположни народопсихологии денуклеаризацията е доста трудно осъществима. Една Моника Люински да се появи и светът ще забрави за Корейския полуостров за дълго време. Ще лягаме и ще ставаме с новини за това - колко кариеса имала в устата. Така работа не се върши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
red6
преди 5 години
грингос не са в ЮКорея да я пазят от северна. Или поне не и вече. Те са основно там да изрежат Китай, ако се наложи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 7
dr.5rov
преди 5 години
Удивителни са тези корейци в своята упоритост. Помислете си, някакви си 24 милиона севернокорейци, водени от своя диктатор успяват да застанат на равна нога с президента на САЩ, а целият свят е втренчил поглед в тях със затаен дъх и коментира ли коментира. Цари еуфория, пазарите растат. Нашите съседи румънците са повече от севрнокорейците. Опитайте се да си ги представите някак си на мястото на севернокорейците. Не можете нали. И аз не мога. Нещо ни липсва и на нас и на останалите европейци. Сега разбирате ли защо Азия върви напред, а Европа залязва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 0
data
преди 5 години
п.п. опс , пропуснах Канада и Иран
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 0
data
преди 5 години
Тромбона се скара с цяла ЕС , с Китай , с Русия , *** направи "страхотен" дипломатически пробив с Ким . Бравас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
ето веднага показвам за тези които са проспали, даже и във Викито отделна страница са посветилиKimXi meetingshttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Kim%E2%80%93Xi_meetingsRussian Foreign Minister Sergey Lavrov meets Kim Jong-un https://***.aljazeera.com/news/2018/05/russian-foreign-minister-sergey-lavrov-meets-kim-jong-180531104510394.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
Дебелия е мнооо добър като за "луд диктатор" и им го каа така: ..... " Аз махам мойте атомни оръжия и с тва не съм заплаха за полуострова и Япония! Сега след като не съм заплаха, Американци опаковайте си багажа и напускайте Ю.Корея, защото няма от кой да ги пазите вече ..... "А да видиме, какво ше стане понтатък ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
ми ако не забелязал дебелия беше ПЪРВО в Китай, статията я има тука, и Лавров беше ей са преди седмица в С.Корея, виж в RT, че тия тука преписват само за тва дет им снасят стинки .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още